Eindoordeel - Prachtig verhaal vol rauwe emotie en groot respect voor de auteur

op 10 april 2017 door

OVER IZAR

Carlo zag zichzelf nooit als vader. Maar wanneer hij zijn vriendin Lisette steeds ongelukkiger ziet worden vanwege haar niet vervulde kinderwens, gaat hij schoorvoetend overstag. Het resultaat blijft echter uit. Lisette stelt voor om hulp te zoeken.

Ze komen terecht in een mallemolen van medische onderzoeken, hormoonbehandelingen en ivf-pogingen. De volgende stap lijkt steeds klein, maar ondertussen draait hun hele leven om het krijgen van een kind. Na een miskraam, een doodgeboren dochtertje en een afgebroken zwangerschap besluiten ze nog één laatste poging te wagen.

DE LEESCLUB

De leesclub bestond uit 15 lezers. Een aantal van hen heeft zelf ervaring met ivf en/of het verlies van een kind en vindt het interessant om deze ingrijpende behandelingen vanuit het perspectief van een man te lezen. Hannie: “Ik ben heel erg geïntrigeerd door het onderwerp, omdat twee dochters ongeveer twee maanden geleden zijn bevallen van een gezonde zoon. Beiden hebben een ivf-traject doorlopen en nu ga ik het verhaal dus lezen vanuit het perspectief van de man. Heel benieuwd!”. En ook voor Henri is het bekend terrein: “Vader van vier adoptiekinderen en een ervaringsdeskundige op hetzelfde gebied als Carlo Groot. Grappig, dat dit onderwerp vanuit een mannelijk perspectief aandacht krijgt”. En hoewel Carla zelf niet bekend is met de medische molen heeft ze jaren geleden voor haar werk een reeks debatten over o.a. ivf georganiseerd: “Ik zag toen ook hoe ontzettend zwaar en verdrietig het is. Maar er waren inderdaad ook vrijwel alleen maar vrouwen als ervaringsdeskundige aan het woord. Ik ben erg benieuwd naar het mannelijk perspectief in Izar”. En voor Pepijn is helaas het verlies van een kindje bekend: “Zelf ook papa van 4 kids, waarvan 1 engeltje, dus ik denk dat het boek me zeker zal raken”.

SCHRIJFSTIJL

Over de schrijfstijl is iedereen het eens: prettig leesbaar, vlotte schrijfstijl, passend bij het verhaal, met humor maar ook vol rauwe realiteit. Pepijn krijgt door de schijfstijl een associatie met Kluun. Fiona: “In het begin van het boek gebruikte hij veel humor, maar op de moeilijke momenten verderop in het boek liet hij dat weg waardoor de emotie nog beter overkwam. Die afwisseling maakte het verhaal niet te zwaar, maar zorgde ervoor dat ik wel erg geraakt werd”. Ook Lien Gautiers is enthousiast: “Gewoon, hij kan prachtig verwoorden hoe hij zich voelt, wat er gebeurt, zonder veel te veel tralala. Ik ben grote fan van deze schrijfstijl”.

Geraakt

Zodra de lezers zijn begonnen met lezen is stoppen bijna geen optie meer en het regent louter positieve reacties. Jet: “Wat een aangrijpend en mooi geschreven boek! Ik heb het gister in 1 ruk uitgelezen”. Een mening die door Francis en Fiona wordt onderschreven. Ook Lien Gautiers is onder de indruk: “Als dit verhaal je niet raakt, heb je een hart van steen”. Sommige lezers zijn zelfs echt geëmotioneerd, zoals Carla: “Pfoe, die kwam binnen! Was niet de bedoeling, maar boek gisteren in 1 ruk uitgelezen! En ook ‘n traantje gelaten....”. En zij is niet de enige. Ook bij Kitty kwam het verhaal binnen en zij geeft het volgende advies aan de medelezers: “Advies voor eenieder die in het ov leest: doe maar even niet... Of het moet je geen ene mallemoer uitmaken dat je op een zeker moment in het boek hartverscheurend gaat janken in het openbaar. Hallo, meneer de auteur, dát kwam even aan zeg”. Jet van Marle heeft veel waardering voor “de pure beschrijvingen van rauw verdriet die recht uit zijn hart lijken te komen”. Esther Karssens is vooral geraakt door de onmacht van een man om zijn vrouw te willen steunen en het verdriet over te willen nemen: “Dit lijkt mij haast onmogelijk omdat vrouwen nou eenmaal anders in elkaar zitten dan mannen. Vrouwen willen praten veel praten terwijl mannen vaak de dagelijkse dingen weer willen oppakken en doorgaan wat natuurlijk onmogelijk is maar toch. Dat gevecht bij Carlo raakte mij”.

