Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Schrijvers uit Zuid-Afrika

op 26 maart 2017 door

Ik heb er juist een wandelvakantie van twee weken in Zuid-Afrika op zitten, vertrokken vanaf Kaapstad en dan richting Kaap de Goede Hoop en terug naar Hermanus, Gansbaai, Mosselbaai en Stellenbosch.
In tegenstelling tot wat 'normale' mensen doen wanneer ze op vakantie gaan, lees ik niet direct een reisboek over het land, maar ga ik op zoek naar schrijvers van dat land.
Zuid-Afrika heeft veel goede schrijvers, zelfs meerdere Nobelprijswinnaars en laat ik daar nu toch toevallig een mini-challenge rond hebben.

Wie Zuid-Afrika zegt, denkt aan apartheid, Nelson Mandela, Robbeneiland, zwart-wit, rascisme, townships, armoede en werkloosheid. Deze onderwerpen komen veel terug in boeken over Zuid-Afrika of geschreven door Zuid-Afrikaanse auteurs. Ik heb meerdere boekenwinkels bezocht en gezien dat Deon Meyer en Wilbur Smith heel beroemd en bekend zijn. Hun boeken staan blijkbaar constant in de top 10 van best verkochte boeken.

 

Tafereel in boekenwinkel in Stellenbosch

Vera: Goedenavond, ik kom uit België en ben tijdens mijn reizen geïnteresseerd in de schrijvers van het land dat ik bezoek. Kan u me enkele boeken van Zuid-Afrikaanse schrijvers tonen, maar niet van Deon Meyer of Coetzee, want die ken ik al.

Het meisje achter de toonbank bleef erg stil, ik dacht eerst dat ze mijn vraag niet begrepen had. Maar dan kwam er toch een reactie.

Meisje: Eh, ik ken alleen Deon Meyer, die andere die u opnoemde die ken ik zelfs niet.

Vera: Maar meisje toch, je werkt in een boekenwinkel, dan moet je toch uw auteurs kennen.

Meisje: Ik zal even iemand anders halen.

En toen kwam het toch nog goed :-)

 

Deon Meyer

Iedere thrillerliefhebber kent uiteraard het uitgebreide oeuvre van Deon Meyer, geboren in 1958 in de buurt van Kaapstad. Voor hij fulltime schrijver werd, heeft hij verschillende jobs gehad, oa manager voor BMW motoren, met de motor toeren in Zuid-Afrika is zijn hobby. Ter voorbereiding had ik het eerste boek uit de serie met Bennie Griessel gelezen, Duivelspiek. Nieuw woord bijgeleerd: een assegaai (werpspeer van Zuid-Afrikaanse stammen). Tijdens mijn reis heb ik 13 uur en 7 dagen gelezen. Een boek wordt zoveel interessanter wanneer je plaatsen passeert die in het boek voorkomen. Zo ben ik langs duivelspiek gereden, een indrukwekkende rotsformatie vlak naast de Tafelberg.

 

Wilbur Smith

Wilbur Smith laat zijn boeken voornamelijk in Afrika afspelen, maar heeft ook een aantal die zich specifiek in Zuid-Afrika afspelen: De Roofvogels, Moesson en Blauwe Horizon, een trilogie of de familie Courtney in de zeventiende eeuw. Zijn laatste boek War Cry staat op 1 in de verkoop in Zuid-Afrika.

 

J.M.Coetzee

J.M. Coetzee (John Maxwell), die Nederlandse voorouders heeft, heeft in 2003 de Nobelprijs voor Literatuur ontvangen als tweede Zuid-Afrikaan na Nadine Gordimer in 1991. Nadat hij eerst in verschillende universiteiten heeft gewerkt, heeft hij in de jaren zeventig de stap naar fulltime romanschrijver gezet. Hij is de eerste schrijver die twee keer de Booker Prize won, eerst in 1983 voor Wereld en wandel van Michael K en hij deed dat nog eens fijntjes over in 1999 met In ongenade.
Ik heb nog geen enkel boek van J.M. Coetzee gelezen maar daar gaat dit jaar zeker verandering in komen. Ik ben langs de universiteit gekomen waar Coetzee les gegeven heeft.

