Normale mensen van Sally Rooney

op 19 juni 2020 door

De shortlists van de Europese Literatuurprijs zijn bekend! Met elk van deze genomineerde boeken organiseert Hebban in samenwerking met het Nederlands Letterenfonds een leesclub. Meedoen? Schrijf je hieronder in.

De Europese Literatuurprijs bekroont een roman geschreven in een taal van een land dat bij de Raad van Europa hoort. Ook bekroont de prijs de Nederlandse vertaling van deze roman, die geldt als voorbeeld van een excellente vertaling. De prijs vraagt specifiek aandacht voor romans uit het Europese taalgebied en benadrukt daarmee de literaire diversiteit en de culturele rijkdom van Europa.

Omdat de Europese Literatuurprijs dit jaar voor de tiende keer wordt uitgereikt, werd de longlist van 2020 ook gelezen door een studentenjury, naast de reguliere vakjury. Beiden kiezen ze hun eigen shortlist én winnaar, met geldprijzen voor zowel de auteur als de vertaler. 

Bekijk alle lezingen in de Vertalersgeluktournee

Normale mensen

Uit het juryrapport van de ELP studentenjury:

'Normale mensen blinkt uit door rake observaties over sociale interactie, literatuur en politiek. […] Gerda Baardman evenaart de finesse en het schrijfplezier van Sally Rooney in een elegante en levendige vertaling. Ook in het Nederlands roepen de dialogen, twijfels en drijfveren van de personages veel herkenning op.'

In Normale mensen vertelt Sally Rooney de liefdesgeschiedenis van Marianne en Connell. Beiden groeien op in hetzelfde stadje in landelijk Ierland, waar hun verschillende werelden nauwelijks overlappen. Ze ontmoeten elkaar alleen wanneer de moeder van Connell het huis van Marianne schoonmaakt. Als ze beiden naar het prestigieuze Trinity College in Dublin gaan, blijkt op die universiteit dat zich door de jaren heen een diepe band heeft gevormd.Reacties op: Normale mensen van Sally Rooney

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Sally Rooney

Sally Rooney

Sally Rooney (1991) groeide op in Couny Mayo, in het westen van Ierland. Ze stud...