Meer dan 4,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eindoordeel - je recensie

op 25 september 2017 door

Schrijf je recensie!

Zorg dat je voor het einde alle leesclubvragen hebt beantwoord en je lezersrecensie van minimaal 150 woorden online hebt gezet op de boekpagina. Vind je het lastig een recensie te schrijven? Dan hebben we een aantal tips voor je.

Plaats hier een kenmerkende quote uit jouw recensie en vermeld daarbij het aantal sterren (* tot *****) dat je het boek gaf.

Uiteindelijk volgt hier het eindoordeel van deze leesclub, samengevat door de coördinator. Jouw input wordt verwerkt in het eindverslag. Heb jij alles gezegd wat je wilde zeggen in de discussie?

Eindoordeel

Cover en titel

De cover spreekt de meeste deelnemers erg aan, maar de titel is minder wervend. Anne merkt op dat ze de titel aanvankelijk theatraal en sentimenteel vond. De inhoud was gelukkig niets van dat alles. Sabine sluit zich bij Anne aan, ook zij zou het boek niet zomaar kopen op basis van deze titel. Marianne vond de titel dan weer intrigerend en zocht ook de betekenis op van de zwaluw op de cover: "De zwaluw staat symbool voor hoop, trouw, vrijheid en altijd de wens om veilig naar huis te keren. De diepste wens van ieder persoon is dat iedereen, die het huis verlaat, ook weer veilig naar dit huis terugkeert."

De eerste zin: Ik had hier allemaal nooit mee moeten instemmen.

Silvia: De eerste zin is de opmaat naar de verdere twijfel die Lou de hele reis laat zien. In eerste instantie stemt hij in omdat hij denkt dat zijn vader volledig achter het besluit staat. Pas als hij merkt dat dit besluit wankel is begint zijn eigen vastberadenheid ook echt te wankelen. De eerste zin verwijst voor mij ook naar de verantwoordelijkheid die hij zichzelf heeft opgelegd om deze laatste reis van zijn vader zo goed mogelijk te laten verlopen. Vooral dat drukt op hem.

Personages

Het boek wordt verteld vanuit het perspectief van Louis. Zijn personage en dat van de vader zijn voor de meeste deelnemers het beste uitgewerkt. De relatie tussen de broers onderling en tussen de broers en hun vader was voor de meesten overtuigend, maar er zijn ook kritische geluiden.

Henri: De reis is voor elke broer een manier om toe te groeien naar het uiteindelijke doel, de eindbestemming van de vader. Het verschil in karakter geeft een extra dimensie aan de onderlinge gesprekken. Sommige gesprekken zijn erg boeiend. Ik vind persoonlijk dit een van de sterke punten van het boek.

Jan: vind ik dat de tweeling niet echt uit de verf komt, ze krijgen wat mij betreft te weinig karakter. Het zijn meer de aangevers, waardoor het verhaal weer verder gaat. In dat opzicht valt het me wat tegen. Ik had het boek doorwrochter gedacht. Misschien wel verwacht.

Stijl

De auteur gebruikt een (te) vlotte stijl die dicht bij spreektaal aansluit. Omdat het om een vertaling gaat is het gissen naar de bedoelingen van de auteur met bepaalde woordkeuzes.

Xandra: Het onderwerp van het boek is tragisch en het had een heel zwaar boek kunnen worden. Door de luchtigere, komische passages is dit absoluut niet het geval. Het verhaal is een mooie mix van beiden.

Slotwaardering

Tijdens de discussie werd duidelijk dat een aantal deelnemers positief verrast was door het boek, terwijl anderen er meer - of iets anders - van hadden verwacht. Dat leverde boeiende antwoorden op en zorgt natuurlijk ook voor uiteenlopende eindbeoordelingen:

Alfred: Het boek is een absolute aanrader. Edward Docx heeft een rijke roadnovel geschreven over voor iedereen herkenbare gezinsdynamieken en situaties. Het gaat over leven, liefde en dood.

Jan: Bij vlagen vind ik het een onderhoudend boek, met name vanaf het derde deel. Ik moet eerlijk zeggen dat mijn verwachtingen gegeven het thema nogal hooggespannen waren. Die verwachtingen zijn niet helemaal beantwoord. Denk dat de schrijver zich een beetje vertild heeft aan de twee thema's. De vraag naar het waardig mogen sterven en daarnaast het neerzetten van de familieverhoudingen. Ik zou het boek niet direct aanraden.

Het boek kreeg van deze leesclub een gemiddelde van 4 sterren

5 sterren: 2

4 sterren: 6

3.5 sterren: 1

3 sterren: 3Reacties op: Eindoordeel - je recensie

Meer informatie

Gerelateerd

Over