Meer dan 4,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Håkan Nesser op tournée door de Lage Landen

op 02 november 2016 door

De tournée van Håkan Nesser, één van de meest populaire Zweedse thrillerschrijvers van vandaag, is hier al niet ongemerkt voorbijgegaan uiteraard. En dan kunnen wij hier met 'Literatuur uit het hoge Noorden' natuurlijk niet achter blijven. Om niet alles te herhalen, presenteren we hier even een overzichtje van al enkele bekende nieuwtjes, samengebald in één blog.

Het nieuwe boek dat hij hier promoot, De levenden en de doden in Winsford, wordt momenteel in een Leesclub besproken waar de discussie is losgebarsten tussen fans die weer gecharmeerd zijn door zijn trage, wat weemoedige filosofische stijl en diegenen die toch wat meer actie en spanning hadden verwacht van een Scandinavische thriller. Laat dit een waarschuwing zijn voor geïnteresseerden in Scandinavische thrillers: Het Scandinavische thrillerlandschap is zo gevarieerd als een gemiddelde Vlaamse gemeente en daar bedoel ik bijvoorbeeld dit mee. Enfin, bezoek de Leesclub in kwestie vooral. Dat belooft alvast voor het eindverslag! (na 30 november)

Sinds 26 oktober loopt er trouwens ook een giveaway die op donderdag 3/11 's avonds afloopt. Dus deed je nog niet mee, waag alsnog je kans gedurende deze laatste uren! En er is voldoende tijd om eventueel nog bij de Leesclub aan te sluiten dan!

b5bbaeffe812194e981e453aed120381.jpg

Er zijn heel wat Gentse/Vlaamse fans van Håkan Nesser naar boekhandel Walry getrokken in Gent op 20 oktober, de enige plek die hij ditmaal aandeed in België. Bij nader inzien en een tweede lezing snap ik een beetje waarom hij Antwerpen niet aandeed, want hij laat Maria in dit boek zelf vertellen dat het gewoon heel moeilijk is om langs laat staan door Antwerpen te rijden. Ik kan hem jammer genoeg geen ongelijk geven...  Er waren toch wel een heel aantal leden van de Facebookgroep bij. Leden van onze Facebookgroep kunnen hier enkele foto's bekijken. En anders kan je ook gewoon lid worden natuurlijk!

Foto: Julie Mestdagh

.

En uiteraard was hij erbij op het grote Nederlands Thriller Festival van Hebban in Zoetermeer op 23/11! Greet is één van de velen die er dolenthousiast is van teruggekeerd. Het verslag van Greet over haar ontmoeting met Håkan en bij uitbreiding haar wedervaren met de Hebban Thriller Club van 10 vind je op haar blog Met mijn neus in de boeken. Een uitgebreid en professioneel interview van die dag met de Hebbanredactie vind je op deze website natuurlijk ook terug. Wil je dit nog wat levendiger meemaken, kan je zelfs een filmpje ervan meepikken. De maestro won op deze mooie dag tenslotte ook nog een oeuvreprijs: de Gouden Vleermuis!  

a1298d6f13848c8308aaff9123594240.jpg

Foto: Hebban

En ging ondertekende naar één van beide ontmoetingen? Neen, want ze was in de zomer al verwend op het CrimeTime Gotland festival in Visby, Zweden zelf. ;-) Een mens moet zijn/haar prioriteiten stellen hé. Velen die hem op verschillende plekken ontmoetten de laatste jaren, zijn het trouwens over één ding eens: hij is de beminnelijkheid en bescheidenheid zelve, maar ook zeer enthousiasmerend en ook wel héél humoristisch! 

Om het geheugen op te frissen moest het boek De levenden en de doden in Winsford natuurlijk opnieuw gelezen worden nav de Leesclub. Het is niet moeilijk om daar terug enthousiast over te worden, wat je hier kan lezen. De conclusie: een parel van een psychologische, literaire thriller! 

Er kan bovendien nog heel wat moois vertaald worden van Håkan Nesser dat nog niet in het Nederlands werd uitgebracht. Na De levenden en de doden in Winsford schreef hij o.a. nog de mysterieuze roman Straff (een soort Zweeds-Duitse samenwerking?),  Elva dagar i Berlin en Eugen Kallmans ögon en ook nog een klein boekje met de filosofische memoires van een hond, Nortons filosofiska memoarer. Het ene boek is het andere niet en ze zijn allemaal zeer divers, maar dat er lezers voor zullen zijn, staat toch wel buiten kijf.  

Mocht u er nog aan twijfelen, wij zijn fan. 

NathalieReacties op: Håkan Nesser op tournée door de Lage Landen

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Håkan Nesser

Håkan Nesser

Håkan Nesser (Kumla, 1950) is een van de meest succesvolle en getalenteerde Zw...