Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Literair salon der Libris Literatuur Prijs nominaties

op 29 januari 2024 door

De longlist voor de Libris Literatuur Prijs 2024

De longlist voor de Libris Literatuur Prijs 2024 is bekend, maar wie hebben eigenlijk bepaald welke boeken erop zijn gekomen? Op de groslijst staan de boeken die van 1 januari t/m 31 december zijn uitgekomen en die de uitgeverijen zelf hebben genomineerd, maar dan?

Elk jaar, vlak na de uitreiking van de prijs, wordt de nieuwe, onafhankelijke vakjury bekendgemaakt, vorig jaar op 24 mei, waardoor de leden bijna een jaar de tijd hebben om de longlist, de shortlist en de uiteindelijke winnaar te bepalen. In al die maanden komen ze gemiddeld zo’n tien keer samen voor overleg, dus het is niet iets wat je zomaar even tussendoor kan doen.

De vakjury bestaat deze keer uit de volgende personen:

  • Kim Putters, voorzitter van de jury is in het dagelijkse leven voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER)
  • Dalilla Hermans, auteur van o.a. Brown girl magic en Brief aan Cooper en de wereld en columniste van De Standaard is de Vlaamse stem
  • Lisa Kuitert, hoogleraar Boekwetenschap aan de UvA
  • Joep van Ruiten, cultuur journalist
  • Vamba Sherif, schrijver van o.a. Ongekende liefde en samen met Martijn Lindeboom samensteller van de verhalenbundel De komeet die in het genre speculatieve fictie valt, essayist, film- en boekrecensent

Tekst: *wil2*
Banner: Anne
Foto's: Tea
Bron: Libris.nl

 

  42e830b76374e811a6b3a4712714aa8c.jpeg

Zijn onze voorspellingen uitgekomen?

Bij ons artikel van vorige week hadden we jullie voorkeuren al een beetje gepeild en eindigde Luister bovenaan, gevolgd door Nirwana, Alkibiades en Ik kom hier nog op terug. Het is niet echt verrassend dat deze boeken ook inderdaad op de longlist terecht zijn gekomen. Misschien is die verrassing er wel bij twee afwezigen die wij een grote kans hadden gegeven: Mauk en In de schaduw van de eik. De helft van de genomineerde boeken zijn door ons niet eens genoemd. 

 

 1675ee26605066e9d66a5259c6f3f4e9.jpeg

Op naar de shortlist

Er is kortom genoeg aanleiding om deze longlist uitgebreid te gaan bespreken en onze mening te ventileren over de keuzes van de jury. 

En natuurlijk over de belangrijkste vragen: welke boeken las je al? Welke boeken wil je nog gaan lezen van deze lijst? En de allerbelangrijkste: welke boeken gaan door naar de shortlist?

 

0e92de238c335e0dc29e81c60b698ea0.jpeg

 

We zijn ontzettend benieuwd naar jouw visie op deze longlist. 

Op maandag 11 maart wordt de shortlist bekend gemaakt in 'Nieuwsuur' op NPO2 door juryvoorzitter Kim Putters. Op donderdag 14 maart is er in 'De Nieuwe Liefde' te Amsterdam een programma, met interviews met alle zes genomineerden, dat gepresenteerd wordt door Lucas de Man. Een iets andere presentatie dan voorgaande jaren.

Tot die tijd kunnen we hier naar hartenlust helemaal losgaan.

 



Reacties op: Literair salon der Libris Literatuur Prijs nominaties

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Sacha Bronwasser

Sacha Bronwasser

Sacha Bronwasser is schrijver, spreker, kunsthistoricus en curator, in wisselend...

Ramy El-Dardiry

Ramy El-Dardiry

Ramy El-Dardiry (1985) is onderzoeker en schrijver. Hij promoveerde in de natuur...

Rob van Essen

Rob van Essen

Rob van Essen (1963) neemt met zijn romans en verhalen een volstrekt unieke plaa...