Lily's belofte van Lily Ebert en Dov Forman

op 03 maart 2022 door

Over het boek

Lily Ebert had een gelukkig leven in Hongarije, maar daar kwam abrupt een einde aan toen ze in 1944 met haar familie naar Auschwitz-Birkenau werd gestuurd. Haar moeder, een broer en zus werden bij aankomst meteen vermoord. Lily zou er vervolgens alles aan doen om te zorgen dat zij en haar twee andere zussen wel zouden blijven leven.

Vanuit Auschwitz werd het drietal als slavenarbeider tewerkgesteld in een munitiefabriek in Leipzig en van daaruit gedwongen op een dodenmars gestuurd. Ze overleven het ternauwernood, gered door de Amerikanen.

75 jaar later vindt haar achterkleinzoon een bankbiljet met een boodschap van de soldaat die Lily bevrijdde. Via sociale media komen ze uiteindelijk in contact met de nabestaanden van de soldaat. Ondanks alles wat Lily meemaakte tijdens de oorlog, is ze vastbesloten ervoor te zorgen dat nieuwe generaties de gruwelijkheden uit het verleden niet te vergeten.

Leesfragment

Lees jij graag verhalen over overlevers en spreekt het levensverhaal van Lily Ebert je aan, opgetekend door haar achterkleinzoon Don Forman en naar het Nederlands vertaald door Jan Mellema? Hieronder vind je alvast een sneak preview van Lily's belofte.

Lees hier een fragment

Over de auteurs

Inmiddels is Ebert 98 jaar oud en heeft ze tien kleinkinderen en 34 achterkleinkinderen. Na de Tweede Wereldoorlog bouwde ze een bestaan op in Israël en later in Londen. Samen met haar achterkleinzoon Dov vertelt ze in Lily's belofte haar bijzondere overlevingsverhaal en hoe ze dankzij social media de nabestaanden vonden van de soldaat die haar bevrijdde. Ebert is een graag gezien gastspreker op scholen en events. Ze ontving voor haar bijdrage aan bewustzijn en educatie over de Holocaust een British Empire Medal.

Aan CBS News vertellen Ebert en Forman over het bankbiljet waarop een Amerikaanse soldaat een boodschap voor haar achterliet: 'Good life, good luck for your future.' Het gaf Ebert hoop voor de mensheid. Nadat Dov in het verhaal van zijn overgrootmoeder was gedoken, grapte hij met haar dat het hem dankzij social media waarschijnlijk maar 24 uur zou kosten om de soldaat te vinden.

'I posted it, and within eight hours I had, I think, 8.000 notifications and the tweet had 2 million views. And an hour later we had managed to find the soldier.'

De naam van de soldaat was Hyman Shulman, uit Brooklyn. Hij overleed in 2013, maar Ebert en Forman kregen via Zoom contact met diens zoon Jason. In eerste instantie dacht hij dat het ongelofelijke verhaal nauwelijks waar kon zijn, maar toen hij het bankbiljet onder ogen kreeg, gaf het hem koude rillingen: 'There in Hebrew lettering was my father's Hebrew name, first and middle name,' vertelt Jason Shulman.

Nu het internet zo'n goede manier is gebleken om Lily Eberts verhaal te vertellen en compleet te maken, hebben de 98-jarige overgrootmoeder en haar achterkleinzoon ook een TikTok-account aangemaakt. Inmiddels hebben ze 1.9 miljoen volgers en 23 miljoen likes voor hun video's.Reacties op: Lily's belofte van Lily Ebert en Dov Forman

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Lily Ebert

Lily Ebert

Lily Ebert (1923) bouwde na de oorlog een bestaan op in Israël, en later in Lon...

Dov Forman

Dov Forman

Dov Forman is de achterkleinzoon van Lily Ebert. Gedurende de coronapandemie wer...

Gesponsorde boeken