Advertentie

Harry Hole – Jo Nesbø

op 04 maart 2017 door

Er is nieuws over Harry Hole!
Misschien zijn er nog liefhebbers van thrillers te vinden bij wie deze naam geen enkele herkenning oproept. Een omissie. Als liefhebber kun je niet om hem heen.
In dit artikel daarom aandacht voor hem en voor zijn bedenker Jo Nesbø.

De auteur
Jo Nesbø (1960) is de best verkopende auteur van Noorwegen. Zijn boeken zijn in meer dan veertig talen uitgebracht. Wereldwijd zijn er enkele tientallen miljoenen van verkocht. Winnaar van belangrijke prijzen zoals De glazen sleutel en de Riverton ereprijs.

In zijn jonge jaren was hij vooral geïnteresseerd in voetbal, hij was een verdienstelijk profvoetballer bij Molde FK. Een ernstige blessure aan zijn kruisbanden maakte een voortijdig einde aan zijn carrière. Hij ging economie studeren en werkte enige tijd als beurshandelaar, in zijn vrije tijd was hij leadzanger in een metalband.
Tijdens een verblijf in Australië kreeg hij een ingeving: hij wilde een thriller schrijven en hij toog aan het werk. In 1997 verscheen zijn debuut: De vleermuisman, een thriller waarmee hij opviel en meteen in de prijzen viel. Een nieuwe thrillerster was geboren.

Twintig jaar verder is zijn oeuvre behoorlijk uitgedijd. Een aantal losse thrillers, een (nog) kleine serie kinderboeken, scenarioschrijver voor de televisie, maar toch voor alles bekend geworden met zijn inmiddels tiendelige serie over Harry Hole.

Had ik al gezegd dat er nieuws was te melden over Harry Hole?

Harry Hole
Een bijzondere naam voor een Noor. In het debuut is dat een enkele keer aanleiding tot flauwe grappen. Wie is hij?

Hij is een briljant speurder die een opleiding heeft gevolgd bij de FBI. Deinst niet terug voor het nodige geweld als de situatie daarom vraagt, maar heeft ook zijn zachte kanten. Een zusje met het syndroom van Down houdt hem soms meer bezig dan goed is voor zijn werk, hij is loyaal tot op het bot als het gaat om mensen die hem dierbaar zijn, kan slecht tegen onrecht. Maar ook dwars, eigengereid, keihard en rancuneus jegens degenen die hem en zijn (enkele) dierbaren te na komen.

Maar hij is ook iemand met een hele donkere kant. Vooral zijn alcoholverslaving zorgt ervoor dat hij vaak in de problemen komt, soms zo erg dat hij alles wat hij in maanden heeft hersteld dan wel opgebouwd qua reputatie en relaties, in enkele dagen teniet kan doen. Gelukkig heeft hij in het politiekorps een beschermengel, iemand die hem telkens weer een kans geeft, iets wat  Harry Hole terugbetaalt door te presteren, doorbraken te forceren waar anderen waren vastgelopen, zaken op te lossen die onoplosbaar lijken.

Met Harry Hole heeft Jo Nesbø een kleurrijk, authentiek en vooral geloofwaardig personage neergezet, iemand die niet alleen tobberig doch sympathiek is maar die ook nare trekjes heeft. Net een echt mens dus.

En er is nieuws over Harry Hole!

De boeken
1. De vleermuisman (1997)
2. De kakkerlak (1998)
3. De roodborst (2000)
4. Nemesis (2002)
5. Dodelijk patroon (2003)
6. De verlosser (2005)
7. De sneeuwman (2007)
8. Het pantserhart (2009)
9. De schim (2011)
10. Politie (2013)

De boeken kunnen los worden gelezen, maar het is niet aan te bevelen, zeker niet voor de Oslo trilogie, de delen drie tot en met vijf. Deze boeken bevatten een verhaallijn die noopt tot  chronologisch lezen.

De bloggers over deze serie.

Greet : Ik heb (nog) niet erg veel met Jo Nesbø. Een paar jaar geleden heb ik de eerste Harry Hole gelezen, De Vleermuisman. Dat boek vond ik niet meer dan gemiddeld goed. Nu heb ik wel gehoord dat er in de rest van de serie betere titels zijn. Het enthousiasme van veel mensen heeft me overtuigd om de boeken alvast in huis te halen. Als ik ooit een keer veel tijd heb (jawel), dan komen de tien Harry Holes zeker een keer aan de beurt. Andere boeken van Nesbø laat ik voorlopig aan me voorbijgaan. 

Jan: Ik heb de eerste vijf delen van de reeks over Harry Hole gelezen. De eerste twee boeken konden mij nog niet erg overtuigen, onrustig, te veel spierballenvertoon en een mij weinig tot de verbeelding sprekende setting.
Vanaf deel drie, De roodborst, het begin van de Oslo-trilogie ben ik om. Het lijkt wel of Nesbø daar zijn toon en ritme heeft gevonden, misschien omdat de omgeving herkenbaar(der) is, maar ook omdat het personage Harry Hole meer diepgang krijgt. Nemesis en Dodelijk patroon waren misschien nog wel wat beter. Inmiddels ben ik wel zo ver dat ik Harry Hole, ondanks of juist misschien wel dankzij, zijn schaduwkanten tot mijn favoriete personages ben gaan rekenen.

Verantwoording en links
Uiteraard heb ik delen gebaseerd op andere bronnen. Ik heb  er wel naar gestreefd een en ander zoveel mogelijk in eigen bewoordingen neer te zetten en er een “eigen” verhaal van te maken. Mochten er mensen zijn die (delen van) hun tekst hierin terugzien: beschouw dat dan vooral als een eerbetoon aan jullie inspirerende werk.

De voornaamste bronnen en links:
Wikipedia
Interview door Kees de Bree
Artikel van Soraya Vink

En wat is dan het nieuws? Heel goed nieuws voor de fans van Harry Hole: in april 2017 volgt een nieuw deel in de reeks, zie deze link!Reacties op: Harry Hole – Jo Nesbø

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jo Nesbø

Jo Nesbø

Jo Nesbø (Oslo, 1960) geldt als de belangrijkste en populairste misdaadauteur ...