Advertentie

Nemen we afscheid van Carlos Ruiz Zafón?

op 21 juni 2020 door

Nam jij al afscheid van Zafon?

De Spaanse schrijver Carlos Ruis Zafón, bekend van onder andere de bestseller De schaduw van de wind, is afgelopen vrijdag 19 juni op 55-jarige leeftijd in Los Angeles overleden. 

Banner: Hetty
Tekst: Gigi

Invloed van Hollywood
Ondanks dat hij zijn boeken nooit wilde laten verfilmen was hij wel erg geïnteresseerd in de filmwereld en verhuisde Zafón al vroeg in zijn carrière naar Los Angeles. Zijn romans worden enorm gewaardeerd maar zijn filmscripts waren minder succesvol.
Zou jij als lezer zijn boeken verfilmd willen zien? Zo ja, wie zou je dan de hoofdrollen willen laten vertolken? Of behoud je het liefst het beeld van de roman zelf op je netvlies?  

Kinderboeken
Naar het schijnt schreef deze auteur, voordat zijn beroemde vierluik verscheen, kinderboeken. We zijn benieuwd of Hebban-lezers van zijn literaire werk bekend zijn met zijn vroegere werk en of deze kinderboeken ook gelezen werden.
Naast die vier beroemde boeken verschenen ook andere romans zoals Gaudi in Manhattan. Natuurlijk zijn er echte Zafón-fans die alles van deze auteur gelezen hebben.

ad53d2026ebed4bc8c3a2e9d71322529.jpg

 

Nemen we afscheid?
Het is veel te vroeg dat deze auteur van ons heengaat en zeker ook nog veel te vroeg om afscheid te nemen van de schrijver en zijn boeken. Wie nog lang niet genoeg krijgt van zijn verhalen en nog even terug wil blikken op de vier romans, ook wel bekend onder de naam Het kerkhof van de vergeten boeken, kan terecht bij de zeer lezenswaardige artikelen van Sigried. Zij schreef enige tijd geleden een geweldig tweeluik over dit vierluik op Literatuur onder de loep.
Zo schreef ze allereerst over De schaduw van de wind, Het spel van de engel, De gevangene van de hemel en het laatste boek in het Spaans in een artikel dat enorm veel lezers trok en nog altijd trekt. Sigried las in eerste instantie dat laatste boek in het Spaans. Toen deze roman in de Nederlandse vertaling verscheen schreef ze nog een prachtig slotstuk over deze denderende apotheose van het vierluik: Het labyrint der geesten 

Voor wie het lezen van deze artikelen niet voldoende is, kan dit mogelijk wel een goed moment zijn om de boeken opnieuw (of juist nu voor het eerst?) open te slaan want afscheid nemen van Zafón, dat doen we nog lang niet.

Wie leest er mee met Schaduw van de wind?

224dc5c668e7a9f5a82f4ff7d1a45c12.jpeg 

Anne Oerlemans bezocht in 2017 de boekpresentatie van Carlos Ruiz Zafón

(bronnen: NRC en Het Parool)Reacties op: Nemen we afscheid van Carlos Ruiz Zafón?

Gerelateerd

Over

Carlos Ruiz Zafón

Carlos Ruiz Zafón

Carlos Ruiz Zafón (1964-2020) is een Spaanse roman- en scriptschrijver. Hij de...