Advertentie

Koude angst - Mads Peder Nordbo

op 28 juli 2019 door

Bij nieuwe boeken van favoriete auteurs is het altijd uitkijken naar de eerste recensies. Bij debuterende namen steekt nieuwsgierigheid de kop op. Hoe leuk is het niet om al info te hebben vooraleer een boek bij ons in de winkels ligt? Daar zorgt de rubriek ‘Nederlands jasje op komst’ voor. Vandaag vertelt Greet meer over Koude angst van Mads Peder Nordbo, de release is verwacht voor 5 augustus.

Over de auteur 
Mads Peder Nordbo (1970) publiceerde drie boeken voor hij aan zijn succesvolle serie over journalist Matthew Cave begon (die zijn overigens niet vertaald). De auteur genoot een opleiding in de Scandinavische talen, literatuur en filosofie en is bijzonder geïnteresseerd in alles wat met runen en taalgeschiedenis te maken heeft. Hij woonde meerdere jaren op Groenland, het officieel grootste eiland ter wereld, en is dus bijzonder goed geplaatst om thrillers te schrijven die zich daar afspelen. 

Het nieuwe boek, het tweede deel in de serie 
[boekpagina] Tupaarnaq is teruggekeerd naar Nuuk om haar enige vriend, Matthew Cave, te helpen zijn halfzus Arnaq te vinden, die tijdens een weekendtrip naar het verlaten stadje Færingehavn is verdwenen. Wanneer Arnaqs moeder een telefoontje krijgt van een doodsbange Arnaq is het voor iedereen duidelijk dat er een vreselijk misdrijf dreigt plaats te vinden. Matthews vader, Tom, was in zijn jonge jaren op de militaire basis Thule betrokken bij een geheim experiment met dodelijke afloop en werd verdacht van een dubbele moord. De verdwijning van Arnaq blijkt samen te hangen met de oude Thule-zaak. Aan Matthew en Tupaarnaq de taak om Arnaq te redden, zonder nieuwe slachtoffers te maken. 

Toen ik vorig jaar een stapeltje Deense boeken bestelde, kon ik heel goedkoop het eerste deel in de reeks kopen, Pigen uden hud (Het meisje zonder huid). Het kreeg goede commentaren en dus bestelde ik de net verschenen opvolger mee. Zoals dat zo vaak gaat, bleef het boek liggen. En liggen. Tot een tijd geleden de Nederlandse vertaling aangekondigd werd, toen heb ik Kold angst meteen ingepland.

Mijn leeservaring ★★★★
Ik had de indruk dat dit tweede boek over journalist Matthew Cave net iets vlotter leest dan het eerste. In elk geval is het een fijn weerzien met bekende personages. Al is het wel oppassen geblazen, wie is wie en in wat voor relatie staan ze tot elkaar? Twee verhaallijnen, gebeurtenissen uit 1990 wisselen af met het nodige drama in 2014. Mooi opgebouwd verhaal, waarbij over elke stap nagedacht is. Wil je meer weten, lees dan mijn recensie.

37456144f086a8819c75714e93e29c0a.jpg

De covers 
Op de foto hierboven zie je hoe mijn twee boeken eruitzien. Ik vind ze mooi, maar stel vast dat de cover van het derde boek, dat er binnenkort aankomt, er niet bij zal passen. De twee eerste boeken krijgen in herdruk hetzelfde jasje aangemeten als de nieuwe titel, dat ziet er goed uit (de drie linkse covers hieronder). De Nederlandse boeken tonen tot nog toe allemaal hetzelfde plaatje (het lichaam dat ook op de eerste editie van Pigen uden hud stond), alleen zijn de kleuren iets aangepast (de twee rechtse covers hieronder). Ik vraag me af of ze dat voor toekomstige vertalingen gaan volhouden, het heeft wel iets.

047615a2cbe37dbd9b1edbfd09ea00bc.png

Derde boek op komst 
In Denemarken verschijnt volgende maand (augustus 2019) alweer het derde boek in de serie. Kvinden med dødsmasken (letterlijk vertaald: De vrouw met het dodenmasker) speelt zich vanzelfsprekend weer op Groenland af, de flaptekst belooft het allerbeste! 

Gaan jullie het boek ook lezen? Of misschien eerst beginnen met het eerste deel?

Groetjes en tot binnenkort,
GreetReacties op: Koude angst - Mads Peder Nordbo

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Mads Peder Nordbo

Mads Peder Nordbo

Mads Peder Nordbo (1970) is Deens en woont al een aantal jaar in Nuuk, de hoofds...

Gesponsorde boeken