Humor

Ondanks alle emotie die er in het boek voorbijkomt is er ook volop ruimte voor humor, zeker in het begin. Jet van Marle vindt deze zin leuk: "... het soort kroeg waar de tijd lijkt stil te staan maar de zwaartekracht niet. Je ziet er altijd dezelfde mensen, waarbij de wallen, buiken en tieten langzaam maar zeker steeds lager gaan hangen”. Carla moet gniffelen om het volgende: “Als dr. Kees aangeeft dat het zaad van Carlo wordt gewassen...Het klinkt als een infomercial van Amazing Discoveries. Ik zie een blij lachende dokter Kees voor me die een potje Carlo's Super Semen omhooghoudt...”. Fiona vindt op haar beurt deze zin weer grappig: 'Mijn miljoenenlegers, kansloos afgemaakt in de slag bij Vulva”. En hoewel Linda niet echt een specifieke zin kan aanwijzen, kon ze de humor wel waarderen, getuige deze opmerking: “Tijdens het lezen was ik regelmatig aan het grinniken dat mijn man mijn aankeek met een blik van, alles verder goed?”.

MEDEWERKING CARLO AAN DE LEESCLUB

Er is enorm veel respect voor auteur Carlo Groot in de manier waarop hij zich in dit boek heel open en kwetsbaar opstelt. Fiona zegt hierover: “Hij heeft zijn gevoel, vreugde en pijn ontzettend goed beschreven. Het lijkt me erg heftig om je zo open te stellen maar juist daardoor ben ik extra geraakt. Complimenten”.

Respect

Nog meer respect en waardering hebben de lezers voor de manier waarop Carlo de (soms heel persoonlijke) vragen van de lezers beantwoordt. Henri vond het zelfs moeilijk om de vragen en antwoorden te lezen: “Ik vond het niet gepast, om zijn kwetsbaarheid te blijven opzoeken”. Ook Jet van Marle had hier moeite mee: “Ik vond het soms wel een beetje pijnlijk omdat het af en toe meer over hem en zijn keuzes gaat i.p.v. over het boek dat hij heeft geschreven”. Een mening die door een groot deel van de lezers wordt gedeeld.

Ook Hannie is onder de indruk van de medewerking van Carlo: “De medewerking van Carlo vond ik bijzonder. Als je je zo kwetsbaar opstelt door dit verhaal te vertellen en dan ook nog reageert op allerlei opmerkingen van lezers: chapeau!”.

EINDOORDEEL en WAARDERING

Het boek werd unaniem als zeer goed beoordeeld. Helaas verzuimde een deelnemer het boek te waarderen en een recensie te plaatsen, waardoor er in totaal 14 maal een waardering werd gegeven.

Maar liefst 12 lezers waardeerden Izar met 5*****.

Hannie: “Ik ben diep geraakt door dit verhaal vol emoties en tegelijkertijd relativerende humor”.
Jet van Marle: “De vlotte schrijfstijl, de humor, het volledig ontbreken van ook maar het kleinste beetje zelfmedelijden en de zeer rake beschrijvingen van pijn en emoties maken dat je dit boek in een ruk uit wilt lezen”.
Francis: “Het boek heeft op mij een diepe indruk achtergelaten. Meestal worden dit soort emotionele gebeurtenissen verteld vanuit het perspectief van de vrouw. Ik vond het erg bijzonder om dit ook eens vanuit het perspectief van de man te lezen”.
Lien Gautiers: “Prachtig boek, prachtige auteur, door en door eerlijk. Ik gaf dit boek 5 sterren zowel voor de inhoud als de mooie opvallende cover. Hij staat bij mijn favorieten!”.
Henri: “Het boek is een must voor hen die denken dat kinderen vanzelfsprekend zijn. En voor hen die persoonlijke ervaringen met dit onderwerp hebben is dit boek een aanrader. Want, Carlo Groot heeft een monument geschreven voor allen die denken dat het leven maakbaar is en moeten leren omgaan met teleurstelling”.
Monica: “Ik ben ook in de roller-coaster geweest, bij mij is het gelukt. Ik was heel benieuwd hoe de ervaringen van een man waren, aangezien mijn man op dat vlak wat gesloten is. Het was wel fijn om te lezen hoe Carlo er over schrijft”.

Slechts twee lezers gaven 4****.

Amarins: “Het is een prachtig boek waarin een mannelijk perspectief wordt gegeven op een zo emotioneel onderwerp, ivf. Door middel van zelfspot en humor weet Carlo een mooie schrijfstijl neer te zetten. Zeer bijzonder en erg de moeite waard!”.
Shirrel: “Boek loopt niet zoals je verwacht, en dat is eigenlijk wel fijn. Voorspelbaarheid in een verhaal vindt niemand namelijk leuk. Vanaf bladzijde 1 wist de schrijver mijn aandacht vast te houden”.

Het eindoordeel van de leesclub komt gemiddeld uit op een prachtige 4,8****, afgerond de volle 5*****.

In de onder dit artikel geplaatste reacties hebben de lezers een kenmerkende quote uit hun recensie van Izar geplaatst en het aantal sterren dat zij het boek gaven.

 Reacties op: Eindoordeel - Prachtig verhaal vol rauwe emotie en groot respect voor de auteur

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Carlo Groot

Carlo Groot

Heart & soul, rock & roll copywriter. Auteur van IZAR - het aangrijpende ivf-ver...

Gesponsorde boeken