Duet van Ilse Josepha Lazaroms

op 07 december 2021 door

Ilse Josepha Lazaroms (1979) studeerde genderstudies en promoveerde in Joodse studies met een proefschrift over Joseph Roth. Ze heeft over de hele wereld gewoond voor haar academische werk, waaronder de Verenigde Staten, Engeland, Boedapest, Jeruzalem, Oslo, Florence en Jena. Inmiddels is ze weer terug in Nederland en doceert ze genderstudies aan de Universiteit Utrecht.

Met Duet schreef Lazaroms haar debuutroman en inmiddels heeft ze de smaak van het fictieschrijven te pakken. Ze is momenteel bezig met het werken aan haar tweede roman en ook een derde is al in de maak, dat een boek gaat worden over niet-thuishoren, ontworteld zijn en 'wat het betekent om een leven op een niet-lineaire, cartografische manier te vertellen'.

Duet

Hij is een onstuimige violist uit Boston, zij is een Nederlandse onderzoeker aan het Centrum voor Joodse Geschiedenis in Manhattan. Samen beginnen ze aan een nieuw avontuur. Ilse vaart met haar partner in een oude woonboot met de naam Duet op de Hudson, met als eindbestemming de haven van New York. En ze is zwanger van hun kind. Ze zou op een roze wolk moeten zitten, maar overgeleverd aan de wetten van het water en de realiteit van de gammele woonboot met haar bevroren leidingen, blijkt de werkelijkheid grimmiger. Ilses partner raakt steeds meer geobsedeerd door extreemrechtse samenzweringstheorieën die rondgaan op het internet en in de media. Met het groeien van haar buik groeit bij hem ook zijn angst voor een duistere wereldheerschappij, en ontstaat er in die kleine boot een onoverbrugbare kloof.

Leesfragment

Op een wervelende, poëtische manier vertelt Lazaroms het verhaal van een relatie, een zwangerschap en een geboorte. Ben je inmiddels benieuwd naar deze debuutroman? Hieronder vind je alvast een sneak preview van Duet. Zou je het liefst direct door willen lezen? Schrijf je dan in voor de Hebban Leesclub met het boek.

Lees hier de eerste pagina'sReacties op: Duet van Ilse Josepha Lazaroms

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Ilse Josepha Lazaroms

Ilse Josepha Lazaroms

Ilse Josepha Lazaroms (Gouda, 1979) is schrijver en wetenschapper. Ze studeerd...