Meer dan 4,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Vraag 4. Frans Laarmans en zijn moeder

op 27 december 2017 door

Vraag 4.a. Frans Laarmans is het hoofdpersonage van het boek. Hij is een soort van anti-held. Kun je de ontwikkeling van dit hoofdpersonage beschrijven?

Vraag 4.b. Zijn er nog andere personages die een belangrijke rol in het boek spelen? Kun je over die personages iets zeggen?

Vraag 4.c. Diepgravertje (facultatief). Frans Laarmans wordt ook wel het alter-ego van Willem Elsschot genoemd. ‘Kaas’ lijkt een moederboek te zijn of in elk geval een boek waarin het gezin belangrijk is. De moeder van Elsschot, Alfons de Ridder, Adela van Elst, komt ook met naam genoemd in Kaas voor. Aan het begin van het boek is het dementeren en sterven van de moeder van Frans Laarmans.  Maar is de ik-figuur nu bedroefd over haar dood? “Op een paar jaar na weet ik niet hoe oud ze precies is.” De moeder komt steeds terug in het boek, ook aan het einde. Frans kan aan het eind van het boek het graf van zijn moeder niet terugvinden. Dat is vreemd? Hij hield toch zo van zijn moeder? Of zou er een diepere betekenis schuilen achter het niet terug kunnen vinden van dat graf?

(Illustratie uit 'Kaas', Jozef Cantré)

6fe58f22a6b810607badb1eed311912c.jpgReacties op: Vraag 4. Frans Laarmans en zijn moeder

Meer informatie

Gesponsorde boeken