Advertentie

Spanning in het nieuwe jaar

op 29 november 2019 door

De uitgeverijen hebben weer goed hun best gedaan. De komende maanden verschijnt niet alleen werk van bekende thrillerauteurs, er zijn ook een aantal nieuwe namen te bespeuren. Of je nu van standalones houdt of van (nieuwe) series, er is voor elk wat wils. Voor de periode januari-mei 2020 staan er alvast vijftien nieuwe titels op de agenda. Lees je mee?

De januari-titels kenden we al uit de najaarsbrochures, maar nemen we voor de volledigheid mee in dit nieuwe overzicht. Het spreekt voor zich dat er vast nog releasedata aangepast worden; die verschuivingen zijn soms best extreem, zo werd de vierde Mikaela Bley van september naar maart verschoven. En wie weet kunnen we de komende weken onderstaand lijstje nog met een of meer titels uitbreiden, het zou mooi zijn.

De lijst

De Zweden zijn, zoals bijna altijd, het sterkst vertegenwoordigd. Zij zijn goed voor acht van de vijftien titels. Twee IJslanders in de lijst, drie Noren, een Deen en een Deens duo. 

Alle boeken konden nog niet aan deze blog gelinkt worden, ik hou in de gaten wanneer de ontbrekende boekpagina’s beschikbaar zijn.

 • (IS) Sneeuwblind – Ragnar Jónasson (7 jan)
 • (SE) Vuurland – Pascal Engman (16 jan)
 • (IS) RIP - Yrsa Sigurðardóttir (23 jan) 
 • (DK) Kim Faber & Janni Pedersen, Winterland (4 feb)
 • (SE) Camilla Grebe, In slaap gevangen (6 feb)
 • (NO) Karin Fossum, De verduistering (6 feb)
 • (NO) Horst & Enger, Nulpunt (18 feb)
 • (SE) Mikaela Bley, De meisjes zonder naam (3 maart)
 • (SE) Maria Adolfsson, Doggerland – Stormwaarschuwing (17 maart)
 • (DK) Katrine Engberg, Glazen vleugels (7 april)
 • (NO) Helene Flood, De therapeut (9 april)
 • (SE) Bo Svernström, Wie zonder zonde is (21 april)
 • (SE) Jonas Moström, Dodelijk dichtbij (8 mei)
 • (SE) Malin Persson Giolito, Als de twijfel toeslaat (12 mei)
 • (SE) Anders Roslund, Drie dagen (12 mei) 

Waar liggen mijn persoonlijke voorkeuren?

Vier van de genoemde boeken heb ik al in huis. Het eerste is Winterland van Faber/Pedersen. Dit boek werd me door saxo (Deense boekensite) steeds aanbevolen als zijnde echt een boek voor mij. En tja, toen het boek dan een keer in de aanbieding was, heb ik me laten verleiden. Doel is nu het boek te lezen voor de Nederlandse vertaling verschijnt.

De eerste standalone van Camilla Grebe vond ik fantastisch, de tweede beduidend minder. Toch heb ik ook nummer drie aangeschaft, In slaap gevangen zal ik dus ook begin van het nieuwe jaar gaan lezen.

Het debuut van Katrine Engberg was een van de eerste boeken die ik in het Deens las. Dat zou best een van de redenen kunnen zijn dat ik haar blijf volgen, want echt schitterend vond ik De krokodilvogel niet (lees hier). Blijkbaar vonden ook uitgever en auteur dat, want in Nederlandse vertaling verscheen naar het schijnt een aangepaste versie. Met het boek dat in april verschijnt, is ook iets raars aan de hand. Een medewerker van de uitgeverij wist op Facebook te vertellen dat Glazen vleugels een combinatie is van het Deense tweede en derde boek. Ik vind het bizar...

En tenslotte Dodelijk dichtbij van Jonas Moström. Het is het eerste boek in een serie die in het Zweeds ondertussen zes delen telt. De originele versie verscheen al een jaar of vijf geleden, best ongewoon dus dat het nu nog vertaald wordt. Ik herinner me dat ik er indertijd niet veel aan vond. Deel twee staat daarom ongelezen in de kast, de rest heb ik niet meer aangeschaft.

Natuurlijk zijn er nog meer boeken die mijn interesse hebben en die ik vast en zeker aanschaf. Helemaal bovenaan het verlanglijstje staat RIP van Yrsa Sigurðardóttir, het derde deel in de serie met commissaris Huldar en psychologe Freyja. Je houdt er van of je houdt er niet van, naar het schijnt…

Ook de samenwerking tussen Jørn Lier Horst en Thomas Enger heeft mijn interesse. Kunnen ze als duo het succes evenaren dat ze allebei met hun eigen boeken kennen? Ik schreef eerder dit jaar al deze blog over de nieuwe serie. Hoofdpersonages zijn Alexander Blix (agent) en Emma Ramm (blogger). Uitkijken nu naar Nulpunt!

De IJslander Ragnar Jónasson kwam al uitgebreid aan bod in dit artikel van de Thriller Club begin van dit jaar. In dit artikel lees je er meer over (zie ook de commentaren). Kort samengevat: Sneeuwblind is het eerste boek in de eerste serie van deze auteur.

En dan een debuut, joepie! Hoewel de naam anders doet vermoeden, komt Helene Flood wel degelijk uit Noorwegen (thanks Rik voor de hint!). Maakt weinig uit waar het boek over gaat, De therapeut wil ik lezen.

En de rest?

Over de andere boeken in de lijst valt ook genoeg te vertellen, maar de blog wordt iets te lang… Het is dus nu aan jullie. Waar kijken jullie naar uit? Wat willen jullie nog kwijt over het genoemde lijstje?

PS: In de loop van volgende week plaatst Nathalie het overzicht van de verwachte romanreleases.

Fijn weekend alvast, 
Greet 



Reacties op: Spanning in het nieuwe jaar

Meer informatie

Gerelateerd