Meer dan 4,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

op 13 juni 2018 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft door de vragen onder dit bericht te stellen.

Let op: Wil je antwoorden op een van de vragen, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder de vraag, zodat alle reacties op dezelfde vraag bij elkaar blijven. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je iets kwijt wilt dat niet te maken heeft met een van de vragen.

LEESCLUBVRAGEN

Let op: De leesclubcoördinator kan afwijken van deze set vragen

1. We hebben verschillende covers ontvangen of in ons bezit van Macbeth van Jo Nesbø. Omschrijf je cover en vind je dat hij goed bij het verhaal past?

2. De belangrijkste mannelijke personages in het verhaal zijn MacBeth, Duncan, Hectate, Banquo en Duff. Hoe ontwikkelen zij zich gedurende het verhaal? Welke van hen spreekt je het meeste aan en waarom?

3. In vraag 2 kwamen specifiek mannen aan bod. Maar achter elke (succesvolle) man staat een sterke vrouw. In het geval van MacBeth is dat Lady, Hectate heeft zijn dames waaronder Strega, En Duff heeft Meredith en Caithness, zijn minnares. Op welke manier speelden deze (en andere) vrouwen een rol in het boek? En ben je het eens met hoe ze handelden?

4. De titel van het boek is eenvoudig, MacBeth, de naam van de hoofdpersoon en dezelfde naam als het originele werk van Shakespeare. Vind je dat de titel het volledige verhaal dekt? Waarom vind je dit wel of niet?

5. Shakespeare en Nesbø vertellen beiden de tragedie van MacBeth. Wat is volgens jou het opvallendste element in dit verhaal?

6. Deze vraag ligt eigenlijk in het verlengde van vraag 5. Denk je dat Nesbø (en indirect ook Shakespeare) een boodschap wilden meegeven met het verhaal? Welke boodschap is dat volgens jou?

7. Heb je al eens iets van Nesbø gelezen? Wat kun je zeggen over de schrijfstijl? Is deze anders dan je (van deze auteur) gewend bent? En wanneer je normaal Nederlandse Nesbø leest, hoe is de Engelse vertaling bevallen? En als dit je eerste kennismaking was met Nesbø, wat vond je van zijn schrijfstijl? Is het Engels lezen goed bevallen?

8. Welke elementen gebruikt de auteur om het verhaal spanning / emotie / diepgang mee te geven? Denk daarbij aan perspectiefwisselingen / flashbacks / flashforwards en keuze voor de verteller (vertelperspectief).

9. Heeft Nesbø met deze Shakespeare vertelling weten te inspireren? Ga je meer Shakespeare lezen hierdoor? Waarom wel of niet?

10. Zouden jullie Macbeth van Nesbø aanraden wanneer er om boekentips gevraagd wordt? Waarom wel en waarom niet?

Wie mist er nog vragen? Update 14-05

1 (gesteld op 19-07) niemand

2 (gesteld op 21-07) Sylvia

3 (gesteld op 23-07) niemand

4 (gesteld op 25-07) Sylvia

5 (gesteld op 27-07) Sylvia

6 (gesteld op 29-07) Renate, Jan, Desiré, Sylvia

7 (gesteld op 31-07) Desiré, Sylvia

8 (gesteld op 03-08) Jan, Sylvia, Desiré

9 (gesteld op 06-08) Laura, Jan, Desiré, Sylvia, 

10 (gesteld op 09-08) Barbara, Laura, Jan, Desiré, Sylvia

Recensie: Desiré, Sylvia, Laura


Volgende stap, recensie uiterlijk 15-08:

Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'.Reacties op: Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

Meer informatie

Gerelateerd