 

Nadine Gordimer

Nadine Gordimer, dochter van een Joodse Litouwse vader en Engelse moeder, werd in Zuid-Afrika opgevoed en ervaarde er van dichtbij de apartheid. Ze heeft zich altijd verzet tegen de apartheidswetten, negeerde ze en ging gewoon om met zwarten. In 1991 won ze de Nobelprijs voor Literatuur. Ook zij ontving in 1974 de Booker prijs voor Een dode zwarte man. In haar werk komt de apartheid bijna altijd terug.
Nadine Gordimer is in 2014 gestorven. Ook van haar heb ik nog geen boek gelezen maar ik heb een boek van haar gekocht met haar beste korte verhalen van 1952 tot 2007.

 

Apartheid

De 4 bovenstaande auteurs zijn allemaal blank en dat in een land waar apartheid jaren het land in zijn greep hield. Uiteraard is er veel geschreven over de apartheid, zwart-wit, rascisme, maar is er ook nog post-apartheid literatuur of is het land opgedroogd wegens geen thema's meer om over te schrijven. Onderstaande link leidt naar een interview met een Zuid-Afrikaanse journalist en novelist Niq Mhlongo. 

Kennismaking met Zuid-Afrikaanse literatuur

 

Kopano Matlwa

Zwarte Zuid-Afrikaanse schrijfster die schrijft over de generatie die volwassen is geworden in het post-apartheid tijdperk. Ze schrijft hoe de hoop na de verkiezing van Mandela veranderde in wanhoop door corruptie. Coconut en Spilt Milk (Gedane zaken in het nederlands) zijn haar bekendste werken.
 
 

Nelson Mandela

Biografieën geschreven door of over Mandela zijn er met hopen, de bekendste is toch wel de long walk to freedom

 

Desmond Tutu

Desmond Tutu is een Anglicaanse bischop die heel zijn leven tegen apartheid gestreden heeft. Hij was de eerste zwarte aartsbischop en vocht voor mensenrechten, voerde campagne tegen HIV/AIDS, tuberculose, armoede, rascisme, sexisme en homofobie. Ook over hem zijn meerdere biografieën geschreven.

 

Boeken over Zuid-Afrika

Adriaan van Dis heeft ook geschreven over Zuid-Afrika, een boek met als titel Het beloofde land.

  

Kaapstad

Ik heb niet zo heel veel van Zuid-Afrika gezien omdat ik vooral rond Kaapstad gebleven ben, maar wat ik gezien heb smaakt naar meer. Kaapstad is kleurrijk met vriendelijke mensen. Daarnaast kan je uiteraard niet naast de townships en kilometerslange sloppenwijken kijken waar armoe troef is. Het straatbeeld in Kaapstad bevat veel contrasten, gaande van het rijke Waterfront tot de vele bedelaars die je voortdurend aanklampen. De armoede drijft velen tot criminaliteit.

De natuur en de dieren zijn er overweldigend.



Reacties op: Schrijvers uit Zuid-Afrika

Gerelateerd

Over

Deon Meyer

Deon Meyer

Deon Meyer  (Paarl, Zuid-Afrika, 1958) is de internationale bestsellerauteur van...

Wilbur Smith

Wilbur Smith

Wilbur Smith (Broken Hill, 1933) is een Zuid-Afrikaanse bestsellerauteur. Hij we...

J.M. Coetzee

J.M. Coetzee

J.M. Coetzee schrijft romans, verhalen en essays. In 1974 debuteerde hij met Sch...

Nadine Gordimer

Nadine Gordimer

Nadine Gordimer was een Zuid-Afrikaanse schrijfster. In 1953 debuteerde ze als r...

Lijsten

Minichallenge: Nobelprijswinnaars

op 22 december 2016 door veravb 13 boeken 7 volgers 1 reactie 1 like