Meer dan 4,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eindverslag: Retour Parijs, een verhaal met een boodschap!

op 06 juni 2021 door

Op 29 april kregen we allen een verlossende mail, we mochten het romandebuut Retour Parijs van Anne Teunis lezen en ons voluit laten gaan in de Hebban leesclub. En voluit was zelfs niet de juiste benaming voor deze leesclub, persoonlijke verhalen en levendige discussies passeerden de revue. En wat zeker een meerwaarde was, we mochten onze vragen doorgeven aan Eus literaire uitgever van Uitgeverij GIST die even als poortwachter fungeerde voor de auteur.

Verwachtingen:

Het was een drukte van jewelste in het leesclubcafé en al snel werd duidelijk dat de verwachtingen hooggespannen waren. Waar we zeker naar verlangden was even wegdromen in Parijs de stad van het licht, maar ook onze nieuwsgierigheid was groot naar deze eerste roman van de uitgeverij GIST, een uitgeverij die zich vooral wil richten op auteurs van 50 jaar en ouder en dat konden we alleen maar toejuichen.

Sijbout: Onlangs las ik een roman waarbij ik zeer in het verhaal getrokken werd. Dit, in combinatie met mijn sluimerende liefde voor Parijs, heeft mij bij dit boek over de streep getrokken om mee te doen.

Ine: In de eerste plaats omdat dit een boek van de nieuwe uitgerij GiST is. De levenservaring van schrijvende 50 plussers straalt volgens mij af op hun werk. En ik vind het een mooi initiatief.

Titel:

Voor het lezen van het verhaal was duidelijk dat de cover van retour Parijs een voltreffer was, prachtig, net een schilderij, een intrigerende voorkant. Na het lezen legden we onze loep over de titel, de meningen waren uiteenlopend  en het werd een zeer levendige discussie.

Hilde: De titel dekt zeker het verhaal. Christine keert terug naar Parijs, en daardoor worden alle gebeurtenissen in gang gezet.

Francisca: De titel vind ik ook zeker de lading dekken, na een paar keer op en neer te gaan gaat Christine uiteindelijk echt terug naar Parijs, terug naar waar ze de liefde vond zoveel jaar geleden.

Schrijfstijl:

Retour Parijs is Anne Teunis haar romandebuut, ze schreef al eerder vier je leven (non-fictie). Er was een zekere eensgezindheid over de vlotte, beeldende schrijfstijl van de auteur.

Alfred: Vlotte, beeldende schrijfstijl die de sfeer van de omgeving en van Christine heel goed overbrengt. De korte zinnen (zonder staccato over te komen) en korte hoofdstukjes geven het verhaal vaart. Het boek leest soepel weg, maar is zeker niet oppervlakkig. 

Guido: De auteur schrijft vlot in een correcte taal, beheerste korte zinnen en dito hoofdstukken genereren een zekere snelheid waardoor de nieuwsgierigheid voortdurend wordt geprikkeld. 

Missvisch: De schrijfstijl kun je rustig betitelen als snel. Er zit vaart in het verhaal. Zoals ik al eerder aangaf associeer ik het een beetje met hoe een vlinder door het leven fladdert: lichtvoetig. 

Yvonne: De schrijfstijl is vlot en makkelijk te lezen en ik zat gelijk in het verhaal en in Parijs.

Karine:  Haar schrijfstijl is zeer aangenaam, net voldoende details om er de juiste beelden bij te bedenken maar niet teveel details zodat je dicht bij de verhaallijn blijft. Ze weet dus de aandacht van de lezer te behouden.

Emoties:

Doorheen het verhaal komen er heel wat thema’s voorbij met als rode draad liefde, rouw en opnieuw beginnen. Hoofdpersonage Christine zit met heel veel onverwerkte gevoelens en maakt een zoektocht langs verlies, liefde en bezieling. Hoe ervaarden we als lezer deze emoties tijdens het lezen?

