Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Stukje onbekende geschiedenis over een vrouw die haar tijd ver vooruit was: Sarah Belzoni

op 11 september 2018 door

Leesclub verslag: Het land van de zon

Een historische debuutroman van Machteld Kruijssen over Gio en Sarah Belzoni, avonturiers en ontdekkingsreizigers en hun reis naar het land van de zon: Egypte. Genoeg ingrediënten om met vijftien avontuurlijke lezers de leesclub in te stappen.

De cover en de titel

Allereerst bogen we ons over de cover en de titel. Op de cover is het profiel van een vrouw te zien in sjieke ouderwetse kleding en ze kijkt uit een raam, ze is duidelijk onderweg. De piramide op de achtergrond laat zien waar ze is: Egypte. Wat de cover betreft zijn de meningen verdeeld, zo lijkt het een raampje in een trein, maar het zal vanuit een boot gezien zijn. De ene lezer vindt het mooi, de ander te zoet, maar over het algemeen geeft de cover het boek goed weer.

Amarins:
Ik vind de cover prachtig maar denk ik te mooi voor dit verhaal. De prachtige kleding die ze draagt op de cover vind ik niet helemaal passen na het lezen. De cover is bijna een beetje zoetsappig maar dat is het verhaal van Sarah absoluut niet!
Marina:
Ik vind de cover heel mooi, duidelijk een historisch roman. Misschien wel te luxueus tegenover de sfeer in het verhaal!

De titel Het land van de zon past goed en wijst naar Egypte waar het verhaal zich afspeelt.
Saskia Boree:
Ik vind het een mooie titel. Uiteindelijk reizen ze naar Egypte en daar is het altijd warm. Egypte kun je ook met de zon associëren.
Shar:
Egypte is een land waar de zon veel en vaak schijnt, dus land van de zon is zeker een toepasselijke naam voor een boek dat grotendeels over Egypte gaat.

De Belzoni's in romanvorm

Het verhaal Sarah en Gio Belzoni is gebaseerd op ware gebeurtenissen Machteld Kruijssen heeft het verwerkt tot een roman. De meeste lezers hadden nog nooit van de Belzoni's gehoord, maar gingen tijdens en na het lezen wel extra informatie opzoeken. De keuze van Machteld om het verhaal van Sarah en Gio in een roman te gieten werd gewaardeerd.

Marieke DC:
Een roman gebaseerd op ware gebeurtenissen: Ik vind het echt een leuk idee. Een beetje geschiedenis erbij. Al had ik me Gio wel helemaal anders voorgesteld dan de prente die ik van hem kon terugvinden. Maar dat is het leuke aan een boek dat je je zelf ook een idee vormt van de personages.
Sybille:
Ik vind het mooi dat ze bestaande personages heeft genomen voor haar boek en natuurlijk de geschiedenis die ze daarbij uit de doeken doet. Al is het wel moeilijker lijkt mij om te schrijven over bestaande personages, omdat je dan toch enigszins beperkt bent tot de werkelijkheid van die personen dan tot fictieve personen.
Marjo:
Roman of biografie: In eerste instantie zou ik kiezen voor een roman en daarna alles opzoeken wat over hen en door hen geschreven is, En dus proberen de biografie ook te pakken te krijgen.

Sarah was een bijzondere vrouw met vooruitstrevende ideeën die ze ook uitvoerde en de lezers kunnen haar als persoon en haar keuzes wel waarderen.

Rene:
Sarah is een dappere vrouw, zeker voor die tijd. Haar liefde voor haar man is wel onwankelbaar.Haar keuzes die ze maakte in die tijd, zijn zeker voor die tijd zeer vooruitstrevend. dapper dat ze dat vol hield.
Quinty:
Ik vind Sarah een voorbeeld, voor alle vrouwen zowel toen als nu. Veel vrouwen worden nog steeds onderdrukt, en weten niet hoe ze eronderuit moeten komen. Sarah heeft niet alleen haar eigen man gekozen, maar ze gaat ook nog een op reis, en later zelfs alleen. Daar is tegenwoordig al moed voor nodig, laat staan toen.

Opbouw en schrijfstijl

Het verhaal wordt grotendeels in chronologische volgorde verteld, maar volgens een aantal lezers is het enigszins rommelig en van de hak op de tak. Andere lezers hadden er geen moeite mee en vonden het een logisch verhaal. De schrijfstijl wordt omschreven als vlot, aangenaam, makkelijk, maar wordt ook rommelig en voorkabbelend worden genoemd.

