Mijn leesgewoontes

op 21 mei 2020 door

Gisteren wilde ik een artikel plaatsen in de Down the tbr serie. Helaas viel mijn laptop uit toen het artikel bijna klaar was en ik was alles kwijt. Inmiddels had ik al heel wat boeken verwijderd van mijn lijst en ik kon het stuk dus niet opnieuw schrijven. Daarom vandaag iets heel anders: een vragenlijstje over leesgewoontes. Wat zijn mijn gewoontes als ik lees? Natuurlijk hoop ik dat velen van jullie de vragen ook zullen beantwoorden. 

1. Heb je een speciale leesplek? 

300990865fd8a82b98d25cacc68ffb95.jpeg

De plek waar ik het liefst zit in huis is op de bank in de woonkamer. Ik zit eigenlijk altijd aan de rechterkant en op het tafeltje naast de bank ligt dan ook een hele stapel van mijn boeken. Alleen als er beneden televisie gekeken wordt, trek ik me terug op de slaapkamer. Daar staat een ouderwetse rookstoel en dat leest ook wel lekker. 

2. Boekenlegger of gewoon een stukje papier?

Ik verzamel boekenleggers, ik heb er echt honderden. Alleen, deze durf ik eigenlijk niet te gebruiken, omdat ik bang ben dat ze dan beschadigen. De boekenleggers die ik gebruik zijn de dubbele die ik bezit. Maar een blaadje uit een kalender of een bonnetje van de supermarkt doet ook wel eens dienst.

7d6a3674fd32b6b759ce04a5707271f9.jpeg

3. Kun je zomaar ergens in het verhaal stoppen of moet je een bepaald aantal pagina's lezen of moet je een hoofdstuk uitlezen?

Zomaar ergens stoppen vind ik heel vervelend. Eigenlijk lees ik altijd door tot het einde van een hoofdstuk. Heel soms tot het einde van een alinea als de hoofdstukken erg lang zijn. Toch gebeurt het natuurlijk wel eens dat ik ergens middenin moet stoppen. Dan moet ik, als ik het boek weer oppak, echt even teruglezen om weer in de flow van het verhaal te komen. 

4. Kun jij multitasken tijdens het lezen?

Nee, dat lukt me echt niet. Als er muziek aanstaat ben ik al snel afgeleid. Zeker als de muziek in dezelfde taal is als het boek dat ik lees, lukt het niet om me te concentreren. Ik wil het dus het liefst helemaal stil hebben. 

5. Lees je één boek tegelijk of liever meerdere?

Ik lees altijd meerdere boeken tegelijk. Ik denk minimaal drie en maximaal zeven. De boeken moeten wel van elkaar verschillen in genre en onderwerp, anders haal ik ze door elkaar, maar bij één boek tegelijk verlies ik mijn concentratie. 

6. Eet of drink jij tijdens het lezen?

Er staat altijd een glas water naast me. Heel soms ook koffie of thee. Verder niets. Maar dat komt ook omdat ik niets anders drink dan dat en omdat ik tussen mijn drie maaltijden door niet eet. Ik probeer op gewicht te blijven en dat is best lastig als je weinig kunt bewegen door een hersenbeschadiging. 

33e385ed22f5b75c5d880b18bf7f2631.jpeg

7. Lees je overal of alleen thuis? 

Ik lees vooral thuis. Als ik buitenshuis 'lees', dan is dat eigenlijk altijd een luisterboek. Deze zet ik op tijdens een wandelingetje of als ik in het openbaar vervoer zit. Ik merk dat dit me helpt afsluiten, waardoor ik minder prikkels binnen krijg en met luisteren gaat dat weer beter dan met het lezen van een papieren boek. 

8. Lees je hardop of in stilte?

Ik lees eigenlijk altijd in stilte. Heel soms bij een Engels boek lees ik een stukje hardop, omdat me dat helpt om te concentreren. Gedichten lees ik hardop wanneer ik de draad kwijtraak. 

9. Lees je wel eens vooruit of sla je wel eens stukken over?

Dit gebeurt soms zonder dat ik het wil. Als ik een stuk heel spannend vind, vliegen mijn ogen soms vooruit om te weten wat er gaat gebeuren. Ik wil het niet, maar het gebeurt dan toch. Verder sla ik stukken over als ik een boek echt heel saai vind. Ellenlange beschrijvingen of de gedichten/ stukken uit andere boeken, die soms aan het begin van een hoofdstuk staan (bijvoorbeeld in de boeken van Cassandra Clare). 

10. Breek jij de ruggen van boeken of laat je ze als nieuw?

Ik hou mijn boeken graag in nieuwstaat, maar dat lukt lang niet altijd. Uiteindelijk is een boek toch gewoon een gebruiksvoorwerp. 

11. Schrijf jij in je boeken?

Dit doe ik alleen in studieboeken en in sommige non-fictie boeken. Als ik bij andere boeken de behoefte voel aantekeningen te maken, maak ik notities op mijn telefoon. Mooie quotes schrijf ik meestal direct op in mijn Bullet journal. 

12. Hoe kies jij je nieuwe boek?

Dat verschilt nogal. Ik vind bijna iedere maand wel één of meer thematische leesuitdagingen op Booktube om aan mee te doen. Deze maand doe ik bijvoorbeeld mee aan de Asian readathon, waarbij ik zoveel mogelijk boeken lees, die geschreven zijn door Aziatische auteurs. Ik doe mee aan de Medievalathon, waar je bepaalde opdrachten krijgt waaraan een boek moet voldoen. En ik doe mee aan de Believathon, waarbij het de bedoeling is dat je zoveel mogelijk jeugdboeken leest. De boeken die ik voor deze uitdagingen kies, komen van mijn eigen planken. Met de Liefde voor Young Adult lezers spreken we meestal wel een buddyread af en dan zijn er nog de recensie- en leesclubboeken. Die moeten natuurlijk gewoon. Reacties op: Mijn leesgewoontes

Meer informatie