Ine: Met al die moeilijke thema's had er van mij hier en daar een zwart randje aan mogen zijn. Dat het nu te rozig blijft, te eenvoudig, te oppervlakkig. Dat het wat dieper mag gaan, dat we echt mogen merken en voelen dat ze in de put zat, dat ze vertwijfeld was, dat het niet meer goed ging.

Omimieke: Ik werd niet zo vaak meegesleept in de emoties van het hoofdpersonage wat zeker niet wil zeggen dat het mij bij momenten niet gepakt heeft. Vooral haar onverwerkt verdriet.

Verkooppraatje:

Waarom zouden we onze werkomgeving voor één dag niet uitbreiden? Als ambitieuze boekenverkopers haalden we onze beste verkooppraatje boven en wat een succes werd dit topic, de leesclub werd een club van top verkopers!

Rebekka1: Voor mensen die geen themaboek, zelfkennisboek, doeboek of hoe- je -dat -ook- moet -noemen-boek willen lezen .. koop het boek "Retour Paris" en kruip in de huid van Christine - ontdek samen met haar al je mogelijkheden om zoveel mogelijk uit het leven te halen dat er is en hoe je je leven kan verruimen zodat je er ten volle van kan genieten.

Ine: Soms duurt het lang voor je verwerkt wat ooit is gebeurd en je leven heeft bepaald. Maar dat het kan om los te laten en opnieuw te beginnen, dat beleef je in dit boek. Bovendien is de setting prachtig: Parijs, een stad om meteen bij weg te dromen.

Verwachtingen waargemaakt?:

Voor we de deuren sloten van deze enthousiaste leesclub was er natuurlijk de hamvraag. Waren onze verwachtingen waargemaakt of bleven we op onze honger zitten? Heel onze leesclub was het unaniem eens, het volgende boek van Anne Theunis gingen we zeker lezen.

Pleun: Het was een prettig leesbaar boek. Het was leuk om toch in Parijs te zijn, al was dat meer een achtergrond dan een ding in het verhaal. Een volgend boek zou ik wel weer lezen. 

Miriam: Ik heb dit boek met plezier en interesse gelezen. Het heeft me van begin tot eind geboeid en de verwachtingen die ik voor het lezen van elk boek heb, zijn dus uitgekomen.

Conclusie:

Tijdens deze leesclub kwamen we zeker dichter tot onze eigen persoonlijke verhalen en levenservaringen en dit dankzij het verhaal van hoofdpersonage Christine, een personage dat heel wat te weeg bracht.

Guido: Anne Teunis en de uitgeverij Gist van Eus Wijnhoven, die zich vooral wil profileren als uitgever voor ‘auteurs met een jaartje meer’, hebben de bal goed geraakt: meteen een schot in de roos met deze psychologische debuutroman. 

Francisca: Een coming of age op latere leeftijd.

Joketje: Het is bij momenten pure poëzie. In plaats van te zeggen ‘Het is avond in Parijs.’ lees je ‘Parijs hult zich in haar avondjurk.’ Talrijke vergelijkingen en krachtige beeldspraak zijn absoluut een meerwaarde tijdens het lezen.

Omimieke: Anne Theunis heeft de gevoelens en emoties op een sublieme manier beschreven, hieraan zie je ook dat Anne zelf al veel levenservaring heeft omdat je ook voelt dat dit doordacht en doorleefd is.

Recensies werden geschreven en sterren werden uitgedeeld en wat een mooie regen van sterren daalden neer in onze leesclub, 11 lezers gaven 4 sterren en 4 lezers gaven drie sterren, het boek werd beoordeeld met een gemiddelde van 3,7 sterren.

 Ik wil jullie bedanken om jullie medewerking en pareltjes van antwoorden en een dikke dank je wel aan Eus en Anne Teunis, deze leesclub heeft ons zeker iets bijgeleerd ‘omarm je gevoelens en het is nooit te laat’.

Jullie leescoördinator,

 

WendyReacties op: Eindverslag: Retour Parijs, een verhaal met een boodschap!

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Anne Teunis

Anne Teunis

Anne Teunis (1964) is coach en trainer op het gebied van leiderschap en teamont...