Advertentie

Wij lezen de zeven Russen (10): Vaders en zonen - Toergenjev

op 04 mei 2021 door

Alweer een jaar geleden raakten Gigi, Evelien en Hetty in de ban van de zeven Russen en een Oekraïner, en begonnen zij vol goede moed aan een mega-samenleesproject...  Inmiddels zijn alle zeven Russen en ook die ene Oekraïner gelezen.
Wat nu? Een diep zwart gat? Ontwenningsverschijnselen? 
Gelukkig heeft Uitgeverij van Oorschot dit aan zien komen en keurig op tijd twee nieuwe deeltjes uitgebracht van de geweldige reeks De kleine Russische bibliotheek. Het goede nieuws is dus: We gaan nog even door met die Russen!

Tekst: Hetty
Banner: Hetty

De kleine Russische bibliotheek

Uitgeverij van Oorschot speelt handig in op de hype rond de Zeven Zussen serie van Lucinda Riley. Als uitgever van de omvangrijke reeks De Russische Bibliotheek hebben zij nu De Kleine Russische Bibliotheek uitgegeven, waarbij de titel van de serie lijkt op die Zeven zussen reeks maar die iets heel waardevols bevat voor lezers van een heel ander genre. Een geniale zet! Het blijkt dat wij zo dol zijn op deze boekjes dat we na de eerste acht ook, zonder enige twijfel of aarzeling, de twee nieuwe boekjes willen lezen!

Dit zijn de (inmiddels) tien titels van De kleine Russische bibliotheek: 

Ondergrondse notities - Dostojevski
Wilde rozen en andere verhalen - Paustovski
Petersburgse verhalen - Gogol
De kapiteinsdochter - Poesjkin
De dame met het hondje en andere verhalen - Tsjechov
De rode ruiterij - Babel
De dood van Ivan Iljitsj - Tolstoj
Eerste liefde – Toergenjev
* De dubbelganger  Dostojevski
* Vaders en zonen - Toergenjev

61f73d2e2d819443c701396c9e29f752.png

Wie is Toergenjev ook alweer?

Als tweede boek in deze reeks lazen we de roman Eerste liefde van Toergenjev, daar is al mooi omschreven hoe Toergenjev als schrijver was:

694930688176eafc2a6286e0b7c1f31b.jpg

Als romancier was Toergenjev meer toeschouwer dan deelnemer. Toergenjev geeft in al zijn romans duidelijk aan getuige te zijn van zijn tijd. In zijn romans worden verschillende maatschappelijke problemen behandeld. Toergenjev is een realist bij uitstek: hij neemt het menselijk leven serieus. Typerend voor zijn verhaaltechniek is het optreden van een verteller, een rijpe wijze man die anderen iets over vroeger vertelt. Steeds geeft Toergenjev blijk van een diepe kennis van het menselijk hart, vooral ook van het jonge meisje dat haar eerste liefde beleeft. Vrouwen zijn vaak het moedigst en meest edel in de romans van Toergenjev, mannen zijn vaak intellectueel, gevoelig en sympathiek, maar doorgaans ook slap en machteloos. Exemplarisch is zijn novelle Eerste liefde, welke wel geldt als een hoogtepunt in het korte proza uit de negentiende eeuw.

Op het eerste gezicht kunnen Toergenjevs romans een ietwat ouderwetse indruk maken, met prologen en epilogen, maar de lezer ervaart al snel het tijdloze karakter van zijn verhalen. Door zijn eenvoudige, sympathische en enigszins weemoedige schrijfstijl staat hij dicht bij de lezer, door zijn empathische vermogen en door de universaliteit van zijn thema’s, weet hij na 150 jaar steeds nog nieuwe lezers aan zich te binden en worden zijn werken nog altijd met regelmaat herdrukt. (Bron)

Vaders en zonen

Toergenjev schreef Vaders en zonen in 1862. Het was een tijd van grote verdeeldheid in het land over een rechtvaardigere en eerlijkere samenleving. In Rusland speelde het vraagstuk van de afschaffing van de lijfeigenschap daarin een hoofdrol. Toergenjev schreef het verhaal als reactie op de groeiende culturele kloof die hij zag ontstaan tussen het liberalisme en het nihilisme. Zowel de nihilisten (de "zonen") als de liberalen (de "vaders") waren voor sociale veranderingen in Rusland. Vaders en zonen kan worden gezien als de eerste volledig moderne roman uit de Russische literatuur. De roman introduceert het concept van een tweestrijd bij een personage. Dit thema heeft later nog vele andere Russische schrijvers geïnsprieerd.

