Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Vraag 5 Kannibalisme. Fictie of niet?

op 13 januari 2021 door

Lezen jullie alsjeblieft eerst de inleiding alvorens de vraag te beantwoorden.

In de eerste eeuw na Chr. ten tijde van keizer Nero werden de eerste christenen bij grote groepen mensen gehaat. (Dit was niet de normale gang van zaken, want in het Romeinse Rijk heerste grote tolerantie voor afwijkende religies, in Rome alleen al kon men zestig verschilldende religies vinden.) Lange tijd zelfs werden de christenen onder dezelfde noemer geschaard als de Joden, die zelfs bepaalde privileges hadden. De reden waarom men de christenen met andere ogen begon te zien was dat zij hun vieringen in het geheim deden, dat zij weigerden de keizer te aanbidden (wat onheil zou betekenen voor het hele rijk) en bovenal: men verdacht hen van incest ("broeders en zusters") en van kannibalisme: "neemt en eet want dit is mijn lichaam". Deze haat werd nog eens aangewakkerd toen in 64 na Chr. grote delen van Rome door brand in de as werden gelegd. Nero gaf de christenen de schuld.

Het volgende fragment is afkomstig uit het boek SPQR, Anekdotische reisgids voor Rome van Luc Verhuyck. "De Piazza della Rotonda bood vroeger ruimte aan een vlees- en vismarkt (...). Op 3 februari 1638 werden op last van [paus] Urbanus VIII twee echtelieden die een vleeskraam dreven voor het Pantheon gevierendeeld, in stukken gesneden en fijngehakt. Het was een koekje van eigen deeg. Zij hadden een speciale worst verkocht die zeer in trek was, tot men erachter kwam dat deze van mensenvlees was gemaakt. Daartoe lokten deze malafide marktventers mensen in hun huis om ze in hun kelder te vermoorden en vervolgens tot worst te verwerken."

7936ce02cfc870d2ca7f3616cf382459.jpg

Het laatste fragment (van Wikipedia): "De Andesvliegramp was een vliegramp waarbij Fuerza Aérea Uruguaya vlucht 571 op 13 oktober 1972 neerstortte in de Andes. De ramp is bekend geworden door de boeken en verfilmingen van de verhalen van de overlevenden. Van de 45 inzittenden van het Fairchild Hiller FH-227-vliegtuig overleefden 16 de ramp. Zij moesten na de crash gedurende 72 dagen zien te overleven in de ijskoude omgeving en moesten uiteindelijk zelfs het vlees van de overledenen eten om in leven te blijven."

"Een paar van ons hebben toen één van de lichamen opgehaald, waar we vervolgens een stukje uit hebben gesneden, en toen zijn we begonnen met eten. Zo simpel was het."

Wil je het helemaal lezen, klik dan op: interview

Vraag 5 Zou jij mensenvlees eten? Zo ja, onder welke omstandigheden? De omstandigheden zoals ze geschetst zijn in Schitterend Lichaam? Zo nee, waarom niet?



Reacties op: Vraag 5 Kannibalisme. Fictie of niet?

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Agustina Bazterrica

Agustina Bazterrica

Agustina Bazterrica (1974, Buenos Aires) werd met haar tweede roman Schitterend ...