Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

3/ Opbouw verhaal, vertelperspectief, schrijfstijl

op 05 november 2021 door

Vrijdag 5 november. Zoals afgesproken starten we vandaag met de 'echte' discussievragen. Er komen een aantal klassiekers voorbij, maar ook iets ludiekere vragen waarbij jullie je creativiteit de vrije loop kunnen laten.

We werken met tien separate discussiepagina's; iedereen schrijft zijn antwoorden in het grote, witte veld onderaan. Reageren op de bijdragen van anderen doe je via de grijze Reageer-knop, hoe meer hoe liever! Zo krijgen we een boeiende leesclub met veel interactie. 

Vandaag lanceer ik een discussievraag waar je in een leesclub eigenlijk niet omheen kan. Ik heb erover gedacht om opbouw verhaal / vertelperspectief / schrijfstijl te spreiden over twee vragen, maar meestal zijn die dingen moeilijk te splitsen, heb ik al gemerkt (en ik wil nog zoveel andere vragen kunnen stellen).

Wil iedereen in zijn antwoord alsjeblieft duidelijk 3a, 3b en 3c vermelden, zodat we het overzicht behouden? 

3a/ Hoe zit het met de opbouw van het verhaal? En het vertelperspectief? Denk aan indeling, tijd- en plaatsaanduidingen, chronologie, perspectiefwisselingen, flashbacks/ flashforwards … Vond je de keuzes van de auteur geslaagd of zou je iets anders gedaan hebben? Waarom wel/niet?

3b/ Wat kun je zeggen over de schrijfstijl? Denk daarbij aan zinsconstructies, taalgebruik, lange/korte zinnen, beschrijvingen, dialogen ... Vind je de manier van schrijven passen bij het boek dat je gelezen hebt? Voorbeelden zijn altijd welkom.

3c/ Zorgde de manier van schrijven ervoor dat je werd meegesleept in het verhaal? Wilde je steeds verder lezen of kon je het boek makkelijk een dag aan de kant leggen? Kan een boek met een minder vlotte schrijfstijl je toch bekoren wanneer de inhoud goed zit?

Als houvast noteer ik hieronder de grove opbouw van het boek. 

  • 3 delen (De bibliotheek van Alexandrië, Duitse grammatica, Kairos)
  • 47 hoofdstukken
  • Interview


Reacties op: 3/ Opbouw verhaal, vertelperspectief, schrijfstijl

Meer informatie

Gerelateerd