Advertentie

Vragen en discussie bij deel 2: hoofdstuk 6

op 15 maart 2018 door

Ook in dit hoofdstuk gebeurt er weer een en ander op onze Toverberg. In het begin van dit hoofdstuk maken we het vertrek mee van Klavdia Chauchat. Hans bekijkt haar vertrek van achter het raam op een verdieping. Toch is er even oogcontact tussen hen beiden. En hij heeft een souvenir van haar, een ‘foto van haar interieur’. De röntgenopname die hij van haar kreeg, houdt hij zorgvuldig bij zich.

Joachim wil weg uit het sanatorium. Behrens en Hans proberen het uit zijn hoofd te praten.

Mensen vertrekken uit het sanatorium, anderen sterven. Settembrini verhuist, met zijn boeken in een kruiwagen, naar het Dorf. En zo leren de neven zijn huisgenoot kennen, Naphta. Er volgen heel wat discussies waarbij Naphta en Settembrini steeds diametraal tegenover elkaar gaan staan. Naphta blijkt een Jezuïet met joodse roots te zijn, Settembrini een vrijmetselaar.

Hans wordt wandelaar en denker. Hij heeft tal van onderwerpen die hem bezighouden. Dat nadenken noemt hij ‘regeren’.

Het besluit van Joachim staat vast. Hij vertrekt naar het laagland en naar zijn geliefde militaire dienst. Even lijkt het erop dat ook Hans zal vertrekken en hij beseft dat als hij alleen achterblijft, hij misschien wel helemaal nooit meer de weg naar het laagland terug zal vinden. Anderzijds wil hij wel heel graag wachten op de terugkeer van Klavdia Chauchat. En hij heeft nog zoveel belangrijks om over na te denken. Hij blijft. En krijgt een nieuwe plaats in de eetzaal. Zo leren wij weer nieuwe patiënten kennen. De belangrijkste zijn Wehsal, die ook een oogje heeft op mevrouw Chauchat, en Ferge, de man die herstelt van een ingrijpende pleurashock.

De seizoenen volgen elkaar snel op in dit hoofdstuk. Eén winter valt natuurlijk op. Het sneeuwt en het blijft sneeuwen. Onze gedwongen werkloze wandelaar zoekt naar een oplossing: hij gaat skiën, ook al is dat voor patiënten eigenlijk verboden. Samen met hem verkennen we het prachtige, verstilde sneeuwlandschap. Maar we komen ook in een vreselijke sneeuwstorm terecht en samen met Hans overleven we die al dromend. Hij komt tot grootse gedachten. Maar hij vergeet die ook snel weer.

De brieven die Hans ontvangt van Joachim barsten eerst van enthousiasme, maar worden steeds somberder. Joachim komt terug, samen met zijn moeder. Zij vertelt Hans dat ze Klavdia Chauchat heeft ontmoet, ze was onderweg naar Spanje, en dat ze hem de groeten moet overmaken. Na een tijdje wordt duidelijk dat het niet beter zal worden met Joachim. Dit hoofdstuk eindigt dan ook met zijn dood.

Tot hier een korte samenvatting van de gebeurtenissen in hoofdstuk zes. Hieronder vinden jullie vragen/discussie-onderwerpen. Het is zeker niet verplicht ze allemaal te beantwoorden, maar dat mag natuurlijk wel. En jullie kunnen ook nieuwe onderwerpen aanbrengen.

Een paar afspraken:

- Beperk je tot wat je las in dit hoofdstuk, eentje zonder Klavdia Chauchat. Het eindigt met de dood van Joachim. (Dus niets over mijnheer Peeperkorn bijvoorbeeld, want die duikt pas in het volgende hoofdstuk op).

- Antwoord je op een vraag of reageer je op hetzelfde onderwerp, gebruik dan de grijze reageerknop.

- Wil je een nieuwe vraag stellen of een nieuw onderwerp aankaarten, ga dan helemaal naar beneden op de pagina en gebruik de roze reageerknop.

(Afbeelding van ElisaRiva op Pixabay.com)Reacties op: Vragen en discussie bij deel 2: hoofdstuk 6

Meer informatie

Gesponsorde boeken