Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Ratten

op 05 april 2019 door

Ik ben momenteel het boek Aardedonker, zonder sterren van Stephen King aan het lezen. Het bevat enkele korte verhalen. Het eerste verhaal, 1922 getiteld, gaat over een boer die zijn vrouw vermoord heeft. Sinds die moord heeft hij om het zacht te zeggen, last van ratten. 

 

 

7b31b45f415f396754d0c9447e197732.jpgWanneer er ratten in een boek verschijnen, weet ik dat ik slecht ga slapen. Er zijn niet zo heel veel dieren waar ik bang van ben, maar ratten en slangen horen zeker op die lijst. Ratten, daar hadden we in het ouderlijk huis nogal last van, zowel in huis als in de stal en sindsdien heb ik het niet op die beesten. Lange vettige staart, kleine priemende allesziende kraaloogjes, gele scherpe tandjes, nee, ik moet er niet van hebben. Ratten in een boek zijn een garantie voor rare dromen, dromen met wezens die niet bestaan maar die van ver wel iets van een rat hebben of gemuteerde ratten die heel groot zijn en overal doorheen knagen, zelfs door staal en glas. Kortom de fantasie gaat onbewust behoorlijk tekeer bij het lezen over ratten. Dan bedoel ik niet een informatief boek over ratten (alsof ik dat vrijwillig zou lezen).

 

ae4d2907033d5bee3d399306c55efdea.jpgWaarom lees ik het dan? Soms weet je vooraf niet dat er ratten opduiken, dat was het geval met deze van Stephen King, maar zelfs als ik weet dat er ratten opduiken, lees ik het nog. Het lijkt wel zelfkastijding.

Het is ooit begonnen met Rattenleger van James Herbert. Wat daarin allemaal gebeurt, dat is zo gruwelijk, daar heb ik nachten niet van geslapen. Komt nog bij dat Rattenleger het eerste deel van een trilogie is, in het Engels verschenen als The Rats, Lair en Domain en ik heb ze allemaal in het Engels gelezen. Deze boeken heb ik lang gelezen gekocht in tweedehandswinkel De Slegte in Antwerpen. Rattenleger heb ik zelfs meerdere keren gelezen. 
Toch zelfkastijding?

 

Nadien kwam In de val van Dean Koontz, het geschenkboek van de maand van het spannende boek in 1995. Een dun boekje dat nog dagen doorwerkte in mijn dromen. 

 

920f61987f8a6b2eb73d9ccc1c88ac9c.jpgIn 2014 heb ik Alex van Pierre Lemaitre gelezen. Alex wordt ontvoerd en gevangen gehouden in een houten kooi in een oude afgelegen fabriekshal. De kooi is via touw en een takel ongeveer 2 meter omhooggehezen. Naast de kooi is een tweede koord met daaraan een mandje met eten. Dat is bedoeld als lokker voor ratten. En de rest moeten jullie zelf maar lezen. Nog zo'n boek dat me nachten slaap gekost heeft. 

 

Het schrijven van dit artikel en vooral het zoeken van plaatjes voor het artikel zal waarschijnlijk weer leiden tot een woelige en slapeloze nacht, ik heb weer exemplaren gezien, niet normaal, groter dan een kat of hond. 

 

Hebben jullie nog een spannend boek waar ratten in voorkomen of is er een ander dier dat jullie de stuipen op het lijf jaagt wanneer jullie erover lezen? 



Reacties op: Ratten

Gerelateerd