Advertentie

Vier nieuwe hits

op 08 maart 2020 door

Wat vliegt de tijd! Vinden jullie ook niet? Ook de afgelopen weken hebben Greet en Kitty de nieuw verschenen scandithrillers gelezen en voorzien van een kort commentaar. Deze keer bespreken we vier boeken. Enthousiast als we zijn, hebben we ook deze keer sommige boeken alle twee gelezen. Of we het eens zijn over het aantal sterren, dat lees je hieronder.

Nulpunt - Horst & Enger

Nulpunt is de eerste thriller van een nieuw Noors thrillerduo (releasedatum: 18 februari 2020, Nederlandse vertaling: Kim Snoeijing). Jørn Lier Horst kennen we van de serie met William Wisting in de hoofdrol. Thomas Enger is vooral bekend van zijn serie met Henning Juul. De nieuwe seriepersonages zijn rechercheur Alexander Blix en celebrityblogster Emma Ramm. In Noorwegen is het tweede deel van de serie al verschenen. 

Waarover gaat het boek?
De voormalige topatlete Sonja Nordstrøm komt niet opdagen bij de presentatie van haar omstreden autobiografie. Niets voor haar, maar niemand die er meteen iets achter zoekt. Tot celebrityblogster Emma Ramm ontdekt dat Sonja’s huis niet afgesloten is en er sporen van geweld aantreft. Op de televisie is een papiertje bevestigd met daarop het cijfer 1. Het is rechercheur Alexander Blix die de verdwijningszaak toegewezen krijgt. Al snel zijn er een heleboel aanwijzingen en vallen er meer slachtoffers. Wat zit hierachter? Waar is het de dader om te doen?

Greet ****: De auteurs hebben gezorgd voor een prettig verteerbare opbouw van hun verhaal. Je leert Blix en Ramm niet alleen in hun werksituatie kennen, maar krijgt ook een inkijkje in hun privéleven. De hoofdpersonages, en ook heel wat andere, komen goed uit de verf; er is in deze thriller geen sprake van inwisselbare figuren. De heren Horst en Enger zijn erin geslaagd mij een paar keer op het verkeerde been te zetten. Meer dan eens ging ik iemand verdenken, omdat niet iedereen even zuiver op de graat leek te zijn. Op geen enkel moment merk je dat Nulpunt geschreven is door twee personen. Niet alleen de verhaallijnen lopen vlot, ook de schrijfstijl is absoluut in orde. Vloeiende zinnen en vooral in het begin van het boek zeer veel korte dialogen. Aanvankelijk kan het verhaal alle kanten uit, maar langzaamaan wordt de spanning opgebouwd. Samen met de personages steven je op een grootse finale af. (recensie

Kitty ****Deze eerste kennismaking met Blix en Ramm smaakt naar meer. De uiterst sympathieke Blix is een rechercheur die zich vastbijt in zijn zaak en lekker een tikkeltje eigenwijs is. Voeg dat samen met de gedreven en mysterieuze Ramm en een geslaagd speurdersduo is geboren. Je kan nu al zeggen dat de samenwerking tussen Horst en Enger een succes is. Het speurderstalent van Horst en de rauwheid en de vaart van Enger zorgen voor een spannende thriller met goed uitgewerkte personages en een knap opgebouwde plot die boeit en verrast.

2d0023fca504e419b575445ad8491f1b.png

Winterland - Kim Faber & Janni Pedersen

Winterland is het eerste serie in alweer een nieuwe thrillerserie (releasedatum: 25 februari 2020, Nederlandse vertaling: Corry Van Bree). De auteurs (een echtpaar) zijn allebei journalist: Kim Faber schrijft voor Politiken, een van de grootste Deense kranten en Janni Pedersen werkt voor TV2, een openbare televisiezender in Denemarken. De hoofdpersonages in de serie zijn rechercheurs Signe Kristiansen en Martin Juncker. 

