Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

op 24 november 2021 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel. Het is dus niet de bedoeling dat de vragen onder dit artikel beantwoord worden.

Hieronder zie de leesclubvragen met een linkje naar de pagina waar de vraag staat. 

Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.

LEESCLUBVRAGEN

1: Cover en titel (klik hier voor de link)

c00a4d81918674769638223640217aa8.png

1.a Wat vinden jullie van de cover? Denk aan de afbeelding in combinatie met de titel.

1.b Het boek is het derde boek in een serie. Als je de cover en titel vergelijkt met de eerste twee boeken (Magische praktijken en Magische regels) vind je het qua vormgeving en titel mooi bij elkaar passen? Licht je antwoord toe.

1.c Is het een boek dat je opgepakt zou hebben in de boekhandel? Graag met toelichting.

2: Opbouw van het boek (klik hier voor de link)

Het boek is een chronologisch verlopend verhaal dat een deel uit het leven van Maria Owens, de hoofdpersoon in het boek, tussen 1664 en 1696 beslaat en is opgedeeld in zes delen, bestaande uit:

  1. Transformaties
  2. Talisman
  3. Waarzeggerij
  4. De toverspreuk
  5. De remedie
  6. Lotsbestemming

2.a Wat vind je van deze verdeling? Snap je waarom de auteur deze verdeling heeft gemaakt?

2.b Magische lessen is het derde boek in de serie, maar is in feite het begin van het verhaal waarin je de reden van de vloek die de Owens-vrouwen eeuwen later nog achtervolgt te weten komt. Als je de eerste twee delen (nog) niet gelezen hebt, heb je dan het gevoel dat je iets hebt gemist? Als je advies moet geven over de volgorde waarin je boeken zou moeten lezen, welke volgorde zou je dan aanhouden? De boeken lezen zoals ze gepubliceerd zijn (dus steeds een stapje terug in de tijd) of in omgekeerde volgorde waardoor je het verhaal chronologisch volgt. Licht je advies toe.

3: Schrijfstijl en vertelperspectief (Klik hier voor de link)

3.a Hoe zou je de schrijfstijl van Alice Hoffman omschrijven? Denk daarbij ook aan woordgebruik en perspectief.

3.b Vond je de schrijfstijl prettig lezen of had je misschien door bijvoorbeeld woordgebruik of zinconstructies moeite om in het verhaal te komen? Graag met toelichting.

3.c Het vertelperspectief is vanuit de derde persoon met de focus op Maria. Vind je dat een goede keuze van de auteur? Of had je een vertelperspectief vanuit Maria als ik-persoon beter gevonden? Licht toe waarom je dat denkt.

Vraag 4: Personages (Klik hier voor de link)

Behalve Maria als hoofdpersoon spelen Hanna Owens, haar biologische vader Robbie en moeder Rebecca, John Hawthorne, Samual Diaz, Faith en Martha Chase een belangrijke rol in het leven van Maria. De rol van John Hawthorne in combinatie met de Salem processen komen in een volgende vraag nog uitgebreid aan bod.

4.a Alle personages hebben een rol gespeeld in Maria's leven waardoor ze zich ontwikkeld heeft tot de vrouw die ze uiteindelijk is geworden. Als je het personage moet uitlichten die het meeste invloed op haar leven heeft gehad, wie zou je dan kiezen en waarom?

4.b Maria is opgevoed door de liefdevolle Hanna in tegenstelling tot Faith die vijf jaar van haar leven aan Martha Chase was overgeleverd. Snap je waarom Faith zich aangetrokken voelt tot de slechte magie en ze het Maria toch kwalijk neemt dat ze haar aan Martha heeft gegeven? Licht je antwoord toe.

4.c Wie was behalve Maria je meest favoriete personage en aan wie kreeg je tijdens het lezen de meeste hekel? Licht je antwoord toe.

Vraag 5: Salem, de heksenprocessen, John Hawthorne en de rol van de puriteinse kerk (klik hier voor de link)

Met het verhaal van de fictieve Maria Owens schenkt Alice Hoffman aandacht aan de verschrikkelijke tijd van de heksenprocessen, waarin vrouwen zonder bewijs werden gevangengezet en terechtgesteld als heks. De website van het Salem Witch Museum is interessant om even te bekijken. Daar is een online tour die je door Salem voert en waarbij je onder andere de gevangenis en het huis van John Hawthorne kunt bekijken: link museum

5.a Waarom denk je dat deze heksenvervolging juist in Salem zoveel voet aan de grond kreeg?

