Selfies - Jussi Adler-Olsen

op 30 april 2017 door

In de rubriek 'boek van de maand' zijn we alweer toe aan boek nummer vier van het jaar. Voor deze maand viel onze keuze op Selfies, het zevende deel in de Serie Q van de Deen Jussi Adler-Olsen. Normaalgezien lezen we iets oudere boeken, zodat mensen bij de bieb terecht kunnen, uitzonderlijk hebben we dit niet gedaan. De verhalen rond het team van Carl Mørk hebben echter zoveel aantrekkingskracht dat heel wat van onze leden het boek meteen na de release in huis haalden.

Waarover gaat het verhaal?

(officiële info, zoals ook te vinden op de achterflap van het boek) Ze zijn jong, knap, lopen in merkkleding en besteden dagelijks uren aan hun haar - en daarbij leven ze van een uitkering. Deze jonge vrouwen denken alleen aan zichzelf, maar leiden een levensgevaarlijk bestaan, want langzaam maar zeker zijn ze een doorn in het oog geworden van een volstrekt labiele persoon die besluit om één voor één met al deze klaplopers af te rekenen. In eerste instantie is het niet een zaak waar brigadier Carl Mørck veel aandacht aan besteedt. Hij is erachter gekomen dat hij onvrijwillig een pion is geworden in de interne machtsstrijd binnen de politieleiding en hij moet snel handelen om het bestaan van afdeling Q veilig te stellen. Als hij tegelijkertijd een tip krijgt dat een splinternieuwe moordzaak in veel opzichten aan een onopgehelderde moord van lang geleden doet denken, heeft hij meer dan ooit behoefte aan het vlijmscherpe overzicht van zijn collega Rose. Maar Rose is met ziekteverlof, omdat afschuwelijke gebeurtenissen uit het verleden haar achtervolgen. Carl, Assad en Gordon werken dag en nacht om het wijdvertakte mysterie rond de twee moorden op te lossen, maar steken de meeste energie in het helpen van Rose. Naarmate ze steeds dieper in haar verhaal graven, begrijpen ze dat zich een misdrijf heeft afgespeeld. Dan lijkt Rose plotsklaps ook nog eens van de aardbodem verdwenen.

Beoordeling

Sommige lezers schreven een heuse recensie, andere hielden het op een korte feedback. Wie complete recensies wil lezen, kan daarvoor op de boekpagina van Selfies terecht, in deze blog houden we het bij de meest sprekende citaten.

Kathleen Eeckhout **** Selfies is een zeer spannend boek. De verschillende verhalen van o.a. Rose, Anneli en de drie andere meisjes worden op een prachtige manier samengebracht. De beschrijving van de verschillende personages is zo treffend dat je ze zo voor je ziet. De emoties die de personages meemaken worden ook zeer treffend beschreven. Het thema van geweld is ook zeer actueel. Jussi Adler-Olsen is er weer in geslaagd om een schitterend boek te schrijven.

Jan Koster *** Selfies is geen klassieke spannende thriller. Slachtoffers, daders, (moord)wapens en motieven zijn bekend. De spanning zit er vooral in hoe het rechercheteam de zaken aanpakt en hoe zij gaandeweg ontdekken dat er allerlei dwarsverbanden zijn. Een ander soort spanning is de aftakeling van Rose, het hoe en waarom daarvan en vooral of het weer goed komt met haar. De vrouwen zijn nogal karikaturaal, labiel en lijken weinig nodig te hebben om volledig te ontsporen. De mannelijke personages komen er iets beter van af, maar ook daar zijn er een paar bij die een flinke klap van de molen hebben gehad. Al met al geen fraai beeld van de Deense bevolking. Dat geregeld van perspectief wordt gewisseld is prima, kan verdiepend werken, soms werkt het juist weer enorm vertragend. Het niveau van Selfies is wisselend. Matige passages worden afgewisseld met hele sterke, een taai middenstuk wordt gevolgd door een vlot laatste deel.

Monique Van Gestel **** Alweer een schitterende Adler-Olsen! Hij weet steeds weer te boeien en karakters uit te diepen, ik blijf fan! 

Marie-Jose Harze **** Kan het alleen maar beamen, een schitterend boek met uitgediepte karakters, spannend tot het einde, een echte aanrader.

