De trein naar Tibet van Maja Wolny

op 05 mei 2022 door

Over het boek

In een tijd waarin vliegtuigen de vreugde van traag reizen grotendeels wegnamen, stapt Maja Wolny in Warschau in de trein om met de Trans-Siberische, Trans-Mongoolse en Tibetaanse spoorlijn naar het dak van de wereld te reizen, het Tibetaanse Lhasa. Tienduizend kilometer, twee continenten, vijf grensposten en acht tijdzones, in de voetsporen van Alexandra David-Néel, de eerste Europese (en Belgische) vrouw in de geschiedenis die Tibet bereikte, in 1924. Een eigentijds verslag van een bijzondere reis naar het Oosten, vol verrassende wendingen en ontmoetingen.

Leesfragment

Lees jij graag reisverhalen en ben je geïnteresseerd in het verhaal van zowel de historische Alexandra David-Néel als de hedendaagse Maja Wolny die dezelfde reis maakt? Hieronder vind je alvast een sneak preview van De trein naar Tibet, vertaald door Charlotte Pothuizen.

Lees hier een fragment

Achter het boek

De trein naar Tibet kreeg in Polen de prijs voor het beste reisverhaal van 2020 en behaalde de shortlist van de Beata Pawlak Award, een jaarlijkse Poolse literaire prijs die wordt toegekend aan een auteur wiens werk een belangrijke invloed heeft op cultuur, religie en maatschappij. Het is het non-fictiedebuut van Wolny, van wie eerder al twee romans en een thriller naar het Nederlands zijn vertaald.

De Poolse auteur en journalist Maja Wolny (1976) heeft jaren in België heeft gewerkt als correspondent, boekhandelaar, museumdirecteur en columnist. In De trein naar Tibet volgt ze in de voetsporen van de Belgische Alexandra David-Néel. Wolny keert zo dicht mogelijk terug naar de bron door aan boord te stappen van de Trans-Siberische, Trans-Mongoolse en Tibetaanse spoorlijn, in een tijd waarin vliegtuigen de vreugde van traag reizen grotendeels hebben weggenomen.

Alexandra David-Néel (1868-1969) was een Belgische ontdekkingsreiziger, boeddhist, feminist en auteur. Ze groeide grotendeels in Brussel op, waar ze later zang studeerde aan het Koninklijk Conservatorium. Op jonge leeftijd werd ze lid van de Theosofische Vereniging, waar haar interesse voor het oosten werd aangewakkerd. Door een erfenis kon ze als drieëntwintigjarige een eerste reis naar India maken.

Ze werd bekend toen ze als eerste Europese vrouw in 1924 een bezoek bracht aan de (voor buitenlanders) verboden stad Lhasa, de hoofdstad van Tibet. David-Néel schreef in haar 100-jarige leven meer dan dertig boeken over oosterse religies, filosofie en haar vele reizen. Haar inzichten beïnvloedden auteurs als Jack Kerouac en Allen Ginsberg, evenals de filosoof Alan Watts.

Bron: Standaard Uitgeverij en Wikipedia.Reacties op: De trein naar Tibet van Maja Wolny

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Maja Wolny

Maja Wolny

Maja Wolny (1976) begon haar loopbaan als chef Literatuur bij het Poolse weekbl...

Gesponsorde boeken