De vereniging van linkshandigen – Håkan Nesser

op 02 juni 2019 door

Bij nieuwe boeken van favoriete auteurs is het altijd uitkijken naar de eerste recensies. Bij debuterende namen steekt nieuwsgierigheid de kop op. Hoe leuk is het niet om al info te hebben vooraleer een boek bij ons in de winkels ligt? Daar zorgt de rubriek 'Nederlands jasje op komst' voor. Vandaag vertelt Greet meer over De vereniging van linkshandigen van Håkan Nesser, de release is verwacht voor 4 juni.

Over de auteur 
Dit wordt een vrij korte blog (dat denk ik toch wanneer ik begin te schrijven), ik ga voor een keertje flink wat linken naar eerdere artikelen, dat vergeven jullie me vast? Ik veronderstel dat iedereen weet wie Håkan Nesser is? Een van Zwedens meest geliefde en succesvolle auteurs, een zeer aangename man. Hij was de laatste jaren meermaals in Nederland en Vlaanderen, lees daarover bijvoorbeeld deze blog die Nathalie eind 2016 schreef. Met in de blog nog een aantal links, het kan niet op!

Nesser is voor velen de man achter de thrillerserie met Van Veeteren of die met Barbarotti, anderen kennen hem vooral als de auteur van prachtige standalones, zoals 'De stilte na Sarah', 'De zomer van Kim Novak' of 'De levenden en de doden in Winsford'. Een paar jaar geleden konden jullie op deze Spot al een artikel over Van Veeteren en een over Barbarotti lezen.

Het nieuwe boek 
[info boekpagina] Het is eind jaren zestig wanneer een paar linkshandige jongens onder leiding van de jonge Marten Winckelstroop besluiten een vereniging op te richten omdat hun leerkracht hen dwingt met rechts te schrijven. In de jaren negentig brandt een pension af, waarbij tijdens een reünie voormalige leden van de genoemde club omkomen. De zaak wordt gesloten, tot de politie jaren later een bij werkzaamheden opgegraven lijk met de cold case in verband brengt. De hulp van de gepensioneerde inspecteur Van Veeteren wordt ingeroepen om het onderzoek te heropenen.

Mijn leeservaring 
Ik herinner me nog hoe blij ik was toen ik vorige zomer ontdekte dat dit Nesser-boek eraan kwam een boek waarin zijn beide protagonisten elkaar voor het eerst (en het laatst?) zouden ontmoeten. De Zweedse versie weliswaar, al twijfelde ik er geen seconde aan dat er een Nederlandse vertaling zou volgen bij uitgeverij De Geus. Ik schreef er deze blog over.

Uiteindelijk heeft het nog best lang geduurd voor ik het boek ging lezen. Het verschoof maar steeds op mijn leeslijst, maar met de jasjesrubriek had ik een mooie stok achter de deur, nu kon ik het echt niet langer uitstellen. Zoals altijd is het nieuwe boek goed geschreven, het was een plezier om het te lezen! Het telt meer dan 500 bladzijden, dus wanneer je het uit hebt, kun je jezelf op de borst kloppen, want dan heb je (weer) een klepper gelezen!

Ik wil hier niet alles herhalen wat ik gisteren in mijn recensie schreef. Ik neem wel even mijn afsluitende alinea over: Is De vereniging van linkshandigen een spannend boek? Goh, dat zal door iedereen anders ervaren worden. Verwacht je een hoog tempo en veel actie, dan ben je eraan voor de moeite. Wie Nesser kent, zal echter niet dat soort thriller verwachten, wel een mooi geschreven en rustig verhaal. Een goed uitgewerkte plot, waar je je gedachten bij moet houden. En dat is precies wat je krijgt, niets meer en niets minder. 

Als reactie op mijn laatste leeslijst en de releaseblog van de Thriller Club weet ik al dat heel wat mensen uitkijken naar de nieuwe Nesser. Jullie ook? Zijn jullie fan van Van Veeteren en/of Barbarotti? 

Oh ja, wat vinden jullie van de covers? 

Tot over een week of zo, voor een nieuw jasje, eentje uit Denemarken. Iemand die denkt te weten welk boek dan aan de beurt is? 

Groetjes,
Greet Reacties op: De vereniging van linkshandigen – Håkan Nesser

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Håkan Nesser

Håkan Nesser

Håkan Nesser (Kumla, 1950) is een van de meest succesvolle en getalenteerde Zw...

Gesponsorde boeken