Advertentie

Historische verhalen van Paul Christiaan Smis

op 04 oktober 2018 door

De uitgeverij Historische Verhalen is nog maar kort actief, maar heeft al een aantal mooie publicaties op haar naam staan. Na enkele verzamelbundels met geschiedenisverhalen, volgde er medio juni 2018 een bundel die schrijver en dichter Paul Christiaan Smis in zijn eentje heeft mogen vullen.

Paul Christiaan Smis brengt lang vergeten verhalen terug uit een wereld die wild in beweging was. Hij laat zien hoe rauw het leven kon zijn in de Middeleeuwen, doordrenkt van angst voor ziektes, dood en hogere machten. Niet zonder ironie trekt Smis aan de sluier van ‘goed en kwaad’ die ook toen al lag over het menselijk denken en handelen.

Negenentwintig verhalen

In maar liefst negenentwintig korte verhalen word je meegenomen door heel Europa, naar Middeleeuwers die – gewild of ongewild – spelers werden in dramatische scènes. De personages groeien in enkele alinea’s uit tot mensen met herkenbare gevoelens. Je ziet ze hopen, bidden en proberen, je ziet ze slagen of falen. In dit boek ontmoet je een meisje dat stenen sjouwt voor een katapult, een bisschop in een vissersbootje en een zilversmid die worstelt met de liefde.

Marcus ontwaakte pijnlijk en benauwd. Hij merkte dat hij zich niet kon bewegen. Zijn hoofd bonsde en ademen kostte hem moeite. Voorzichtig draaide hij zijn hoofd naar links en rechts om zijn omgeving in zich op te nemen. Hij lag, op zijn rug, in een open kuil in het zand. Marcus schatte dat het gat minstens drie voet diep was. Hij moest vlak bij de vloedlijn liggen, want hij kon de branding horen ruisen. Op de bodem van de kuil vormde zich een laag zilte, koude modder. Het vocht reikte nog net niet tot aan zijn oren. 

Het was voor de man alsof hij met kou was omstrengeld. Een loden, knellende kilte. Iemand had hem, van zijn schouders tot zijn kuiten, in een grote doek gewikkeld, zo strak dat zijn armen tegen zijn lichaam waren geklemd. Het water in de kuil had de lap doorweekt; het gewicht van de stof leek zijn lichaam dieper de modder in te trekken.

Lees hieronder het volledige verhaal De stem van Nehalennia inclusief de historische achtergrond!  

Lees hier de Sneak PreviewReacties op: Historische verhalen van Paul Christiaan Smis

Meer informatie

Gerelateerd

Gesponsorde boeken