Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Wat las ik voor de Hebban Debuutprijs 2021?

op 04 juli 2021 door

Maanden werd ernaar uitgekeken, maar op 1 juli was het dan zover. De shortlist van de Hebban Debuutprijs 2021 werd bekendgemaakt. Maar eerst moesten meer dan honderd lezers de debuten die op de longlist stonden lezen en beoordelen.

Ik was een van hen en kreeg vier boeken toegewezen. Geen daarvan stond op mijn WIL-plank en zouden daar in principe ook niet op terecht gekomen zijn. Om die dan toch te lezen, is een van de charmes van deel uitmaken van een lezersjury, je leest boeken die je anders nooit gelezen zou hebben. Hoewel het natuurlijk kan tegenvallen, zitten er toch ook best wel eens onverwacht goede boeken bij. Ook deze keer was dat zo en weet je dat ze terecht voor de longlist waren genomineerd. Maar welke boeken kreeg ik dit jaar toegewezen? Nou, die vind je hieronder.

c1598ba184b086b5c34dbdfdfdab4649.jpgZwarte vijvers - Amina Laffet
Dit boek, dat zich afspeelt in 2032, heeft korte hoofdstukken, vlogverslagen en nieuwsberichten en het wordt verteld vanuit verschillende perspectieven en hierdoor krijg je identieke situaties door diverse ogen te zien. Een aardige opzet, maar de personages waren in mijn ogen beperkt uitgewerkt. Ze blijven hierdoor over het algemeen toch wel oppervlakkig. Omdat het verhaal zich op één dag afspeelt gebeurt er erg veel, te veel vond ik, de auteur laat werkelijk alles gebeuren wat er kan gebeuren. Hierdoor wordt het onwaarschijnlijk. Als het aantal voorvallen meer gedoseerd zou zijn, kon er meer aandacht besteed worden aan wat er gebeurde en had het verhaal meer verdieping. Nu is het alleen maar aardig, maar meer ook niet.

Aantal bladzijden: 300
Genre: Young Adult
Waardering: ***
XXL-challenge: een boek uit de toekomst


55da4d5c25cf6db49c24863bacb9beb7.jpgPhineas’ feest - Sophie Tak
Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van vijf leden van min of meer ontwricht gezin dat twintig jaar eerder uit elkaar gevallen is. Pas aan het eind van het verhaal wordt duidelijk waardoor dat veroorzaakt is en daardoor zit er ook wat spanning in. Je wilt immers weten wat dat voorval geweest is. Ik was in ieder geval voortdurend nieuwsgierig. Ook de opzet vond ik goed, je leert de personages uitgebreid kennen en komt ruim voldoende over hen te weten. Het verhaal heeft verschillende plotwendingen, ook een aantal verrassende. Mede hierdoor bleef het me van begin tot eind boeien en intrigeren. Wat mij betreft is dit een prima debuut.

Aantal bladzijden: 336
Genre: Literatuur & Romans
Waardering: ****
XXL-challenge: een boek van een beginner


84adadd5cd0714057f5fba68a28507d5.jpgNu ik je zie - Merlijn Kamerling
Dit is het verhaal van een zoon die zijn vader Antonie Kamerling beter wil leren kennen. Antonie heeft, toen Merlijn nog net geen twaalf jaar oud was, zelfmoord gepleegd. Merlijn voert gesprekken met mensen die zijn vader gekend hebben. Die gesprekken zijn openhartig en soms erg emotioneel. Dat slaat over op de lezer, dus ook wel op mij. Ik vond het bij vlagen wel een intens en indringend boek, het is immers een heftig onderwerp. Dat doet dan wel wat met je. Tijdens het lezen kreeg ik nergens het gevoel dat er iets weggelaten is, iedereen was eerlijk en zeker niet altijd positief. Antonie kende ik eigenlijk alleen van naam, maar door dit boek heb ik hem ook beter leren kennen, al is dat dan postuum. Bij mij heeft het boek in ieder geval een toch wel diepe indruk achtergelaten.

Aantal bladzijden: 288
Genre: Non-fictie
Waardering: *****
XXL-challenge: een vaderboek


ee4b31bcc6552178e236d7ab625b29bc.jpgDe smeekbede - Lianne Damen
Een roman waarbij een zwarte bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis het thema is: de slavernij. Dit beschrijft de auteur erg beeldend, dus ik kon me prima voorstellen wat de slaven in Suriname hebben moeten doorstaan en hoe ze gegeseld en behandeld werden. Nou, daar werd ik niet bepaald vrolijk van. Ik vond wel dat het verhaal even op gang moest komen, maar naarmate de plot vorderde intrigeerde het me steeds meer. Het verhaal van Dédé, die al jong slavin werd, is het meest interessant en soms ook aandoenlijk. Ik sloot haar in mijn hart en had soms echt met haar te doen. Over het geheel genomen vond ik dit een indrukwekkend en pakkend debuut.

Aantal bladzijden: 336
Genre: Literatuur & Romans
Waardering: ****
XXL-challenge: een onbekend boek


Dat waren ze dan, de vier debuten die ik heb mogen lezen en geen enkele daarvan vond ik echt slecht. Dat was de voorgaande jaren wel anders. Met wat ik toegestuurd gekregen heb, was ik wel tevreden. Van de boeken die ik mocht beoordelen, heeft er één de shortlist gehaald.

Dan nog even mijn top drie, zoals ik die ingezonden heb:

  1. Nu ik je zie - Merlijn Kamerling
  2. De smeekbede - Lianne Damen
  3. Phineas’ feest - Sophie Tak

Ik kwam tot deze top drie met de volgende motivering:

Nu ik je zie het meest indringende en intense boek, van de drie is het eveneens het meest toegankelijk geschreven boek. De smeekbede heeft vooral in het begin iets te veel feitelijkheden, daardoor begint het wat stroef. Phineas' feest is ook een prima geschreven boek, maar mist net dat indringende en intense. Van deze drie blijft het boek van Kamerling het langst hangen, vooral door de emotionele lading die het heeft. Door de historische feiten is dat van Damen buitengewoon interessant. En dat van Tak is, net als de andere, erg goed geschreven.

Wat vind jij van de shortlist en heb je daar al een of meer boeken van gelezen?Reacties op: Wat las ik voor de Hebban Debuutprijs 2021?

Gerelateerd