Team Captain Martijn leest Oeroeg van Hella S. Haasse

op 23 maart 2021 door

Op 1 april gaat alweer de zesde editie van de jaarlijkse themamaand ‘Lees eens wat anders’ van start! In april daagt de redactie van Hebban je uit om buiten je comfortzone te stappen. Durf jij het aan om eens iets te lezen dat je normaal aan je voorbij zou laten gaan? Dit jaar kun je voor extra support meelezen met de Hebban-redacteuren. Ontdek gauw hoe we dat gaan aanpakken ...

Kies jouw Team Captain!

Elke Hebban-redacteur kiest een boek buiten zijn of haar comfortzone en nodigt je uit om met hem of haar hetzelfde boek te lezen. Zij zijn Team Captain en moedigen je de gehele maand aan met extra content en support. In een Hebban Spot delen de teamleden hun leeservaringen met elkaar. In Hebban Topics kunnen alle deelnemers aan Lees eens wat anders 2021 met elkaar in gesprek. Aan het einde van de maand plaatsen alle lezers een recensie op de boekpagina en verschijnt er een redactioneel leesverslag op de Hebban homepage. Wees dapper en kies een Team Captain van een genre dat je normaal niet leest.

Lees meer over LEWA 2021

Team Captain Martijn leest Oeroeg van Hella S. Haasse

'Ik hield van jongs af aan enorm van lezen, maar ik werd, net als velen met mij, slachtoffer van de verplichte leeslijst... Ik was verder best een brave puber, maar verplicht lezen? Ik deed het gewoon niet. Mijn cijfer voor het Nederlands mondeling (over die verplichte lijst) was dan ook bedroevend. Gelukkig kon ik compenseren met Engels, waar we wel vrij mochten kiezen. Het lukte om daar een aantal sciencefictionboeken op te smokkelen én ik wist er kennelijk boeiend over te vertellen want voor het mondeling Engels kreeg ik het hoogst mogelijke cijfer.

Oeroeg is door dit zelfverwondende verzet op mijn 'Nooit gelezen'-stapel gekomen (terwijl ik later wel Het woud der verwachting heb gelezen vanwege mijn interesse in de middeleeuwen). Wellicht is deze Lees eens wat anders-uitdaging het begin van een nieuwe waardering voor die vermaledijde leeslijst.'

Oeroeg van Hella S. Haasse

'Oeroeg was mijn vriend.' Zo begint het wereldberoemde prozadebuut van Hella S. Haasse, dat in 1948 als Boekenweekgeschenk verscheen en inmiddels in elf talen is vertaald. Het is het aangrijpende verhaal van de vriendschap tussen een Indonesische jongen en het zoontje van een Nederlandse administrateur in het Nederlands-Indië van voor de Tweede Wereldoorlog. Geleidelijk groeien de twee jongens uit elkaar. Wanneer de ik-figuur, de Nederlandse jongen, na een studie in Delft terugkeert in het Indië dat nog net geen Indonesië is geworden, blijkt hun verwijdering te zijn uitgegroeid tot een kloof. Oeroeg heeft gekozen: voor zijn eigen volk en tegen de Nederlanders, dus ook tegen zijn vriend. Vertwijfeld vraagt de ik zich af of hij voorgoed een vreemde zal zijn in het land van zijn geboorte.

Wil je dit boek lezen en Team Captain Martijn volgen? Meld je in Ja, ik LEWA mee!

De andere Team Captains zijn:Reacties op: Team Captain Martijn leest Oeroeg van Hella S. Haasse

Meer informatie

Gerelateerd

Gesponsorde boeken