Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Willem die Madoc maakte van Nico Dros

op 29 maart 2021 door

'Willem die Madoc maakte', zo introduceert de middeleeuwse auteur zichzelf in zijn wereldberoemde Van den Vos Reynaerde. Maar waar het laatstgenoemde verhaal wist te overleven, deed Madoc dat niet. Wat was dit mysterieuze, door Willem geschreven, boek, en wie was 'Willem die Madoc maakte' zelf? In Nico Dros' roman komt de vermeende geschiedenis van Madoc tot leven. Lees een sneak preview en schrijf je in voor de leesclub!

Nico Dros studeerde geschiedenis en is auteur van verhalen, romans, essays en historische werken. Hij debuteerde in 1991 met Noorderburen, waarmee hij werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. Sindsdien verschenen er nog zo'n tien boeken van zijn hand, waarvan Oorlogsparadijs getipt werd in De Wereld Draait Door. Hij is mede-oprichter van de Schrijversvakschool in Amsterdam, waar hij ook doceert. 

Als geschiedenisliefhebber liet hij zich inspireren door de mysterieuze auteur van Van den Vos Reynaerde en Madoc. Eerstgenoemde verhaal heeft de tand des tijds doorstaan, Madoc niet, terwijl dat verhaal voor de auteur belangrijk genoeg was om zijn identiteit aan op te hangen. In Willem die Madoc maakte verbindt Dros het vermeende levensverhaal van Madoc met Willem én het heden.

Willem die Madoc maakte

Na een storm in het jaar 1196 halen kustvissers een kleuter uit de branding. Die blijkt de enige overlevende van een schipbreuk te zijn. De jongen, vermoedelijk een koningskind, brengt zijn jeugdjaren door in een klooster nabij Brugge. Dat ontvlucht hij om zijn familie terug te vinden. Onder de naam Madoc leidt hij een leven als ridder en vecht duels op leven en dood uit, een leven waarin liefde evengoed een hoofdrol speelt. Jarenlang is hij de rechterhand van de legendarische graaf Hincmar. In Parijs ontpopt hij zich tot agnost, vrijdenker en schrijver. Maar als de Inquisitie actief wordt krijgen de ketterjagers ook Madoc in het vizier.

In 2017 ontdekt een Vlaamse mediëvist een verzamelhandschrift uit de dertiende eeuw. Hij raakt ervan overtuigd dat dit eigenhandig werd geschreven door Willem, dichter van het fameuze Van den Vos Reynaerde en het mysterieuze boek Madoc. Hoe houden deze teksten verband met het levensverhaal van de veelzijdige middeleeuwse schrijver?

In een roman die tegelijk bloedstollend en intellectueel uitdagend is en waarin de Middeleeuwen in alle kleur oprijzen, speelt Nico Dros een vernuftig spel met de vermeende geschiedenis van de raadselachtigste middeleeuwer: Madoc.

Lees hier een sneak preview



Reacties op: Willem die Madoc maakte van Nico Dros

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Nico Dros

Nico Dros

Nico Dros is een Nederlands schrijver van verhalen, romans, essays en historisch...