Wij zijn gevlucht van Malala Yousafzai

op 07 oktober 2019 door

In haar non-fictie jeugdboek – gericht op haar eigen generatie en die erna – strijdt Malala voor een groter begrip voor de situatie en emoties van jonge vrouwelijke vluchtelingen. Dat doet ze middels dit boek; het vertellen van openhartige verhalen en het delen van de ervaringen die zijzelf en andere vluchtelingen hebben opgedaan.

Ik heb dit boek geschreven omdat zoveel mensen niet lijken te snappen dat vluchtelingen gewone mensen zijn. Ze hebben alles achter zich gelaten, omdat ze moesten kiezen tussen leven of dood. En ze kozen voor het leven. ─ Malala.

Het boek

Wij zijn gevlucht van Malala Yousafzai is een indringend boek met persoonlijke verhalen van vluchtelingen. Niet alleen vertelt over haar eigen ervaringen als vluchteling, ook deelt ze de verhalen van de moedige jonge vrouwen die ze tijdens haar reizen heeft ontmoet. Vrouwen die hun gemeenschap, hun familie, en hun thuis zijn kwijtgeraakt en een nieuw leven op moeten bouwen. Ze komen uit conflictgebieden als Colombia, Guatemala, Syrië, Jemen en Congo.

Zo vertelt Ayida uit Myanmar haar verhaal, die moest vluchten vanwege het geweld tegen de Rohingya. Najla behoort tot de Yezidi-minderheid in Irak en werd gevangen genomen door IS, maar gelukkig wist ze te ontsnappen. Hoopvol, eerlijk en levensecht: dit boek geeft jonge vluchtelingen een stem. Met een voorwoord van balletdanseres en WarChild ambassadeur Michaela DePrince.

Malala Yousafzai 

De Pakistaanse Malala Yousafzai is de jongste Nobelprijswinnaar. Ze won de Nobelprijs voor de Vrede in 2014, toen ze slechts 17 jaar oud was. Haar familie runde een scholengroep in de regio, dat Malala inspireerde zich in te zetten voor het recht op onderwijs voor jonge vrouwen en kinderen. In het door de Taliban bezette gebied werd hen geregeld dit recht ontzegd. Ze werd bekend toen de New York Times een documentaire maakte over haar leven, waarna ze interviews begon te geven.

In 2012 werd Malala samen met twee andere meisjes neergeschoten door een lid van de Taliban, als wraak voor haar activisme. Ze werd in haar hoofd geraakt en haar toestand was lange tijd kritiek. De moordaanslag zorgde voor een globale golf van support, en maakte Malala wereldberoemd. Na haar herstel werd ze een prominente activiste voor het recht op onderwijs. Ze zette het Malala Fund op, een non-profit gebaseerd in Engeland. Op dit moment studeert ze Filosofie, Politiek en Economie in Oxford. 

Lees een fragment

Ben jij intussen ook zeer benieuwd geworden naar het boek? Lees op Hebban alvast een sneak preview!

Lees een fragment uit Wij zijn gevluchtReacties op: Wij zijn gevlucht van Malala Yousafzai

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Malala Yousafzai

Malala Yousafzai

Malala Yousafzai is een Pakistaanse kinderrechtenactiviste. In 2012 werd zij &nb...