Waarover gaat het boek? 
Terwijl rechercheur Signe Kristiansen op het punt staat van een welverdiende kerstvakantie te gaan genieten, ontploft er in hartje Kopenhagen een bom die aan negentien mensen het leven zal kosten. Is er sprake van een oorlog tussen rivaliserende bendes of van terrorisme? Ondertussen vertoeft Signes vroegere collega Martin Juncker in een klein provinciestadje. Hij krijgt plots een moordzaak op zijn bord en wordt geconfronteerd met mogelijke aanhangers van extreem-rechts, misschien zelfs neonazi’s. Wat is de link met de explosie in Kopenhagen?

Greet ****: Twee locaties, twee perspectieven, heerlijk! Afwisselend ben je betrokken bij Signes zaak of die van Juncker, twee interessante personages. Het privéleven van Juncker krijgt misschien iets te veel aandacht, maar toch gaat het boek nergens vervelen en wordt de draad van het speurwerk steeds tijdig weer opgepakt. Dankzij de levensechte personages voelt het verhaal heel realistisch aan. Winterland heeft een plot die staat als een huis, het verhaal is goed opgebouwd en nooit ongeloofwaardig. Goed geschreven bovendien, niet te eenvoudig, maar toch heerlijk leesbaar. Hoe alles in elkaar zit, wie precies de daders zijn en hoe hun motieven eruitzien, dat alles kom je pas naar het einde toe te weten. De spanning is netjes gedoseerd, en wanneer er gemoord wordt, wordt er weinig aan de verbeelding overgelaten. Het einde van het boek is op zijn zachtst gezegd bijzonder. Hoe groot is de kans dat het er in de realiteit net zo aan toegaat? (recensie)

Kitty ****: Deze maand is er nog een nieuw speurdersduo geboren en ze maken een flitsende start. Faber en Pedersen zorgen voor een goede kennismaking met Kristiansen en Juncker. Niet alleen hun speurderskwaliteiten komen uitgebreid aan bod, maar ook krijg je een inkijkje in hun persoonlijke leven. Het zijn echt twee geloofwaardige en menselijke personages met hun eigen beslommeringen. Smaakt naar meer! Het verhaal kent een chronologische opbouw en speelt zich in krap twee weken af. De spanning bouwt zich langzaam op en bij tijden zit je echt op het puntje van je stoel. Langzaam wordt duidelijk hoe het verhaal in elkaar zit en volgt de ontknoping. En om eerlijk te zijn, ik sloeg het boek met een lichte verbazing dicht.

2d0023fca504e419b575445ad8491f1b.png

Stormwaarschuwing - Maria Adolfsson

Stormwaarschuwing is de tweede Doggerland-thriller van de Zweedse thrillerauteur Maria Adolfsson (releasedatum: 27 februari 2020, Nederlandse vertaling: Elina Van Der Heijden). Het seriepersonage is inspecteur Karen Eiken Hornby en de verhalen spelen zich af op Doggerland, een eilandengroep vernoemd naar de plaats die ooit echt bestaan heeft en gesitueerd was tussen Engeland en het Europese vasteland. 

Waarover gaat het boek? 
Karen Eiken Hornby is blij dat ze de familieverplichtingen tijdens de kerstdagen kan ontvluchten als er een oudere man dood wordt aangetroffen op Noorö, een van de eilanden van Doggerland. Door zieke collega’s en de feestdagen staat Karen er bijna alleen voor en gaat ze aan de slag. Ondertussen spelen er in haar privéleven ook nog zaken die haar aandacht vragen. Als er dan nog een lichaam wordt gevonden op Noorö moet Karen zich in alle bochten wringen om de twee zaken op te lossen en haar privéleven weer op orde te krijgen. Of dit lukt voordat de storm gaat liggen is de grote vraag!