Gerrie Oreel:
Het is een logische opeenvolging van keuzes en beslissingen. Het las niet echt vloeiend. Ieder hoofdstuk was een nieuw begin, meer als een dagboek.
Renate:
Ik vond het wat van de hak op de tak, de sprongen waren vrij groot, je miste soms een stukje van het verhaal, tenminste voor mijn gevoel, kan het niet echt uitleggen, het maakte wel dat ik wat moeilijker mijn aandacht erbij kon houden.
Marina:
Ik vind het eigenlijk een mooie logische opbouw van het boek: Sarah als jong meisje, haar leven en haar avonturen tot 20 jaar later ...
Monique:
Ik vond het bedt meevallen en heb van het boek genoten. Ook ik had in het begin even moeite met de tussen periode van 10 jaar. Heb echt terug gebladerd, zo van.. huh... heb ik geen pagina's over geslagen. Het verhaal deed mij erg aan een dagboek denken. Het las verder wel lekker weg.

Petra:
Ik vond het qua schrijfstijl enorm prettig weglezen, mooi transparante taal die nergens de inhoud in de weg zat.
Asanitasa:
Het boek leest gemakkelijk: geen moeilijke woorden, beeldspraak, uitdrukkingen. Voor mij leest het als een dagboek: een opsomming, het relaas van feiten.

James

Wat de lezers met name opviel was de rol van bediende James. Hij deed alles voor Sarah en Gio, maar bleef verder in de schaduw. Ook zijn vertrek uit Egypte was lastig, lezers bleven met vragen zitten.

Amarins:
Hoe ging het verder met James? Daar was ik ook wel nieuwsgierig naar. Ik vond het eigenlijk heel jammer dat hij verdween uit het verhaal. Gezien het verhaal wat gebaseerd is op een werkelijk verhaal heb ik er niet aan getwijfeld trouwens dat James echt heeft bestaan!
Marieke DC:
James. Het was zijn job maar het was meer dan een job volgens mij. Hij was een soort van steun en toeverlaat. Maar altijd in de schaduw. Ze leken het zo goed te kunnen vinden en toch moest hij altijd mevrouw en meneer blijven zeggen. Dat vond ik gek. Ze noemden hem ergens zowat een vriend en toch moet hij blijven vousvoyeren. Het zal wel de tijdsgeest zijn. Maar ze konden maar geluk hebben met zo’n onvoorwaardelijke trouw van hun werknemer.

Een stukje geschiedenis en de verwachtingen

Een mooie historische roman die weer een stukje geschiedenis verteld wat niet zo bekend is. Gio was erg belangrijk voor Engeland, hij bracht er veel Egyptische schatten naar toe. Maar zijn vrouw Sarah was minstens zo belangrijk, zij steunde hem waar ze kon, maar wist zichzelf ook te ontwikkelen door haar interesse naar het leven van vrouwen in andere culturen.

De verwachtingen kwamen niet helemaal overeen met het boek, maar over het algemeen hebben de lezers het boek met plezier en interesse gelezen.

Dionne:
Ik had iets heel anders verwacht, namelijk een romantisch boek over het koppel, dit werd uiteindelijk iets heel anders, maar dat vond ik helemaal niet erg. Ik vond het wel leuk een heel ander soort boek voor een keer.
Marjo:
Ja, ik verwachtte een boek over een sterke vrouw die zich verzette tegen de gangbare normen en waarden, omdat ik in het eerste stuk al las hoe ze zich verzette tegen haar vader. En ook het stukje geschiedenis waarover ik niet veel weet. Dus mijn verwachtingen zijn uitgekomen.
Shar:
Nee, ik had echt verwacht dat het verhaal over een circusartiest en zijn vrouw ging en de reizen die zij zouden maken. Totaal niet waar het boek daadwerkelijk over ging.

De recensies zijn geplaatst en het sterrenresultaat is:

3 x vijf sterren, 1 x 4,5, 1 x vier sterren, 1 x 3,5 ster, 9 x drie sterren en 1 x twee sterren.

De gezellige en interessante leesclub van Het Land van de zon is afgesloten een gemiddelde van 3,5 sterren.

vijf sterren

Marina:
Haar beschrijvingen zijn beeldend : de zon spat eraf, de warmte komt je tegemoet , je voelt het zand 

vier (4.5) sterren

Dionne:
Daarentegen kreeg dit verhaal een heel andere wending en is dit echt een roman over ontdekking, avontuur en het geweldige, maar aparte leven van Sarah en Giovanni Belzoni in de 19e eeuw

drie (3.5) sterren

Petra Doom:
Historische weetjes zijn als mooi gekleurde kralen verweven in dit verhaal, dat zich verder rustig ontspint: dit is geen boek dat je moet lezen voor de spannende hoogtepunten, maar om mee te leven met een bijzondere vrouw, die buiten de gebaande paden trad en pionierswerk verrichtte op meer dan één gebied

twee sterren

Shar:
Het boek is vlot geschreven en leest makkelijk weg, maar naast de ontwikkeling van de hoofdpersonages, gebeurt er weinig in het boek.

Hieronder staan de gegeven sterren en de quotes uit de recensies van de leesclublezers.

 

 

 

 

 Reacties op: Stukje onbekende geschiedenis over een vrouw die haar tijd ver vooruit was: Sarah Belzoni

Meer informatie

Gerelateerd