Eindverslag: Wiel van fortuin een geslaagd debuut!

op 16 augustus 2021 door

Op 30 juni openden we de deuren van de leesclub Het wiel van fortuin van debuutauteur David Persons, een boek dat is uitgegeven in eigen beheer. De lezers stapten het leesclubcafé binnen. Woorden zoals “ik ben bij de gelukkige” en “ik zie er zo naaruit” vulden het leesclubcafé. Sabine zag in de toekomst en verwoordde deze leesclub met de juiste woorden: Ik hoop dat het boek leuke discussies op gang brengt. En een leuke discussie werd het in deze kleine gezellige en creatieve leesclub.

Verwachtingen:

Terwijl we waakten voor onze brievenbus werden onze verwachtingen besproken, want wat verwachten we van een boek dat zich afspeelt in Las Vegas en waar Daniël (hoofpersonage) terugblikt op de relatie met zijn vader.

Inge: Ik verwacht een leuk en mooi verhaal over familiedrama's, relatie ouder en kind en leuke verwijzingen naar pokeren en Las Vegas.

Carla: Ik heb best hoge verwachtingen van dit boek, namelijk een psychologische roman met humor en een reisverhaal ineen. Hopelijk zijn met verwachtingen niet te hoog!

Schrijfstijl:

Wiel van fortuin is het schrijfdebuut van David Persons dus hoe ervaarden we deze nieuwe pen in onze leeswereld. We waren het allen eens: Wiel van fortuin is een vlot leesbaar verhaal, niet beladen ondanks het zware thema.

Guido: David heeft mij echt verrast met zijn vloeiende pen waaruit vlot lezende zinnen op papier verschijnen. En wat het meest opvalt is de manier waarop David Persons er in slaagt om zijn personages te karakteriseren. Als lezer wordt je een deel van het geheel en je krijgt een soort van verbondenheid met elkaar. Positief of negatief: dat hangt van de individuele lezer af.

ClnMs: Het boek leest vlot, ook al is het een zwaarder thema. Omdat het heden en verleden door elkaar lopen, blijf je als lezer aandachtig.

Thema’s & verborgen boodschap:

Wiel van Fortuin is een verhaal waar verschillende thema’s aanbod komen, maar waar vooral ouder/kind relatie voorop gesteld wordt. We merkten op dat het verhaal zeer geloofwaardig is en voor sommige lezers heel herkenbaar en confronterend.

Claudia: Relaties tussen mensen maar ook de relatie met jezelf.

Lauren: Het zoeken naar jezelf in het geval van Daan, ook een beetje de grote levensvraag is dit het dan? Mishandeling, afgunst en jaloezie wat Bianca betreft en ik vond dat de vader-zoonband natuurlijk centraal stond en dus familiebanden ook een belangrijk thema is.

Ellen: Een verborgen boodschap? Naastenliefde, komt dan in mij op, in de breedste zin van het woord. Vaak kijken we naar wat er niet zo lekker loopt, maar kijk eens verder. Ook bedoel ik hiermee het contact met je ouders; ook al worden ze ouder en heb jij het mogelijk drukdrukdruk, maak tijd voor ze vrij zolang ze er nog zijn. Verlies ze niet uit het oog.

Promotiequote:

Op vele covers vinden we een promotiequote, op de cover van Wiel van fortuin prijkt er geen en natuurlijk was dit voor deze creatieve leesclub geen probleem, we gebruikten onze fantasie en er kwamen heel wat mooie pareltjes voorbij.

Guido: Verbijsterend scherp en hartverwarmend. Een gewaagd maar geslaagd debuut.

Hilde: Met een vlotte pen en een vleugje humor blaast David Persons je van je sokken met dit ijzersterke debuut.

ClnMs: De auteur legt met dit boek de kaarten open op tafel.

Verwachtingen waargemaakt?

Als het leuk is gaat de tijd snel en dat was wel het feit in deze leesclub toch voor we onze sterren moesten uitdelen gingen we even terug in de tijd. Waren onze verwachtingen waargemaakt of bleven we op onze honger zitten?

Claudia: Mijn verwachtingen zijn grotendeels uitgekomen. Het is een leuk boek met humor, over Vegas, over de relatie tussen Daan en zijn vader. Ik had alleen verwacht dat het iets meer over Vegas zou gaan, iets meer poker gericht enz.

Ellen: Ik verwachtte een boek over moeizame familierelaties, op een luchtige manier gebracht. Dat klopte dus zeker. Waarom zijn ze dan meer dan uitgekomen? De schrijfstijl van David vond ik superprettig, de afwisseling, en last but not least, ik heb best veel prachtige quotes genoteerd.

Carla: Ik had hoge verwachtingen van dit boek en die zijn zeker uitgekomen! Ik heb het boek nog nergens in de boekhandel zien liggen. Jammer, want ik vind het zeker de moeite waard.

Conclusie:

Recensies en sterren werden geplaatst en na de lovende woorden over de schrijfwijze, het verhaal, verwachtingen die waren overtroffen en mooi uitgewerkte karakters vertaalt dit ook in een mooi gemiddelde van 3,6 sterren. We sloten deze leesclub af met de vraag: Waarom hebben uitgeverijen dit boek niet opgepikt?

Ellen: Dit debuut van David Persons smaakt absoluut naar meer. Een gemiste kans voor de uitgeverijen, want David gaf dit boek uit in eigen beheer. Een prachtig debuut..

Inge: Goed beschreven familie roman met verschillende hedendaagse thema's die een ieder zou kunnen overmaken. Benieuwd naar de volgende boeken van de schrijver David Persons.

Leentje4trixie: David Persons Schrijft met Wiel van fortuin zijn debuut en hij is er goed in geslaagd er een fijn en leuk maar vooral interessant verhaal van te maken.

Ik wil jullie bedanken om jullie medewerking en vooral de mooie creatieve antwoorden en een dikke dank je wel aan auteur David Persons om ons een blik achter het verhaal Wiel van fortuin te geven. En misschien heeft deze leesclub en Wiel van fortuin ons één ding geleerd ‘maak tijd voor elkaar al gaat het leven nog zo snel’.

Jullie leescoördinator, 

Wendy

 

 Reacties op: Eindverslag: Wiel van fortuin een geslaagd debuut!

Meer informatie

Gerelateerd

Over

David Persons

David Persons

David Persons (1982) studeerde Artificial Intelligence en is met deze specialisa...