Kitty ***Misleiding, het eerste deel van de serie Doggenland, heeft mij destijds niet echt kunnen overtuigen. Omdat ik graag series lees, was ik toch nieuwsgierig naar het tweede deel. Stormwaarschuwing begint met een nieuwsgierig makende proloog vanuit Karens perspectief. Daarna gaat het verhaal vier weken terug in de tijd en bouwt Adolfssen in chronologische volgorde het verhaal langzaam op zonder dat het echt spannend wordt. Stap voor stap neemt ze je mee in het onderzoek. Richting het einde van het boek komt het verhaal in een stroomversnelling en valt alles samen. Karen is een sympathieke inspecteur en je leert haar en haar directe collega Karl Björken en directe vrienden steeds beter kennen. Stormwaarschuwing is een thriller die leest als een roman en het meer moet hebben van de mooie sfeerbeschrijvingen, de goed opgebouwde dialogen en de verhaallijn dan van de spanning.

2d0023fca504e419b575445ad8491f1b.png

De meisjes zonder naam - Mikaela Bley

De meisjes zonder naam van de Zweedse Mikaela Bley is het vierde deel met misdaadverslaggever Ellen Tamm in de hoofdrol (releasedatum: 3 maart 2020, Nederlandse vertaling: Tineke Jorissen-Wedzinga en Sophie Kuiper). Voor ze aan haar schrijverscarrière begon, werkte Bley net als het door haar gecreëerde seriepersonage voor TV4 (Zweedse televisiezender). De boeken vormen een serie, maar je kunt ze ook als standalones lezen.

Waarover gaat het boek?
De 17-jarige Linn heeft moeite met het verwerken van het overlijden van haar vader. Haar moeder besluit haar naar een meisjesinternaat te sturen. Linn heeft het niet naar haar zin en er gebeuren rare dingen op het internaat. Ze is bang dat ze gevaar loopt. Ondertussen krijgt Ellen een anonieme tip dat er een lichaam gevonden is in de buurt van het stadje Nyköping. Al snel wordt er een tweede lichaam gevonden. Ellen gaat op onderzoek uit om de waarheid te achterhalen. Lukt haar dat op tijd en hoe loopt het met Linn af?

Kitty ****: Het fijne van de boeken van Bley is dat ze keer op keer weer een spannend en meeslepend verhaal weet neer te zetten. Ook nu is het verhaal weer met vaart geschreven en goed opgebouwd. Soms denk je te weten hoe het in elkaar steekt, maar steeds weer zet de auteur je op het verkeerde been en laat de onthulling op zich wachten. Of toch niet? Het verhaal is chronologisch opgebouwd en speelt zich in een korte periode af. Van begin tot eind neemt Ellen je mee in haar zoektocht naar de waarheid. Ondanks deze rechttoe-rechtaanopbouw weet Bley de spanning subtiel te doseren. Afwisselend lees je vanuit het perspectief van Linn en dat van Ellen, en de dialogen zijn levendig. Ellen Tamm is een sympathieke en bevlogen verslaggeefster met een roerig privéleven dat ook ruimschoots aan bod komt. 

Zitten er boeken tussen die jullie ook al lazen of in de leesplanning hebben? Vertel! 

Wij zijn er eind april weer, met de derde aflevering van deze rubriek. 

Tot dan! Reacties op: Vier nieuwe hits

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Thomas Enger

Thomas Enger

Thomas Enger (Oslo, 1973) is de zoon van een leraar Engels en Frans, en van een ...

Jørn Lier Horst

Jørn Lier Horst

Jørn Lier Horst is politieman in Larvik, Noorwegen. Door zijn schrijftale...

Kim Faber

Kim Faber

Kim Faber is architect en journalist voor de Deense krant Politiken. Hij heeft ...

Janni Pedersen

Janni Pedersen

Janni Pedersen is presentator en misdaadjournalist op de Deense televisie. Ze we...

Maria Adolfsson

Maria Adolfsson

Maria Adolfsson woont in Stockholm en werkte als communicatie-expert en persv...

Mikaela Bley

Mikaela Bley

Mikaela Bley is geboren in Stockholm en woont daar samen met haar man en twee ki...