Advertentie

Nieuwe scandithrillers ontleed #15

op 19 juli 2021 door

Het is zomervakantie en we reizen naar Zweden. Met ingepakte koffers vertrekken we richting Stockholm waar de Iraanse vluchteling/speurder Kouplan ons op sleeptouw neemt. Vandaaruit reizen we naar Helsingborg, want daar staat Fabian Risk ons op te wachten. Daarna wilden we verder zuidwaarts, weer op huis aan, maar onverwacht moesten we opnieuw naar Stockholm. Charlie Lager ging op zoek naar een verdwenen baby en kon onze hulp goed gebruiken. Reizen jullie mee? 

De lucht is van ons allemaal - Sara Lövestam

De lucht is van ons allemaal is het derde deel in de Kouplan-serie (releasedatum: 27 mei 2021, Nederlandse vertaling: Edith Sybesma). Lövestam (1980) heeft voor een bijzonder hoofdpersonage gekozen: geen politieman, journalist of zoiets, maar een Iraanse vluchteling die illegaal in Zweden verblijft en in het zwart speurwerk verricht. De Zweedse schrijft vooral voor volwassenen, maar ook voor kinderen en jongeren. In haar boeken kiest ze vaak voor mensen aan de rand van de maatschappij en ze hecht veel belang aan thema’s als diversiteit en eigen identiteit. 

Waarover gaat het boek? 
In het nieuwe boek is Kouplan dakloos geworden en slaapt hij onder een brug. Hij doet zijn uiterste best niet opgepakt te worden en telt af naar het moment dat hij opnieuw asiel kan aanvragen en weer ‘veilig’ is. Toch gaat hij in op de vraag van een zekere Ulrika om haar man Håkan te schaduwen, die ze verdenkt van overspel. Hoewel Kouplan nauwelijks of geen middelen heeft, slaagt hij er toch in een en ander boven water te krijgen. De zaken blijken iets gecompliceerder te liggen dan Ulrika dacht.  

Greet ****: Vooral in de eerste helft van het boek draait zowat alles om Kouplan. Pas halverwege het boek komt voor het eerst het perspectief van Håkan in beeld. Eindelijk krijgt de lezer iets meer duidelijkheid over zijn redenen om zo vaak van huis te zijn en te liegen tegen zijn vrouw. De schrijfstijl van Lövestam is zeer aangenaam, rechttoe rechtaan. Superspannend is het boek lange tijd niet, toch hangt over alles dé vraag: wat is Håkan in hemelsnaam aan het uitvreten? Waarom is hij niet eerlijk tegenover vrouw en kinderen? Alle losse draadjes zullen uiteindelijk bevredigend beantwoord worden. En dan … eindigt het boek met een gigantische cliffhanger! Voor wie het zich afvraagt: De lucht is van ons allemaal is perfect los van de vorige twee delen in de serie te lezen. Er zijn korte verwijzingen naar de eerdere zaken die op Kouplans bordje terechtkwamen, en die zorgen er zelfs voor dat de ‘nieuwe’ lezer alsnog wil ontdekken hoe het leven en werk van de vluchteling er toen uitzagen. (recensie

d7bd78d151951b041308f64d61fb393e.png

X manieren om te sterven - Stefan Ahnhem

X manieren om te sterven is de vijfde thriller met Fabian Risk in de hoofdrol (releasedatum: 24 juni 2021, Nederlandse vertaling: Tineke Jorissen-Wedzinga). In Zweden verscheen onlangs het zesde deel in de serie, meteen het laatste. Gezien het succes van Ahnhem mogen we vast ook van dat boek een vertaling verwachten. 

Waarover gaat het boek?
De moordenaar met de dobbelstenen houdt Fabian en zijn team goed bezig. Genadeloos slaat hij toe. De complexe en gruwelijke moordzaken nemen in rap tempo toe. Op het moment dat ze denken de moordenaar in het vizier te hebben, wordt er weer een lichaam gevonden. Hierdoor komt alles weer op losse schroeven te staan. Gaat het Fabian en zijn team lukken om deze listige moordenaar ooit te pakken te krijgen? 

