Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De laatste weken van januari 2024

op 15 februari 2024 door

De eerste maand van het jaar zit er alweer een tijd op. Zoals gewoonlijk loop ik weer flink achter de feiten aan en zijn we alweer halverwege de volgende maand.

Ik had best een prima leesstart in 2024. Ik las 23 boeken, dat waren 7778 pagina's en ik streepte 23 Hebban challenges af. Ik las 10 boeken in het Nederlands en 13 boeken in het Engels. Twee boeken mocht ik plaatsen bij het kopje 24 voor 24. Dit jaar wil ik namelijk 24 boeken lezen van series waar ik al in begonnen ben. Ik moet de boeken wél fysiek in huis hebben. De gemiddelde waardering van al deze boeken was 3,97 sterren.

Gelezen:

11. Jade fire gold van June CL Tan is een young adult over een meisje met dodelijke krachten, een incognito prins en een aantal andere fijne en interessante personages. Ze raken verwikkeld in een spannend verhaal over macht en misleiding. 

4,25 sterren

Hebban Challenge 8: heet (Vuur is immers heet).

12. Neergestort van Gary Paulsen is een Amerikaanse jeugdklassieker en stond al heel lang op mijn lijst. Een heerlijk avontuurlijk boek over een jongen die nadat de piloot van het kleine vliegtuigje waarin hij zit een hartaanval heeft gekregen alleen moet zien te overleven in de wildernis van Canada. Een realistische kijk op dit overleven. Geen heldenverhaal, maar echt een verhaal over ellende en doorzetten.

4,75 sterren

Hebban challenge 45: eenzaam

13. Ace of Shades van Amanda Foody is een eerste deel in een YA fantasyserie over een Las Vegasachtige stad, maar dan met magie. Leuke personages, romantiek, spanning en interessante magie maakten dat dit boek naar meer smaakt.

4,5 sterren

Hebban challenge 16: eerste (eerste in een trilogie)

14. De dag dat de wereld kantelde van Heloïse Chochois en Baptiste Bouthier is een non fictie graphic novel over 11 september 2001. Het is een goede samenvatting van die dag en van de gevolgen voor Amerika, maar ook voor Frankrijk. De auteur en de illustrator komen uit Frankrijk, vandaar dat ook daar een focus op ligt.

4 sterren

Hebban challenge 24: waar

15. Rage van Cora Carmack is het YA vervolg op Roar. Het verhaal speelt in een wereld overheerst door enorme stormen. Er zijn mensen die deze stormen kunnen beheersen en de kracht ervan voor magie kunnen gebruiken. Ik zou graag ook het laatste deel in de trilogie lezen, maar helaas heeft nog geen een uitgever dit slotdeel opgepakt. 

4 sterren

Hebban challenge: oranje (de cover heeft de kleuren van de ondergaande zon en dus ook veel oranje)

16. Their eyes were watching God van Zora Neale Hurston is een Amerikaanse klassieker over de tijd na de slavernij. Zwarte mensen zijn vrij, maar nog lang niet onderdeel van de witte maatschappij. Een jong zwart meisje wordt uitgehuwelijk aan een veel oudere man en is daar niet gelukkig. Ze gaat op zoek naar haar geluk en maakt zo behoorlijke omzwervingen. Alle dialogen zijn in spreektaal opgeschreven en ik moest ze in mijn hoofd 'hardop' uitspreken om het te kunnen volgen. Janie is een krachtig personage dat ondanks veel ellende steeds weer nieuwe moed vindt en haar geloof in liefde niet opgeeft. Een met humor en liefde geschreven boek over zware onderwerpen. Met recht een klassieker. 

4,75 sterren

Hebban challenge 34: bitter (Janie maakt veel bittere dingen mee, toch wordt ze zelf niet bitter)

17.  Sneeuwblind van Ragnar Jónasson, heerlijk om me even onder te dompelen in een klein plaatsje in het noorden van IJsland. Aan IJsland heb ik zulke mooie herinneringen dat ik het iedere keer fijn vind om er naartoe te gaan in mijn boeken. Dit was het eerste deel in een thrillerserie over een ploitiebureau in een klein afgezonderd plaatsje in het noorden. Donker en koud. 

3,75 sterren

Hebban challenge 9: Koud

18.  De ondergrondse leesclub van Annie Lyons was een boek voor mijn eerste leesclub van het jaar. Een historische roman over een boekwinkel in een buitenwijk van Londen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De leesclub is bijna afgerond en het leuke is dat ik het boek meer ben gaan waarderen door de leesclub. Het verhaal gaat minder over een leesclub en meer over de verschillende mensen in dat deel van Londen en hoe zij op elkaar leren vertrouwen tijdens de donkere oorlogsjaren.

3 sterren (maar dat worden er denk ik uiteindelijk 3,5)

Hebban challenge 30: hoog (omdat de bommenwerpers hoog vliegen en deze de oorzaak zijn van de ondergrondse leesclub)

19.  Dagboek van een onsterfelijke van Anne Rice is het boek waar ook een film van gemaakt is: Interview with the vampire. Ik las dit boek voor mijn fysieke leesclub. Toch wel een klassieker als het over vampierboeken gaat. Het viel me tegen. Het was erg traag en behoorlijk repetitief. Daarnaast waren de personages niet echt leuk. Dat hoort ook niet, maar nu vond ik het verhaal niet leuk genoeg om de personages voor lief te nemen. Ik hou het bij dit eerste boek in de serie.

3 sterren

Hebban challenge 26: dagboek (de titel zegt het...)

 

20.  The last magician van Lisa Maxwell is het eerste deel in een fantasy-serie. Ik vond het begin erg verwarrend. Het tijdreizen en de verschillende personages, ik hield het allemaal niet goed bij. Het speelt in New York. Magie is verboden, maar geboren magiërs kunnen de stad ook niet uit. Ze leven dus allemaal onder de radar. Naarmate ik verder kwam werd ik gegrepen door het verhaal en kreeg de schrijver de eindjes bij elkaar. Ik ga het vervolg ook lezen.

4,25 sterren

Hebban challenge 42: groen (er zit een groene slang op de cover)

21. Notes on grief van Chimamanda Ngozi Adichie schreef ze naar aanleiding van de dood van haar vader. Mooie bespiegelingen op rouw die ik vaak herkenbaar vond.

4 sterren

Hebban challenge 21: klein (het is een heel dun en klein boekje)

22. Het vlammende kruis van Diana Gabaldon is deel vijf in de Outlander serie. Claire en Jamie zijn in Amerika en de burgeroorlog staat op het punt van beginnen. Ik hou erg van alle medische stukjes rondom dokter Claire. 

4,25 sterren

Hebban challenge 12: ver (speelt in Verenigde Staten. Dat is best ver, zeker in die tijd)

23.  All my rage van Sabaa Tahir is een young adult contemporary over een jongen en een meisje, beide met een Pakistaanse achtergrond en beide met hun eigen zware rugzak aan ellende. Een boek met veel problemen en domme keuzes. Een boek over onrecht en pijn, maar toch ook vol liefde en wijsheid.

4,25 sterren

Hebban challenge 3: kleurrijk (de cover heeft verschillende kleuren letters en de hoofdpersonen zijn niet wit)

Niet uitgelezen: 

De heren XVII van Roderick Leeuwenhart

The last continent van Terry Pratchett

Hoe was jouw eerste leesmaand van het nieuwe jaar? Wat was je favoriet?



Reacties op: De laatste weken van januari 2024

Meer informatie

Gerelateerd