Advertentie

Eindverslag: Door jou ben ik mij van Hinke van Abbema

op 08 september 2019 door

Aan al het moois komt helaas een einde, zo ook aan deze leesclub. Ik vond het een interessante leesclub met een boek dat ik tijdens het shoppen zou laten liggen. Deze leesclub heeft mij weer enkele dingn laten inzien en dat is altijd fijn en goed. Iedereen was heel enthousiast en de sfeer was goed. Hieronder volgt mijn eindverslag met de monsterscore voor dit boek, want we waren allemaal enthousiast!

Door jou ben ik mij van Hinke van Abbema: een verhaal dat geloof en liefde combineert

Begin juli startte de inschrijving voor de leesclub van Door jou ben ik mij van Hinke van Abbema. Een boek over homoseksualiteit in een christelijk milieu. Ik was direct geïnteresseerd, vooral omdat het een verhaal is dat belangrijk is en vertelt moet worden. Dat het zou draaien om religie drong pas later tot mij door. Een tijdje later kreeg ik te horen dat ik deze leesclub mocht coördineren en het café werd geopend. Vijftien lezers kwamen al snel enthousiast binnendruppelen en het feestje kon beginnen. Later sloten zich nog twee enthousiaste lezers met een eigen exemplaar bij ons aan.

De boeken waren er al snel en velen hadden het al vrij snel uit. Omdat het vlot las, of omdat ze geraakt werden. Het was echter wel vakantietijd, dus half augustus konden we beginnen met de discussie. Veel lezers hadden weinig verwachtingen voor ze begonnen of wisten niet goed wat ze moesten verwachten. Geraakt waren we allemaal, René heeft zelfs een traantje weg moeten pinken. ‘De auteur heeft me zeker weten te raken. Meerdere malen. Zelfs één keer tot tranen toe. En dat gebeurt me niet veel, tranen bij het lezen van een boek.’

Thematiek

Er zijn twee overduidelijke thema’s terug te vinden in Door jou ben ik mij: homoseksualiteit en religie. De deelnemers van deze leesclub haalden er echter nog veel meer thema’s uit: vriendschap en loslaten. Maar Ook vooroordelen en de groei naar volwassenheid. Greet: ‘Wat gebeurt er met jou en je relaties als je ouder wordt, na de middelbare school, als je gaat studeren, elders gaat wonen.’ Annette: ‘Kun je echt geen christen zijn als je homoseksueel bent? Is het echt verkeerd

En komt Marouan ooit nog van het beeld 'criminele Marokkaan’ af?’ Door jou ben ik mij omvat dus allerlei verschillende thema’s.

Schrijfstijl en taalgebruik

Als coördinator ervoer ik een aantal dingen tijdens het lezen en ik was benieuwd of de anderen dat ook ervoeren. Het betrof bepaalde zinsconstructies die mij nogal verbaasden, maar de anderen hadden dit minder. Turnthepages.nl opperde dat sommige stukjes Rotterdams dialect zijn, iets wat ik als niet-Rotterdamse niet kon weten. Daarnaast vond iedereen het taalgebruik bij zowel het boek als de leeftijdsgroep passen. De Whatsapp-gesprekken die Hinke van Abbema in het verhaal heeft verwerkt worden als verfrissend en uniek ervaren en passen bij een young adult boek van deze tijd. Wat voor veel deelnemers een verademing is, is dat er in dit boek niet gevloekt wordt. Anja reageerde hierop: ‘Dat was mij ook opgevallen, en vond ik een verademing! Het kan ook anders! Ook dat er geen seks in het boek voorkomt. Dat maakt het voor christenen/kerken ook makkelijker om dit boek aan christelijke jongeren aan te raden, die met dit onderwerp aan de slag willen.’ Conclusie is dat de schrijfstijl als helder, prettig en to the point werd ervaren.

Eindoordeel

Al met al was iedereen positief en aangenaam verrast door Door jou ben ik mij van Hinke van Abbema. Turnthepages.nl: ‘Een emotionele achtbaan die iedereen zou moeten lezen. Maakt niet uit wie je bent en op wie je valt.’ Anouk: ‘Dus als je op zoek bent naar een schattig, romantisch, wereldbeeld verbredend boek. Lees dit. Ik denk dat het een van de beste boeken is die ik dit jaar heb gelezen.’ Gerrie: ‘– Wat een idioot.

Wat een fantastische idioot. – Eigenlijk direct aan het begin van het boek merk je al dat heerlijke stuk spanning van het verliefd worden.’ Laura: ‘Al met al is Door jou ben ik mij een mooi, meeslepend en taboedoorbrekend liefdesverhaal.’ Annemie: ‘Door jou ben ik mij, een young adult roman die iedereen zal raken.’ Dit is slechts een greep uit alle mooie recensies die iedereen heeft geschreven. De lezers van de leesclub beoordelen Door jou ben ik mij van Hinke van Abbema met 4,2 sterren.

Tot ziens op Hebban!Reacties op: Eindverslag: Door jou ben ik mij van Hinke van Abbema

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Gesponsorde boeken