Kitty ****: Wat heb ik weer genoten van dit meesterwerk. Van begin tot het einde zit je op het puntje van je stoel en vlieg je van de ene wending naar de andere, kom je in gevaarlijke situaties terecht en maken de radartjes in je bovenkamer overuren om het allemaal bij te benen. Fabian is een hoofdpersoon om van te houden, ondanks tegenwerking op het werk en tegenslagen in zijn privéleven zet hij zich onvermoeibaar in om daders op te pakken. Mijn leestempo werd steeds hoger en als een bezetene wilde ik niets anders dan verder lezen om maar te ontdekken hoe alles in elkaar steekt. Buiten adem bleef ik na de ontknoping achter. Let op: lees je het e-book, dan gaat het verhaal nog verder na het dankwoord, mis dit niet! Pas dan vallen alle puzzelstukjes op zijn plek. 

d7bd78d151951b041308f64d61fb393e.png

De man die een vreemde was - Lina Bengtsdotter

Alweer de derde thriller met Charlie Lager in de hoofdrol (releasedatum: 6 juli 2021, Nederlandse vertaling: Bianca Cornelissen). Opvallend is dat de Zweedse boeken steeds een meisjesnaam als titel hebben: Annabelle / Francesca / Beatrice (de naam van de verdwenen personen), terwijl voor de vertalingen gekozen werd voor constructies als De vrouw die ... / De kinderen die ... / De man die ... 

Waarover gaat het boek? 
Baby Beatrice is negen maanden oud en ligt op de veranda te slapen. Wanneer haar moeder gaat kijken, is het meisje verdwenen. Rechercheur Charlie Lager wordt op de zaak gezet en reist af naar Stockholm. Daar praat ze met de ouders van de baby en een bevriend echtpaar dat het stel steunt. De tijd dringt, en toch wordt steeds duidelijker dat er dingen verzwegen worden …

Greet ***: Twee verhaallijnen: er wordt niet alleen gefocust op de zaak van de verdwenen baby in Stockholm, er gaat bijna net zoveel aandacht naar een aantal meisjes in een instelling. Je weet echter niet wanneer die tweede verhaallijn zich afspeelt - in het verleden of tegelijk met de verdwijningszaak – en het gaat om allemaal andere personages. En dat is best vervelend, want daardoor krijg je weinig voeling met ze. Het is tot op het laatst compleet onduidelijk in welke relatie ze staan tot de mensen rond baby Beatrice. Over de schrijfstijl van Bengtsdotter is niet zoveel te zeggen, die is eenvoudig. Samen met de vele korte hoofdstukken zorgt die ervoor dat het boek makkelijk leest. Het idee achter de uiteindelijke ontknoping is erg goed, maar het is jammer dat er zo weinig hints voor de lezer zijn. Je hebt totaal geen idee wie de dader zou kunnen zijn (ik toch niet), waardoor het boek niet echt spannend is. Toch heb ik getwijfeld tussen drie en vier sterren. 

Welke van deze scandithrillers komt er als eerste op je WIL-plank? Vertel! 

Fijne dag,
Greet en Kitty Reacties op: Nieuwe scandithrillers ontleed #15

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Sara Lövestam

Sara Lövestam

Sara Lövestam (1980) was docent Zweeds voor immigranten voor ze fulltime auteu...

Stefan Ahnhem

Stefan Ahnhem

Stefan Ahnhem is een Zweedse auteur die opgroeide in Helsingborg (in het Zuiden...

Lina Bengtsdotter

Lina Bengtsdotter

Lina Bengtsdotter (1977) groeide op in Gullspång, waar de Charlie Lager-serie z...

Gesponsorde boeken