Advertentie

Wij lezen De zeven Russen (1): De dood van Ivan Iljitsj - Tolstoj

op 30 april 2020 door

Op Literatuur onder de Loep kun je lezen hoe Gigi, Evelien en Hetty in de ban zijn geraakt van maar liefst zeven Russen (én niet te vergeten: een Oekraïner), ze gaan de uitdaging aan en lezen de nieuwe reeks De kleine Russische bibliotheek van Uitgeverij van Oorschot, en roepen jullie op om mee te lezen!

Tekst: Evelien, Gigi en Hetty
Banner: Hetty en Anne

De Kleine Russische Bibliotheek

Uitgeverij van Oorschot speelde laatst handig in op de hype rond de Zeven Zussen serie van Lucinda Riley. Als uitgever van de omvangrijke reeks De Russische Bibliotheek hebben zij nu De Kleine Russische Bibliotheek uitgegeven en prezen deze aan als Zeven Russen en een Oekraïner. Geniale zet! Deze serie bestaat uit acht mooi vormgegeven dunne boekjes die er in de eerste plaats al erg vrolijk en aantrekkelijk uit zien.

Dit zijn de acht boeken van De kleine Russische bibliotheek: 

* De dood van Ivan Iljitsj - Tolstoj
* Ondergrondse notities - Dostojevski
* Wilde rozen en andere verhalen - Paustovski
* Petersburgse verhalen - Gogol
* De kapiteinsdochter - Poesjkin
* Eerste liefde - Toergenjev
* De dame met het hondje en andere verhalen - Tsjechov
* De rode ruiterij - Babel

10b67ec116d9421c198f1d481f8d9e18.png

Angst is niet nodig

Veel lezers hebben toch wel schrik voor die grote Russische schrijvers, ze verwachten dikke boeken die zo ingewikkeld zijn dat er bijna niet doorheen te komen is. Toch is dat jammer, want verhalen vertellen dat kunnen de Russen erg goed. Wanneer je eenmaal gewend bent aan de ingewikkelde namen van de personages en het vaak trage tempo dan is het volop genieten, je wordt getrakteerd op de mooiste beschrijvingen van een intrigerende cultuur en een schitterend landschap.

En dat Russen echt niet alleen maar dikke kleppers schrijven dat bewijst Uitgeverij van Oorschot met deze nieuwe reeks, het zijn juist de korte verhalen en novelles die uitgekozen zijn voor De kleine Russische bibliotheek, en daarmee ook uitermate geschikt als een eerste kennismaking met ‘de grote Russen’!

10b67ec116d9421c198f1d481f8d9e18.png

De dood van Ivan Iljitsj – Tolstoj

We zullen makkelijk beginnen en starten met het dunste boekje uit de reeks: De dood van Ivan Iljitsj van Tolstoj.

Dit is een bijzonder boekje, het wordt gezien als hét schoolvoorbeeld van de novelle. In slechts 75 bladzijden krijg je het hele leven van rechter Ivan Iljitsj, die op zijn sterfbed ligt, voorgeschoteld, lees je over zijn diepste zielenroerselen en zie je hoe zijn omgeving hem eigenlijk maar een aansteller vindt.

Lees je met ons mee?

Wij zouden het erg leuk vinden om deze zeven Russen en natuurlijk ook die ene Oekraïner samen met jullie te gaan lezen. Wij denken dat er over deze boekjes een hele leuke, boeiende en vooral leerzame (want Ruslandkenner Evelien leest mee!) discussie kan ontstaan. En hopen dat veel meer lezers het aandurven om nu eindelijk eens iets van die grote Russische schrijvers te gaan lezen!

Wij starten op 25 april met het lezen van De dood van Ivan Iljitsj (Tolstoj)
Lees jij met ons mee?

Laat dan hieronder even weten dat je meeleest en stel je even kort voor, waarbij je ook aangeeft of je al bekend bent met de grote Russische schrijvers of dat dit je eerste kennismaking gaat worden.

**UPDATE**

Inmiddels hebben we een leesschema opgezet voor de hele serie zodat iedereen kan zien wanneer welke Rus (of Oekraïner) gelezen gaat worden:

1. Tolstoj -> start: 25 apr / eind: 30 mei
2. Toergenjev -> start: 6 juni / eind: 11 juli
3. Paustovski -> start: 18 juli / eind: 22 aug
4. Babel -> start: 29 aug / eind: 3 okt
5. Poesjkin -> start: 10 okt / eind: 14 nov
6. Dostojevski -> start: 21 nov / eind: 26 dec
7. Tsjechov -> start: 2 jan / eind: 6 febr
8. Gogol -> start: 13 febr / eind: 20 mrtReacties op: Wij lezen De zeven Russen (1): De dood van Ivan Iljitsj - Tolstoj

Gerelateerd

Over

Lev Nikolajevitsj Tolstoj

Lev Nikolajevitsj Tolstoj

Lev Nikolajevitsj Tolstoj (1828–1910) verloor op jeugdige leeftijd zijn ou...