Advertentie

Zweeds thrillerauteur Börge Hellström overleden

op 18 februari 2017 door

Börge Hellström (rechts op de foto), de schrijverspartner van Anders Roslund, is gisteren overleden in Stockholm. Hij leed al 2 jaar aan lymfeklierkanker en ondanks een stamceltransplantantie en intensieve zorg werd hij slechts 59 jaar. 

Hellström leerde Anders Roslund, de andere helft van het succesvolle schrijversduo kennen toen hij als ex-crimineel de vereniging CRIS, Criminals' Return in Society, oprichtte. Roslund maakte hiervan als journalist een documentaire Lock 'em up en zo raakten ze met elkaar bevriend. Samen schreven ze zeven succesvolle maatschappijkritische thrillers die in 35 talen werden vertaald:

  • Vaderwraak (Odjuret, 2004)
  • Kluis 21 (Box 21, 2004)
  • De uitlevering (Edward Finnigans upprättelse, 2006)
  • Het meisje onder de straat (Flickan under gatan, 2007)
  • Drie seconden (Tre sekunder, 2009)
  • Twee soldaten (Två soldater, 2012)
  • Drie minuten (Tre minuter, 2016)

Voor Vaderwraak kregen ze de Noorse Glass Key Award in 2004. Kluis 21 kwam in 2005 in de lijst van de New York Times' beste thrillers van dat jaar. Drie seconden won de prijs voor de Beste Zweedse thriller in 2010 en nog enkele andere binnen- en buitenlandse prijzen. Dit boek werd eveneens verkocht aan een Hollywoodfirma om het te verfilmen. Vorig jaar kwam het vrijstaande vervolg hierop Drie minuten nog uit. 

Zijn collega, Anders Roslund, had gisterenmorgen nog contact met hem en denkt nog aan hem als in het heden, en is zeer aangedaan door het overlijden. Hij ziet Börge nog overal en laat bij hem een groot gat na zoals een dicht familielid. 

De woordvoerder van de organisatie CRIS (KRIS), Christer Karlsson, zal hem herinneren als een man met een groot hart die heel goed was om mensen te ontmoeten en ernaar te luisteren. Hellström betekende dan ook veel voor zijn vereniging die heel wat ex-criminelen terug op weg hielp.

Ikzelf interviewde Anders Roslund kort vorig jaar op het CrimeTime Festival Gotland, toen Börge Hellström op dat moment ook in het ziekenhuis verbleef, eveneens vanwege zijn ziekte.

Hebben jullie boeken van dit duo gelezen, en zo ja, wat vonden jullie ervan? 

Nathalie

Bronnen: http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/mo1gp/forfattaren-borge-hellstrom-ar-dod en http://spannings.blogspot.be/Reacties op: Zweeds thrillerauteur Börge Hellström overleden

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Roslund & Hellström

Roslund & Hellström

Börge Hellström (1957-2017) is een Zweedse ex-crimineel en oprich...

Gesponsorde boeken