Advertentie

Eindoordeel - je recensie

op 08 januari 2017 door

Eindverslag Trots en Vooroordeel – Jane Austen

OVER TROTS EN VOOROORDEEL
Eén van de meest bekende zinnen uit de Engelse literatuur is de openingszin van Pride & Prejudice: It is a truth universally acknowledged, that a single man in possession of a good fortune must be in want of a wife.
Deze overbekende klassieker vertelt het liefdesverhaal van Elizabeth Bennet en Fitzwilliam Darcy. Zij ontmoeten elkaar op een bal en hebben eigenlijk direct een hekel aan elkaar. De gevoelens worden gevoed door de wraakzuchtige roddels die aan Elizabeth worden verteld en de hooghartige houding van Darcy, die met name de familie van Elizabeth beneden zijn stand vindt.
Trots en vooroordeel moeten eerst uit de weg geruimd worden voordat het geluk zijn intrede kan doen. Kunnen zij beiden hun hoofd buigen?

INHOUDELIJK
Naast de 15 leesclubdeelnemers deden 8 lezers mee met een eigen boek. De één met een Engelstalige versie, de ander met een oudere uitgave of zelfs met twee exemplaren naast elkaar om het verschil te zien. Hoewel ikzelf had verwacht dat dit boek meer de wat oudere deelnemers zou aanspreken, was het tegendeel waar: alle leeftijdscategorieën zijn in de leesclub vertegenwoordigd, van jong tot ouder: van 16 tot net boven de 60.
Voor de meesten is het een hernieuwde kennismaking met Jane Austen, voor sommigen is Trots en Vooroordeel een onbekend verhaal. Maar iedereen geeft aan dolgraag de gelegenheid aan te grijpen om dit boek (nog eens) te lezen. En ondanks een start met haperingen omdat de levering van het boek vertraagd was, is iedereen enthousiast gebleven.

Tijdens het lezen en het beantwoorden van de vragen kwam steeds meer informatie naar boven: andere boeken over Jane Austen en/of over Elizabeth en Mr. Darcy, films, series, wikipedia werd nageplozen. Veel deelnemers gaven aan geïntrigeerd te zijn door de manier van leven in de tijd waarin het boek speelt. Wat was bijvoorbeeld de functie van de bals in die tijd? Te vergelijken met het huidige Tinder? Het was in ieder gevel DE gelegenheid om te zien en gezien te worden en een eventuele huwelijkskandidaat te vinden. Er is niets nieuws onder de zon.....

Waar ook veel over werd gediscussieerd waren de vele brieven die over en weer door iedereen naar elkaar gestuurd werden. Brieven die gekoesterd en herlezen werden, meegenomen op reis. Ze hebben ook een hele specifieke functie in het boek om de lezer te informeren over gebeurtenissen die niet expliciet verteld worden. De schrijfstijl van Jane Austen werd poëtisch en beeldend genoemd en werd treffend omschreven door Hetty: Door al die mooie bloemrijke omschrijvingen zie je alles gewoon voor je. Ook haar humor werd zeer gewaardeerd.

Jane Austen weet nog steeds de lezers te raken met haar prachtige boek. Zoals Annick schreef: Haar mooie beschrijvingen, haar prachtige taal, haar dialogen die ontroerend, humoristisch, licht ironisch waren. Maar alles even subtiel. Ze heeft een 'simpel' liefdesverhaal zoveel lagen, zoveel diepte meegegeven. Jane Austen heeft een verhaal geschreven dat ik steeds opnieuw kan herlezen, waarin ik steeds opnieuw iets nieuws, iets moois kan ontdekken. Ik bewonder haar daarvoor.

De boodschap die Jane Austen met dit boek mee wilde geven aan haar lezers, is er één van alle tijden. Geconstateerd werd dat trots en vooroordeel ook vandaag de dag een grote rol spelen in de maatschappij. Hoe gaan we daar mee om? Wat kunnen we daarbij leren van Jane Austen?

Als laatste stelde ik de vraag: 'Wat zou je Jane Austen willen vragen naar aanleiding van dit boek?'
Daar kwamen hele leuke reacties op. Heleen zou haar op de thee vragen en dan niet één maar alle vragen stellen die zij had. Kiki wil van haar weten hoe het leven in de 19e eeuw eigenlijk precies was. En dan zou ze haar gelijk vragen om haar boek te signeren :-). En Ilja wil met haar babbelen over de hedendaagse datingmogelijkheden en hoe ze daar tegenaan zou kijken.

Het was kortom genieten voor de leesclub om dit mooie boek met elkaar te lezen en te bespreken. In het topic van de leesclubdissue vind je de uitgebreide reacties op de vragen en elkaar over alles wat we van dit boek vonden.

EINDOORDEEL
Een paar quotes uit de recensies over dit boek:

'Jane Austens verhaal is een pareltje'.

'Jane Austen is er in geslaagd een verhaal te schrijven dat al generaties lang lezers boeit en dat zal blijven doen'.

'You must allow me to tell you how ardently I admire and love you'.

'Stap over je aannames heen en vorm een eigen mening, is de boodschap die Jane Austen iedereen 200 jaar na het verschijnen van haar boek de mensen nog steeds mee lijkt te willen geven'.

WAARDERING
Het enthousiasme over Trots en Vooroordeel bleef onverminderd hoog gedurende de hele leesclub. Een aantal deelnemers heeft zelfs als visuele aanvulling op de geschreven tekst na het lezen van het boek de film of (één van) de series gekeken die naar aanleiding van het boek zijn gemaakt. Wie kent bijvoorbeeld niet de scène met Colin Firth als Mr. Darcy die uit de vijver komt bij landgoed Pembroke wanneer Elizabeth daar met haar oom en tante een bezoek brengt...... Een echt zwijmelmoment, zoals werd opgemerkt (en die trouwens niet voorkomt in het boek, maar dat terzijde).
Dit alles kan natuurlijk alleen maar resulteren in een geweldige sterrenregen: gemiddeld 4,7 sterren!

Alle deelnemers bedankt voor jullie inbreng en enthousiasme tijdens deze leesclub!Reacties op: Eindoordeel - je recensie

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jane Austen

Jane Austen

Jane Austen was een prominente Engelse romanschrijfster van wie het werk nu...

Gesponsorde boeken