Eindverslag 'Het Tankschip' geschreven door Willem Elsschot

op 07 mei 2017 door

Elsschot een (her)ontdekking

We zijn met 15 man / vrouw aan boord gestapt waarvan 1 opvarende met een eigen exemplaar. Het was een actieve & enthousiaste bemanning waarvan een enkeling niet deelnam aan de sloepenrol (de discussie).

Het Tankschip telde ‘slechts’ 100 bladzijdes, het nawoord niet meegeteld.

 

Het Tankschip nader bekeken

De leesclub ging al van start in het leesclubcafé. Zo deelde Tea een link naar een gravure van Dirck Volckerts Coornhert en attendeerde Nathalie B. op het feit dat rond Elsschot heel wat te bekijken valt in Antwerpen.

Tijdens de discussie bleek duidelijk dat de bemanning Het Tankschip tot de laatste klinknagel heeft uitgeplozen. Er viel heel, heel veel te ontdekken en te bespreken.

De schrijfstijl van Elsschot, daar waar je de schrijver aan herkent. Hoe is het te omschrijven? Dat is natuurlijk ook voer voor discussie. Opvallend is dat de schrijver met weinig woorden veel weet te vertellen. Hij schrijft korte krachtige zinnen (Victor). Kris heeft een leuk weetje, dat ik hier onverkort overneem:

Misschien nog een leuk weetje. Er is een schrijfterm die naar hem is vernoemd, namelijk de ‘Elsschotproef’: zoveel mogelijk woorden schrappen uit een tekst zonder dat de inhoud verloren gaat, en dit om de leesbaarheid te verhogen.

Ook wordt de stijl van Elsschot omschreven als nieuwe zakelijkheid (Jan), die hij samen met Menno ter Braak gecultiveerd heeft (Gigi).

Dat brengt ons ook bij het thema van boek, de rode draad in het verhaal: geld en mooi verwoord door Tine: Avaritia , hebzucht – gierigheid. Maar ook Tea heeft uitgebreid de zeven hoofdzonden beschreven die zij toeschrijft aan Peeters en Booormans. Ook opvallend zijn de oplichterspraktijken van Boormans (Gigi en Jan) en de uitgekiende belastingontduiking (Ine).

Op een website werd geschreven dat het onderwijs de fout heeft gemaakt om Elsschot op te dringen aan pubers die er niks van begrijpen en dat zij het pas na hun 30ste naar waarde weten te schatten. Wat vonden wij van deze bewering en hoe kan je de jeugd enthousiast maken voor Elsschot? Men is het over eens dat je het niet moet opdringen.

Ine zegt dat ‘leeservaring een rol speelt. Wie veel heeft gelezen kan ook makkelijker moeilijker werk aan, ongeacht je leeftijd. Gigi stelt voor Hebban te gebruiken om lezen te bevorderen en laten zien hoe leuk lezen is. Diego zou ‘de studenten via de graphic novel-bewerking van Kaas door Dick Matena tot Elsschot introduceren’.

Wat waren de verwachtingen? De meeste lezers hebben vroeger wel iets gelezen van Elsschot. Sommige hadden hoge verwachtingen, sommige kenden het Tankschip niet. Maar iedereen is enthousiast over deze uitgave. Naar aanleiding van het Tankschip is Tea in ieder geval ‘van plan een paar boeken te herlezen’. En ook Diana gaat herlezen en ‘de rest van Elsschots oevre’.

 Eindoordeel

 Lezerswaardering gemiddeld:  4

Uw leesclub coördinator -Natalie v.d. DReacties op: Eindverslag 'Het Tankschip' geschreven door Willem Elsschot

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Willem Elsschot

Willem Elsschot

Willem Elsschot (pseudoniem van Alfons De Ridder) werd geboren in een Antwerps b...

Gesponsorde boeken