Zou jij zoiets lezen?

op 06 februari 2020 door

Gigi en ik lezen op dit moment een boek met een bijzonder onderwerp: My Dark Vanessa van Kate Elizabeth Russell. De Nederlandse vertaling Mijn duistere Vanessa verschijnt in maart. 

7a60024980e5a8afe010be372e6d44c0.jpgVanessa Wye is vijftien als ze voor het eerst seks heeft met Jacob Strane, haar charmante en geraffineerde 42-jarige docent Engels op de middelbare school. De affaire die volgt isoleert Vanessa steeds verder van de rest van haar omgeving en haar familie. Vanessa blijft contact houden met Strane tot hij zeventien jaar later, tijdens de #MeToo-beweging, door andere leerlingen beschuldigd wordt van seksueel misbruik. Vanessa is diep geschokt, haar relatie met Strane was toch echte liefde?

Een relatie waarin de machtsverhoudingen dus scheef liggen én waarin de een een minderjarige studente is. Russell schrijft over de consequenties voor zowel haar als hem. Toevallig las Gigi onlangs een boek met een vergelijkbaar onderwerp; dit keer seksueel machtsmisbruik op de werkvloer. Catch & Kill is geschreven door Ronan Farrow en deze auteur bracht enkele jaren geleden met een belangrijk artikel in de New Yorker de #MeToo-beweging op gang. Anne moest ook meteen denken aan het verhaal Cat Person door Kristen Roupenian, dat ook in de New Yorker verscheen en meteen een grote hype werd. Intussen is van haar hand ook een verhalenbundel verschenen Je weet dat je dit wil. 

Langzaam bracht dit ons op nog meer boeken waarin dit onderwerp een rol speelt, zoals Lieveling van Kim van Kooten of diverse boeken van Griet Op de Beeck. Hierdoor kwamen we al snel op het idee om dit onderwerp ook eens met jullie te bespreken. 

Lees jij wel eens boeken over seksueel (machts)misbruik?
Zo ja, welke boeken heb je al gelezen en heb je misschien nog meer leestips over dit onderwerp?
Of misschien lees je dit soort boeken wel heel bewust niet, kun je in dat geval aangeven of uitleggen waarom niet?Reacties op: Zou jij zoiets lezen?

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Kate Elizabeth Russell

Kate Elizabeth Russell

Kate Elizabeth Russell is een Amerikaans auteur. Mijn duistere Vanessa is haar ...

Kim van Kooten

Kim van Kooten

Kim van Kooten (1974) is actrice en schrijver. Als actrice speelde zij in talloz...

Griet Op de Beeck

Griet Op de Beeck

Griet Op de Beeck (1973) is een Vlaamse auteur en columnist. Ze was tien jaar l...