5.b De puriteinen waren ooit Engeland ontvlucht op zoek naar vrijheid, maar toen ze waren gearriveerd in een land dat ze voor zichzelf opeisten, werden ze net zo intolerant als hun eigen vervolgers waren geweest. Ze waren zogenaamd godvruchtig, maar aarzelden geen moment om in bloedige gevechten zich dat land toe te eigenen. Ze waren ervan overtuigd dat vrouwen het meest geneigd waren tot zondigen. Kan je begrijpen dat vrouwen zich in hun lot schikten en zich lieten onderdrukken? Wat zou de reden van de mannen zijn om de vrouwen te knechten? Licht je antwoord toe.

5.c Het verhaal is fictief, maar Salem en de heksenprocessen zijn echt gebeurd. Ook John Hawthorne heeft echt bestaan, hoewel het deel van zijn leven met Maria fictief was. Hij was hij als rechter een van de grootste aanjagers in de processen. Wat zou de achterliggende reden voor zijn heksenjacht kunnen zijn geweest? Licht toe waarom je dat denkt.

Vraag 6: Thema's (klik hier voor de link)

6.a Het verhaal bevat als belangrijkste thema de heksenvervolging. Welke andere thema's zijn je opgevallen?

6.b Welk thema springt er voor jou uit en kan je daar een voorbeeld van geven?

7. Motto (klik hier voor de link)

Het boek begint met het volgende citaat:

Heb allen lief, schenk weinigen uw vertrouwen,
schaad niemand.

- William Shakespeare

7.a. Zie je nu je het boek uit hebt een link tussen dit citaat en het verhaal? Graag met toelichting.

7.b. Wat vind je in het algemeen van een dergelijk motto of citaat in een boek? Neem je het voor kennisgeving aan of zet het je direct aan het denken? Graag met toelichting.

8. Geneeskrachtige kruiden, planten en andere middelen (klik hier voor de link)

8.a Doorheen het verhaal worden lijstje gegeven van geneeskrachtige kruiden voor allerlei ziektes, aandoeningen en zaken op liefdesgebied. Dat kruiden en planten werken als medicijn voor allerlei soorten ziekten is bewezen, maar wat vind je van de toepassing op het gebied van bijvoorbeeld liefdeszaken, wraak en een vervloeking. Zou het werkelijk zijn werk doen of is het puur een placebo-effect of misschien wel het bijgeloof en de angst die zorgen voor het effect? Licht je antwoord toe.

8.b Veel toepassingen zijn bekend en worden ook nu nog in de homeopathie toegepast. Waren er misschien toepassingen waarvan je dacht: nooit geweten, maar interessant om eens te proberen? 

9. Boodschap (klik hier voor de link)

9.a Denk je dat Alice Hoffman je in haar boek een boodschap heeft willen meegeven? Graag met toelichting.

9.b Welke boodschap haal jij je er voor jezelf eventueel uit?

10. Verwachtingen: uitgekomen of niet? (klik hier voor de link)

10.a Toen je je opgaf voor de leesclub, had je bepaalde verwachtingen van het boek. Zijn die verwachtingen uitgekomen? Waarom wel of misschien wel waarom niet?

10.b Zou je (voorzover je dat nog niet gedaan hebt) de eerdere twee boeken in de serie en/of andere boeken van haar hand willen lezen?Graag met toelichting waarom wel of waarom niet.

10.c Als je bekend bent met de boeken van Alice Hoffman, welk boek zou je dan tippen aan je medeleesclublezers?

10.d Is er iets wat je nog hebt gemist in deze leesclub en/of is er nog iets wat je je medelezers zou willen vragen, dan kan je dat hier melden of vragen.

Volgende stap:

Schrijf je recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'.Reacties op: Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Alice Hoffman

Alice Hoffman

Alice Hoffman is in 1952 in New York City geboren en groeide op in Long Island. ...

Gesponsorde boeken