Rosita Vandaele **** Spannend, emotioneel, de personages spreken mij aan, niks langdradig, ik wacht al op de volgende.

Anna Bakker *** Jussi Adler-Olsen weet niet te overtuigen zoals in de eerste delen van de Q-reeks. Carl, Assad en Rose komen goed over het voetlicht. De overige personages, voornamelijk vrouwen, worden neergezet als minderwaardige wezens die niets kunnen en/of knettergek zijn en/of zich iets aan laten doen. Adler-Olsen onwaardig. Het verhaal is rommelig, raar, er zit te weinig stabiliteit in, varieert van bij vlagen goed tot volledig overbodige fragmenten. Selfies is een zeer gemiddelde thriller, niets bijzonders.

Nathalie Brouwers **** De avonturen van het team zijn niet altijd even geloofwaardig, doch zorgen voor heel wat spanning en humor. Opnieuw worden we meegezogen in een ingenieus plot dat tegelijkertijd kritiek inhoudt op onze maatschappij. Toch liggen sommige dingen er zoals steeds bij hem te dik bovenop. Af en toe flirt zijn verhaal zoals met eerdere boeken met de soap of zelfs met de parodie. Tot hier toe charmeerde hij mij echter steeds met de humor die hij legt bij de figuren als Assad en Rose, en terwijl Rose deze keer onder de loep wordt genomen, geraak ik meer en meer benieuwd naar de geheimen van Carls Syrische assistent. De kracht van zijn schrijfstijl en de vlotte leesbaarheid van dit boek maken het opnieuw een geslaagd deel van de Afdeling Q-serie.

Greet Braem *** Ik heb eventjes getwijfeld, maar uiteindelijk besloten om Selfies drie sterren te geven. Vlot leesbaar boek, ik had niet anders verwacht, maar een wow-gevoel heb ik er niet aan overgehouden. Adler-Olsen heeft bij mij echter heel veel krediet opgebouwd de afgelopen jaren, dus ik blijf hem zeker volgen.

Tom Peeters  (aantal sterren niet gemeld) Het was weer lang wachten op een nieuwe Adler-Olsen, maar het was zeker de moeite waard! Knap hoe de verhaallijnen allemaal samenkomen. Wat betreft wat er met Rose aan de hand is in dit boek, was natuurlijk de basis al gelegd in eerdere delen... Wat mij wel trof is dat dit al het tweede Scandinavische boek op relatief korte tijd is waarin een (serie)moordenaar het specifiek gemunt heeft op - hoe zal ik dit diplomatisch zeggen - "oppervlakkige types", na De Test van Hjorth-Rosenfeldt (daar waren het reality tv- sterretjes en vloggers, hier leeghoofdige fashionistas)... Ik heb alleszins van het boek genoten!

Linda Garré ****  Ik heb alle delen al gelezen en dit recentste deel vond ik heel goed. Voor nieuwe lezers is het wel best om de serie in volgorde te lezen, de belevenissen van de personages volg je dan beter op. De verhaallijn, de opbouw van de spanning, alles zit goed. Een aanrader voor de lezers van Jussi!

Conclusie : Selfies krijgt van de meeste lezers 4 sterren. Hier en daar vallen echter best wat kritische opmerkingen te lezen. Willen we een achtste boek lezen met Carl, Assad, Rose en Gordon in de hoofdrollen? Jazeker.

e599b32b3e6e05de8f18067d3d5ce56f.jpg

Mei

Voor volgende maand hebben we een roman gekozen als boek van de maand (thrillers en romans wisselen elkaar steeds af), namelijk Het groene glas van Torgny Lindgren (Zweden). Wie zich niet via onze FB-groep kan aanmelden, kan natuurlijk toch meewerken aan deze blog. Laat hieronder even weten dat je meeleest en plaats ten laatste op 30 mei je recensie op de boekpagina. Het verslag wordt op 31 mei geschreven en online gezet.

Veel leesplezier,
Greet & coReacties op: Selfies - Jussi Adler-Olsen

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jussi Adler-Olsen

Jussi Adler-Olsen

Jussi Adler-Olsen (1950) werkte na zijn studie vele jaren als uitgever in zijn e...

Gesponsorde boeken