Hannelore, vraag 7: De rol van de media, kinderbescherming en andere ambtelijke instellingen

op 08 februari 2020 door

Vraag 7. In het verhaal zijn er verschillende media en instanties die een rol speelden of hadden moeten spelen.

7.a. Het actiecomité Open Klooster zorgde voor landelijke media aandacht om de Gemeente Gods tot een einde te brengen. Onder andere de EO en journalisten werden uitgenodigd voor een interview binnen de muren van het klooster. Toch zorgde dit er niet voor dat de sekte zodanig aan de schandpaal werd genageld dat de sekte geen bestaansrecht meer had. Denk je dat de media hier iets hebben laten liggen en zich door Vrieswijk om de tuin hebben laten leiden?

7.b. De kinderbescherming heeft weinig gedaan om de kinderen binnen de sekte te beschermen. Het is bijna onbegrijpelijk dat er geen grote alarmbellen zijn afgegaan, zeker nadat kinderen bij hun ouders werden weggestuurd om buiten het klooster bij andere familieleden ondergebracht te worden, zoals Noalie (Hannelore's zusje). Had de kinderbescherming veel ellende hebben kunnen voorkomen als ze hier dieper waren ingedoken en onverwachte bezoeken aan de sekte hadden gebracht in plaats van aangekondigde bezoeken waar ze zich zand in de ogen lieten strooien? 

7.c. Vrieswijk vertrok naar het buitenland met een aantal van zijn (minderjarige) volgelingen, waaronder Hannelore. Had dit plotselinge vertrek voorkomen kunnen worden door eerder ingrijpen van justitie en de belastingdienst? Hebben zij steken laten vallen of stonden ze machteloos?

7.d. Denk je dat met een bundeling van alle krachten Sipke Vrieswijk en Aagje Hoekstra niet al veel eerder achter de tralies hadden kunnen zitten?Reacties op: Hannelore, vraag 7: De rol van de media, kinderbescherming en andere ambtelijke instellingen

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Frank Krake

Frank Krake

Frank Krake (1968) studeerde Marketing Strategy aan de RUG. Hij publiceerde in d...

Gesponsorde boeken