Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Vier Zweden schreven elk een boek

op 18 juni 2020 door

De maand juni is alweer aangebroken en langzaamaan gaan we richting de zomervakantie. Hoog tijd om te kijken welke boeken je deze zomer wilt gaan lezen. Om het je makkelijk te maken hebben Greet en ik de afgelopen weken de nieuw verschenen scandithrillers gelezen en voorzien van een kort commentaar. Wellicht zit er iets bij voor je vakantie. Deze keer bespreken we vier boeken en ze komen allemaal uit Zweden! 

Dodelijk dichtbij - Jonas Moström

Met Dodelijk dichtbij start er een nieuwe Zweede serie (releasedatum: 1 mei, Nederlandse vertaling: Tineke Jorissen-Wedzinga en Sophie Kuiper). En dat is altijd goed nieuws! In deze serie is de hoofdrol weggelegd voor psychiater Nathalie Svensson. Jonas Moström heeft in Zweden twee series op zijn naam staan. De Axberg en Jensen-serie (2004-2013) die bestaat uit acht delen, en de Nathalie Svensson-serie, waarvan in 2019 het zesde deel is verschenen.

Waarover gaat het boek?
Nathalie Svensson heeft een date met haar minnaar en terwijl ze op hem wacht, is ze er getuige van dat hij op straat wordt neergeschoten. Deze aanval heeft veel overeenkomsten met de moord die tien jaar geleden haar vriend Adam het leven heeft gekost. Nieuwsgierig en onderzoekend als ze is, wil Nathalie het naadje van de kous weten. Een stalker en dreigbrieven maken het haar moeilijk. Tegen beter in zet ze door, onvermoeibaar om de waarheid te achterhalen en te ontdekken of er een verband is tussen de twee moorden.

Greet ***: Het is een jaar of vijf geleden dat ik het Zweedse boek las, jullie nemen het me vast niet kwalijk dat ik me er weinig of niets van herinner. Wel weet ik nog dat ik het boek niet bepaald een hoogvlieger vond, maar of dat nu aan een krakkemikkig plot of een slechte schrijfstijl lag, durf ik niet te zeggen. Voor mijn beoordeling blijf ik bij een voorzichtige drie sterren, het boek is te ver weggezakt om minder te geven. Na twee delen ben ik overigens gestopt met het verzamelen van deze serie. 

Kitty ***: Een nieuwe serie, dus met veel enthousiasme ben ik begonnen met lezen. De proloog maakte mij gelijk nieuwsgierig. Dus ik verheugde me op het vervolg. Door de sprongen in de tijd, de prettige schrijfstijl en de korte hoofdstukken vloog ik door het verhaal. Alleen wist het verhaal me nergens echt te raken en te boeien. Van een scandithriller verwacht ik meer dan een makkelijk verhaal dat ook nog eens redelijk voorspelbaar is. De ontknoping wist mij alsnog te verrassen, waardoor Dodelijk dichtbij nipt drie sterren krijgt. Ik ben benieuwd of het tweede deel van de serie mij beter gaat bevallen.

2d0023fca504e419b575445ad8491f1b.png

Drie dagen - Anders Roslund 

Drie dagen is al weer de negende thriller met Ewert Grens in de hoofdrol (releasedatum: 12 mei, Nederlandse vertaling: Ron Bezemer). Alle delen van deze serie zijn los van elkaar te lezen, maar voor de ultieme leeservaring begin je best bij het eerste deel, Vaderwraak. De eerste zeven delen van deze serie schreef Anders Roslund samen met de helaas veel te vroeg overleden Börge Hellström. 

Waarover gaat het boek?
Een jarig meisje dat haar vijfde verjaardag viert, is er getuige van dat haar gezin in koelen bloede uitgemoord wordt. Ewert Grens wordt op deze zaak gezet en tot zijn grote frustratie weet hij de moordenaar niet te arresteren. Zeventien jaar later komt Ewert door een inbraak weer in aanraking met deze zaak en al snel blijkt dat het enige gezinslid dat de moordpartij overleefde in gevaar is. Ewert zet in een spannende race tegen de klok alles op alles om haar in veiligheid te brengen en de dader alsnog te arresteren. Maar of dat lukt? 

Kitty****: Drie dagen is een thriller waar ik lang naar uitgekeken heb en waarin ik zoals bij alle eerdere delen niet teleurgesteld ben. Op de opbouw, de schrijfstijl, de spanning en de personages is niets aan te merken. Ewert Grens is een hoofdinspecteur naar mijn hart, bijna met pensioen en vertederend door zijn eeuwige liefde voor de cassettebandjes met muziek van Siw Malmkvist. De thrillers van Roslund zijn te vergelijken met een puzzel van 1000 stukjes met enkel blauwe lucht. Alles past perfect in elkaar, maar het is lang puzzelen voordat je het laatste stukje met een zucht van opluchting neer kunt leggen. Ik kijk nu al uit naar het volgende deel! Kleine gok voor de titel: Drie weken… 

2d0023fca504e419b575445ad8491f1b.png

Zilveren vleugels - Camilla Läckberg

Zilveren vleugels is het laatste deel van het tweeluik met Faye in de hoofdrol (releasedatum: 28 mei, Nederlandse vertaling: Elina van der Heijden en Sophie Kuiper). Beide delen zijn prima los van elkaar te lezen. Het zou best eens kunnen dat het niet bij deze twee delen blijft.

