Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Karin Fossum

op 21 mei 2022 door

We zijn alweer toe aan het derde blog in de rubriek ‘Auteur in de kijker’ van dit jaar. In februari richtten we ons op Majgull Axelsson en in april viel de blik op Ane Riel. De jaren hiervoor zijn er al de nodige noordse auteurs voor het voetlicht getreden. Vandaag zetten we Karin Fossum in de schijnwerper. In Nederland debuteerde ze in 2001 met de thriller Eva’s oog, het eerste deel in de Konrad Sejer-serie.

De auteur

Karin Fossum is het pseudoniem van Karin Mathisen (1954). Fossum is een Noorse auteur, die vooral bekend is door haar psychologische misdaadthrillers. Toch publiceerde ze al op twintigjarige leeftijd een dichtbundel die in Noorwegen goed werd ontvangen, maar helaas niet is vertaald. Haar tweede bundel leverde zoveel negatieve kritiek op dat ze stopte met schrijven. Pas veertien jaar later pakte ze de draad weer op. Eerst korte verhalen, maar daarna ook romans. Fossum werkte als alleenstaande moeder vele jaren in instellingen, ziekenhuizen en homes. Een bron van levenservaring en mensenkennis die veel van haar psychologische inzicht verklaart. Eva's oog verscheen in 1995, een jaar later gevolgd door Kijk niet achterom, dat de gerenommeerde Riverton-Prijs en de Glazen Sleutel voor de beste Scandinavische misdaadroman kreeg. Verschillende van haar boeken zijn verfilmd en ze ontving naast eerder genoemde prijzen nog een aantal prestigieuze onder­scheidingen, waaronder een LA Times Book Award en The Brage Prize. In 2017 noemde The Riverton Club haar de beste Noorse misdaadschrijver aller tijden. Fossums boeken verschijnen in 34 talen. 

De boeken

Konrad Sejer-serie

Sejer is een inspecteur zonder franje en zonder fratsen. En ondanks dat hij het steeds terugkerende personage van de serie is, speelt hij doorgaans een bijrol in de verhalen, weliswaar altijd van doorslaggevende betekenis. Dit maakt dat alle boeken als standalone te lezen zijn. 

De Nederlandse vertaling van de boeken gebeurde tot en met 2010 door Annemarie Smit, daarna een aantal jaren door Lucy Pijttersen. Bij de laatste titels waren Sofie Maertens en Michiel Vanhee aan het werk. 

Evas øye (1995) = Eva's oog
Se deg ikke tilbake! (1996) = Kijk niet achterom
Den som frykter ulven (1997) = Wie de wolf vreest
Djevelen holder lyset (1998) = De duivel draagt het licht
Elskede Poona (2000) = De Indiase bruid
Svarte sekunder (2002) = Zwarte seconden
Drapet på Harriet Krohn (2004) = De moord op Harriët Krohn
Den som elsker noe annet (2007) = Een andere voorkeur
Den onde viljen (2008) = Kwade wil
Varsleren (2010) = De waarschuwer
Carmen Zita og døden (2013, niet vertaald in het Nederlands)
Helvetesilden (2014) = Veenbrand
Hviskeren (2016) = De fluisteraar
Formørkelsen (2020) = De verduistering 
Bakom synger døden (2021) = Zwanenzang

Romans

De gales hus (1999) = Het huis der dwazen
Natt til fjerde november (2003) = De nacht van vier november
Brudd (2005) = Gestrand
Jeg kan se i mørket (2012) = Ik kan in het donker zien (misdaadroman)

Eddie Feber-serie

In Noorwegen kwam in 2021 Fossums eerste deel van een nieuwe serie uit rond detective Eddie Feber. Het boek met de titel Drepende drage, angrende hund werd door Sofie Maertens en Michiel Vanhee naar het Nederlands vertaald als Lotgenoten. Uitgeverij Boekerij schrijft over het hoofdpersonage: “Eddie Feber is geen doorsnee sombere detective met een drankprobleem: hij is chaotisch, dol op zijn enorme gezin met maar liefst acht kinderen en lijkt de wereld altijd vrolijk tegemoet te treden. Maar vergis je niet: Eddie Febers geest is vlijmscherp en zijn strategische manier van onderzoeken brengt onveranderd elke misdaad aan het licht.”

Lotgenoten

Waarover gaat het boek?
Broer en zus Aksel en Ellinor zijn inmiddels volwassen, maar hun liefdeloze jeugd heeft duidelijke sporen achtergelaten. Ze hebben een diepe afkeer van hun moeder, en kunnen zich maar moeilijk staande houden in het leven. Aksel heeft weliswaar een baan als journalist bij een lokaal krantje, maar hij maakt zich grote zorgen over Ellinor, die recentelijk haar baan is verloren en verslaafd is aan drugs en alcohol. In een oude boerderij in de buurt, waar Aksel en Ellinor vroeger vaak kwamen, worden vier Poolse arbeiders na een gaslek dood aangetroffen in hun bed. De avond ervoor waren ze nog in de kroeg geweest om te vieren dat een van hen vader zou worden. Het incident lijkt op een ongeluk, maar was het dat ook? En in een nabijgelegen huis wordt het lichaam van een tachtigjarige vrouw aan de voet van de trap gevonden. Het huis is in wanorde achtergelaten – het lijkt op een inbraak met fatale afloop. Voor Aksel en Ellinor komt het bericht van de dood van de vrouw als een zegen.

Gea **: De romans van Karin Fossum ken ik niet, maar van de boeken met Konrad Sejer heb ik steeds erg genoten. Ik verheugde me dan ook op dit eerste deel van een nieuwe serie. Het boek begint goed door het psychologische beeld dat Aksel - vanuit zijn perspectief wordt het hele boek beschreven in de derde persoon - schetst van zichzelf, zijn ouders en zijn zusje Ellinor. Broer en zus hebben de nodige trauma’s aan hun jeugd overgehouden, waar ze op totaal andere wijze mee omgaan. Boeiend, alleen wordt het al snel meer van hetzelfde, waardoor het toch wat saai en langdradig wordt. Er komt een beetje spanning in het verhaal als de vier Polen dood gevonden worden, maar dat blijkt een korte opleving. Pas als op vier vijfde van het boek de tachtigjarige vrouw om het leven komt, wordt de spanning weer voelbaar. Al duurt het dan nog even voor Eddie Feber z’n intrede in het verhaal doet. Te laat en te weinig om iets wezenlijks over dit personage te kunnen zeggen. Al met al geen flitsend begin van een nieuwe serie. Nu maar hopen dat de interessante cliffhanger op de laatste pagina iets zegt over deel twee.

Welke boeken van Karin Fossum heb jij al gelezen, of wil je nog gaan lezen? En spreekt de nieuwe serie met Eddie Feber je aan?



Reacties op: Karin Fossum

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Karin Fossum

Karin Fossum

Karin Fossum, pseudoniem voor Karin Mathisen (1954) is een Noorse schrijfster va...