Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

op 11 november 2018 door

Update 3 januari: Ik mis onder discussievraag 10 nog de 'eigen vraag' van Annette, Jacomien, Jeanine en Sandra. Van Elsbeth en Johan mis ik nog de sterrenbeoordeling en de recensie. 

Update 29 december: Vandaag en morgen de laatste twee vragen. Vergeet niet dat we de leesclub eind van de week afsluiten en je dus best al voor de feestdagen je recensie kunt plaatsen. Succes daarmee en maak het gezellig! 

Update 27 december: Zo, de kerstdrukte is nu echt wel voorbij, we kunnen er weer invliegen, vraag 8 staat online. Jacomien, jij bent nu echt te lang afwezig, ik hoop je heel snel weer te zien! 

Update 22 december: Dit weekend de vragen 5 en 6. Wacht niet op reminders of notificaties, maar kom elke dag of toch zeker om de andere dag even langs. Vergeet niet op elkaar te reageren, het is voor je medelezers niet leuk wanneer je enkel een antwoord op de vraag zelf neerpent. Sluit iedereen snel aan? 

Update 17 december: Vandaag starten we met de 'echte' discussie, vraag 2 staat online. Probeer elke dag even langs te komen, zodat we een fijne interactie krijgen. Deze discussie wordt pas interessant als jullie op elkaars bijdragen reageren. Succes! 

-----

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft door de vragen onder dit bericht te stellen.

Let op: Wil je antwoorden op een van de vragen, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder de vraag, zodat alle reacties op dezelfde vraag bij elkaar blijven. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je iets kwijt wilt dat niet te maken heeft met een van de vragen.

LEESCLUBVRAGEN (aangepast) 

1/ Wat is je eerste indruk van het boek nu je het in handen hebt? Denk daarbij aan cover, lettertype, papier,... Wist je dat we een boek van meer dan 500 bladzijden zouden lezen? Heeft de dikte van het boek een rol gespeeld bij het inschrijven voor deze leesclub? 

2/ Wat vind je van het personage Neferi Deltour? Iemand met twee gezichten, ongrijpbaar ook. Ze lijkt zelf niet goed te weten waar haar loyaliteiten liggen. Kun je begrijpen dat Diederik haar aan het begin van het verhaal in huis nam? Waarom wel/niet? 

3/ Wat vind je van de opbouw van het verhaal, bijvoorbeeld de steeds wisselende verhaalperspectieven? Vind je dat alle elementen van het verhaal voldoende uitgewerkt werden? Had er bijvoorbeeld meer aandacht besteed moeten worden aan Zeus Power, Divine Power en de rol van het Vatikaan? Wat met de Euler Code en de Helderenbergverzen die (voor mij) een beetje uit de lucht kwamen vallen? 

4/ Als we de achterflap mogen geloven, is Kurt Impens de man met de kennis over Rennes-le-Château. Bevat het boek voor jou genoeg historische weetjes? Heb je veel opgestoken over de periode en de activiteiten van de Tempeliers bijvoorbeeld? Waarom wel/niet? Voldeed het boek aan je verwachtingen wat dit aspect betreft? 

5/ Wie is je favoriete personage? Waarom is dat zo? En aan wie had je best een hekel? 

6A/ Regelmatig duiken Franse zinnen op, op bladzijde 502 zelfs een heel krantenartikel in het Frans. Daarnaast ook een keer iets in het Italiaans (ik hoop dat ik me dat goed herinner) en in het Duits. Op geen enkele manier worden deze woorden vertaald, niet door een herhaling in het Nederlands, niet door een woordje uitleg onderaan de bladzijde of achteraan het boek. Wat vinden jullie hiervan? Mag een auteur ervan uit gaan dat iedereen deze vreemde talen machtig is? Heb je woorden opgezocht, wanneer de betekenis niet duidelijk was door de context?

6B/ Hoe sta je in het algemeen tegenover toevoegingen/voetnoten/dankwoorden in boeken?

7A/ Typeer het boek in drie woorden (zonder verdere uitleg). 

7B/ Op een schaal van 1 tot 10, hoe spannend vond je het boek?

8/ We gaan werken aan een tweede boek van Raeven & Impens. Geef toe, Sanne is een ideaal hoofdpersonage! Neem even aan dat je enkel haar als personage mag meenemen naar een volgende boek, hoe zou het verhaal er dan uit kunnen zien? Met andere woorden, schrijf een soort van achterflaptekst voor een nieuw boek. Vermeld een locatie, verzin een of meerdere verhaallijnen en zorg dat er spanning op de loer ligt. 

9/ We gaan ervan uit dat het boek verfilmd wordt voor tv. Wie zie jij in de rol van Diederik, Sanne, Neferi en Jacky? Geen probleem als je niet voor alle rollen iemand weet. Zou je naar de film kijken als je het boek niet gelezen had en er een leuke trailer getoond werd? Waarom wel/niet? 

10/ Stel, jij bent de coördinator van deze leesclub. Welke vraag had je nog gesteld aan de deelnemers? Reacties/antwoorden op de verschillende voorgestelde vragen zijn vanzelfsprekend meer dan welkom! 

Volgende stap:

Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'.Reacties op: Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

Meer informatie

Gerelateerd

Gesponsorde boeken