Waarover gaat het boek?
Na alle tegenslagen heeft Faye haar leven weer op de rit. Denkt ze! Opnieuw wordt ze in het nauw gedreven en rest haar niets anders om weer in positie te komen. Ze stelt een team met krachtige vrouwen samen om haar bedrijf, haar leven en haar geliefden in veiligheid te brengen. Maar of haar dit gaat lukken?

Kitty ***: Camilla Läckberg is een van mijn favoriete schrijvers. Haar serie met Erika Falck en Patrik Hedström heb ik verslonden. Het eerste deel van dit tweeluik vond ik tegenvallen, maar ik was toch nieuwsgierig genoeg om het tweede deel te willen lezen. Helaas viel ook dat tegen. Er werd veel herhaald uit het eerste deel waardoor het verhaal niet op gang kwam. Sowieso werd het nergens echt spannend en leest het meer als een feelgoodroman met de nodige expliciete seksscènes dan als een thriller. De verhaallijn is mager en redelijk voorspelbaar. Ik heb getwijfeld tussen twee en drie sterren. Door de prettige schrijfstijl en de tussendoor verweven verhaallijn uit Fayes jeugd zijn het drie sterren geworden, maar dan wel drie  kleine sterretjes.

2d0023fca504e419b575445ad8491f1b.png

Motief X - Stefan Ahnhem 

Motief X is de vierde thriller met Fabian Risk in de hoofdrol en het eerste deel van een tweeluik (releasedatum: 15 juni, Nederlandse vertaling: Tineke Jorissen-Wedzinga). De eerste vier delen zijn los van elkaar te lezen. Het laatste deel van het tweeluik verschijnt gelukkig al in het voorjaar van 2021. De titel is X manieren om te sterven. Motief X sluit als toetje af met een leesfragment van het vervolg. En dat smaakt nu al naar meer! 

Waarover gaat het boek? 
Hoofdinspecteur Fabian Risk is nog met verlof na een traumatische aanval op zijn gezin. Na een aantal onoplosbare en bizarre moorden gaat hij toch weer met zijn team aan de slag om de dader te vinden. Het onderzoek wordt bemoeilijkt omdat hij privé ook nog bezig is met de zaak om een corrupte collega te ontmaskeren. Lukt het Fabian en zijn team om de moordenaar op tijd te stoppen? Of valt zijn team uit elkaar zonder dat ze de hem hebben gevonden?

Greet ****: Het is in Motief X een fijn weerzien met Risk en zijn Zweedse collega’s. Een kleinere rol is dit keer weggelegd voor de Deense speurders die we kennen uit de vorige delen in de reeks. Het boek heeft bijna honderd korte hoofdstukken, en het taalgebruik is eenvoudig en nogal beeldend, wat voor een vlot leesbare thriller zorgt. Wel had het verhaal iets beknopter gekund, zeker als je bedenkt dat het vervolg net zo dik is, ongeveer 500 bladzijden. Ahnhem heeft gekozen voor een vrij klassieke opbouw: verschillende verhaallijnen, perspectieven en locaties. Af en toe zit er een origineel element in het boek, vooral wanneer we meekijken over de schouder van de moordenaar. De spanning is gedoseerd, je wil gewoon weten wie precies wat heeft gedaan en waarom. De laatste bladzijden zijn meesterlijk, daar heeft Ahnhem voor een echte cliffhanger gezorgd. (recensie

Kitty ****: Het is Stefan Ahnhem weer gelukt om mij van de eerste tot de laatste bladzijde te boeien. Een spannend verhaal dat knap in elkaar zit, prettig geschreven is en door de maatschappelijke thema’s een extra laag krijgt. Af en toe greep het verhaal me echt even bij de keel. Fabian Risk wordt sterk neergezet als hoofdinspecteur, maar ook als mens, vader en echtgenoot. Je in hem inleven is daardoor erg makkelijk. De schrijfstijl is vlot en door de relatief korte hoofdstukken blijf je makkelijk doorlezen. Het was steeds weer: 'Nog een hoofdstuk en dan stop ik'. Niet dus. Ik kijk nu al uit naar het slotstuk van het tweeluik.

Welke van deze scandithrillers ga jij deze zomer lezen? Vertel! 

Wij zijn er in juli weer, met de vijfde aflevering van deze rubriek. 

Tot dan! 

Leesgroet van Greet en Kitty Reacties op: Vier Zweden schreven elk een boek

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jonas Moström

Jonas Moström

Jonas Moström (1973) combineert zijn schrijverschap met zijn werk als huisarts i...

Anders Roslund

Anders Roslund

Anders Roslund (Zweden, 1961) schreef tien misdaadromans als deel van de succesv...

Camilla Läckberg

Camilla Läckberg

Camilla Läckberg (Fjallbäcka, 1974) is een van de succesvolste Zweedse thrillera...

Stefan Ahnhem

Stefan Ahnhem

Stefan Ahnhem is een van de succesvolste Scandinavische misdaadauteurs. Daarnaas...