cdcb284ffd2ddff2ef75903c59a2601e.jpg

In Vaders en zonen komen twee jonge vrienden, Arkadi Kirsanov en Jevgeni Bazarov, na een jaar studeren de zomer doorbrengen bij Arkadi’s vader, een gedenkwaardig personage, die zelf ooit behoorde tot een progressieve voorhoede. Hij gaf zijn lijfeigen boeren de vrijheid en land om te bebouwen. Maar helemaal verdwenen zijn die oude privileges niet. De vader, weduwnaar, heeft sinds kort een verhouding met een van zijn voormalige lijfeigen boerinnen en zij heeft een kind van hem. Ze houden van elkaar en hij behandelt haar gelijkwaardig en liefdevol. Toch schaamt hij zich, omdat de relatie uiteindelijk niet helemaal gelijkwaardig is. Ergens in hem zit nog altijd de oude landheer en ergens in haar zit nog altijd de slaaf. Hij slaagt er niet in deze pijnlijke ongelijkheid te laten verdwijnen.

Zijn zoon Arkadi is grootmoedig; hij kent zijn vader en weet dat die nooit misbruik zou maken van zijn status om de liefde van een jonge vrouw af te dwingen. Toch drijft deze relatie vader en zoon subtiel uit elkaar. Arkadi vindt de schaamte van zijn vader een beetje belachelijk, want daaruit blijkt dat die de oude mentaliteit nog altijd in zich heeft. Een zeker nobel dedain maakt zich dan van Arkadi meester en de vader voelt dat. (Bron)

Meer lezen over Vaders en zonen

* Een magistrale roman over het eeuwige generatieconflict (NRC)
Vaders en zonen van Toergenjev laat zien dat vechtentegen privileges van alle tijden is (Volkskrant)
* Ivan Toergenjev: Vaders en zonen (enola.be)

Nieuwsgierig geworden? Lees dan mee!

Wil jij nog een keer zo'n mooi verhaal van Toergenjev lezen? Lees dan met ons mee!
We gaan zaterdag 8 mei van start met alweer de tiende leesclub rond de reeks De zeven Russen, 

Wij starten op 8 mei met het lezen van Vaders en zonen van Ivan Toergenjev, de bespreking begint een week later.

Lees jij met ons mee?

Laat dan hieronder in een reactie even weten dat je met ons meeleest en vertel gelijk ook even waarom je deze Rus samen met ons wil lezen, of je al eens eerder iets van Toergenjev gelezen hebt (misschien las je ook al mee met Eerste liefde?)... en alles wat je verder nog kwijt wilt! :-)

61f73d2e2d819443c701396c9e29f752.png

**ZEVEN RUSSEN LEESSCHEMA**

1. Tolstoj - De dood van Ivan Iljitsj -> start: 25 apr / eind: 30 mei --> afgerond
2. Toergenjev - Eerste liefde -> start: 6 juni / eind: 11 juli --> afgerond
3. Paustovski - Wilde rozen en andere verhalen -> start: 18 juli / eind: 22 aug --> afgerond
4. Babel - De rode ruiterij -> start: 29 aug / eind: 3 okt --> afgerond
5. Poesjkin - De kapiteinsdochter -> start: 10 okt / eind: 14 nov --> afgerond
6. Dostojevski - Ondergrondse notities -> start: 21 nov / eind: 26 dec --> afgerond
7. Tsjechov - De dame met het hondje en andere verhalen -> start: 2 jan / eind: 6 febr --> afgerond
8. Gogol - Petersburgse verhalen -> start: 13 febr / eind: 20 mrt --> afgerond
9. Dostojevski - De dubbelganger -> afgerond
10. Toergenjev - Vaders en zonen -> start: 8 mei / eind: 5 juniReacties op: Wij lezen de zeven Russen (10): Vaders en zonen - Toergenjev

Gerelateerd

Over

Gesponsorde boeken