Eindverslag – Zowel boek als leesclub zijn top!

op 04 maart 2022 door

27 januari, daar is het mailtje van Debbie! Vijftien lezers zijn geselecteerd voor de leesclub rond Win win van Jan Van der Cruysse. Nog voor er een boek in de bus ligt, is het enthousiasme groot. Om uiteenlopende redenen sluiten maar liefst zes extra lezers aan en de schrijver zelf laat zich ook niet onbetuigd. We wisten het eind januari niet, maar deze leesclub zou ietwat legendarisch worden. Hulde voor de nieuwelingen die meteen in het diepe gegooid werden en een tsunami aan berichten wisten te verteren.

Waarover gaat het boek?

Voor we een impressie van de leesclub geven, willen we toch even vertellen waar Win win over gaat.

Laura staat op het punt af te studeren wanneer ze een raadselachtige enveloppe ontvangt. Uit de postkaart met de geheimzinnige boodschap raakt ze niet wijs, en waarom ze een vliegticket naar San Francisco krijgt, begrijpt ze al helemaal niet. Toch zet ze de stap richting het onbekende. Wat Laura niet weet, is dat haar reis al vele maanden daarvoor is begonnen. Ze belandt in een verhaal vol intriges en snoodaards, waarin bootvluchtelingen, covid-vaccins, cryptofoons en bitcoins een centrale rol zullen spelen.

De klassiekers

De eerste discussievragen zijn vrij klassiek en gaan over de schrijfstijl, de verhaalopbouw en het vertelperspectief.

De manier van schrijven weet iedereen te charmeren, een enkeling merkt hier en daar een Vlaams woord op of vindt een bepaalde term niet bij het gekozen taalregister passen. De dialogen zijn plezierig om te lezen en worden afgewisseld met prachtige, beschrijvende stukken. Het boek neemt ons dan ook mee over de hele wereld, voornamelijk naar een aantal staten in de VS. De lezers drukken hun waardering uit voor de vele tussenkopjes, die steeds opnieuw locatie en tijdstip aangeven. Die informatie is bijzonder handig, want het verhaal verloopt niet bepaald chronologisch en er wordt constant van perspectief gewisseld. Af en toe ontdekt een lezer een foutje in de tijdlijn, maar die beïnvloeden op geen enkele manier het leesplezier.  

De leesclubdeelnemers zijn het over de hele lijn met elkaar eens. Het had saai kunnen worden, maar dat deed het niet. Tussen alle uitspraken door wist auteur Jan ons steeds weer te verrassen met inkijkjes in zijn schrijfproces.

Uitgelichte scènes en personages

Deze leesclub toont maar weer eens dat elke lezer andere klemtonen legt bij het lezen van een boek. Wanneer gevraagd wordt naar de favoriete scène, komen bijvoorbeeld de meest uiteenlopende dingen naar boven. De ene gaat voor actie, terwijl de andere eerder voor de subtiele handelingen gaat.

Elke thriller moet een paar helden hebben, mensen waarmee de lezer zich kan identificeren, ook dat wordt duidelijk tijdens de discussie. De auteur heeft zijn talrijke personages bijzonder goed uitgewerkt en slaagt erin ons sympathie te laten voelen voor een moordenaar.

Win win 2

Ondertussen hebben we het grootste deel van de leesclub achter ons en is het zaak de interesse niet te laten verslappen. Tijd dus om de standaardvragen achterwege te laten en een aantal ludieke opdrachten te verzinnen, tijd om de hersencellen op een ietwat andere manier aan het werk te zetten.

Er worden verkooppraatjes voor Win win geschreven, personages worden aan lezers gekoppeld en het leukste van alles: we schrijven maar liefst 21 keer een mogelijk vervolg op ons leesclubboek. Hilariteit alom! En het bewijs dat er veel creatieve geesten op Hebban vertoeven.

Wat nog meer?

Het zou ons te ver brengen om alle discussievragen hier de revue te laten passeren. Eigenlijk hebben we maar één boodschap: lees dit boek!

Wie we nog even in het zonnetje willen zetten, is auteur Jan Van der Cruysse. Hij was bereid heel uitgebreid op al onze vragen te antwoorden en gaf ook spontaan inzage in zijn schrijfproces.

Beoordeling

Win win kon op uitsluitend positieve feedback rekenen, er werden geen afwijkende meningen genoteerd. Dat had ervoor kunnen zorgen dat we snel uitgepraat waren, maar nee hoor, onze leesclubdeelnemers waren niet voor één gat te vangen. Doordat het boek zo ongelooflijk rijk is aan locaties, personages en gebeurtenissen, was er altijd wel iets om over van gedachten te wisselen.

Er werden 15 x 5 sterren en 6 x 4 sterren uitgedeeld, wat de gemiddelde score op 4,7 sterren brengt. 

Verslag door Greet Braem, leesclubcoördinatorReacties op: Eindverslag – Zowel boek als leesclub zijn top!

Meer informatie

Gerelateerd