Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

2022: in en uit

op 07 januari 2023 door

We blijven nog even hangen in 2022. Deze boeken haalden we in huis en lazen we haast meteen ook uit. Hieronder vinden jullie de antwoorden op de tweede terugblikvraag:

Welk boek uit 2022 las je direct en was een schot in de roos? 

Samenstelling: Ine
Banner: Anne Oerlemans

 

 

db5de2de6964aa17eb7af2b70243073b.jpg

 

 

14ce5c996159192354e55c5dd1b8a1f8.jpgOp grond van een bericht op Facebook kocht ik in november Rebelse genieën van Andrea Wulf, de ondertitel is ‘De eerste romantici en de uitvinding van het zelf’. Er gingen meteen alarmbelletjes rinkelen, want over ‘de romantiek’ maakten Hetty en ik een tweeluik op Literatuur onder de Loep en dat er filosofen voorbij zouden komen was duidelijk. We volgen in dit boek romantici van het eerste uur, zij vormden de Jena-kring. Het was een groep met klinkende namen zoals Goethe, de gebroeders Von HumboldtSchiller, Novalis, Fichte, Tieck, Schelling en Friedrich en August Wilhelm Schlegel. Opvallend is de vrijheid waarmee mannen en vrouwen met elkaar omgingen, wanneer je getrouwd was kon je er best een minnaar of minnares op na houden, daar werd niet geheimzinnig over gedaan. In deze losse sfeer was het kennelijk goed discussiëren, de voorwaarden waren gunstig voor het ontstaan van nieuwe ideeën. Het was een reactie op de Verlichting waarvan de nieuwe romantici de overheersende ratio hekelden. Natuur en liefde moesten evengoed hun plaats krijgen en dat gebeurde al discussiërend, filosoferend en schrijvend. Het boek is goed leesbaar en je steekt er iets van op, ik heb er erg van genoten, ook de rol van Goethe is uitgebreid besproken, diplomatieke persoonlijkheid!

TEA

 

a5874ba8173c2b83f4087812fc706c6a.jpgOndanks de vele ongelezen boeken gebeurt het toch dat ik een boek direct lees. Soms lukt het om die onbedwingbare goesting niet tegen te werken. Dat was het geval met De gebeurtenis van Peter Terrin. Een boek dat meteen bij mijn toppers belandde. Ik vond het zo’n ingenieus en goed bedacht verhaal, mooi geschreven ook. Ook Vel van Mieke Versyp, geïllustreerd door Sabien Clement. Ik kocht het rechtstreeks van Sabien en na er met haar over gepraat te hebben kon ik niet wachten met lezen. Ook dat kreeg meteen vijf sterren van me. De combinatie van de tekeningen met het verhaal vond ik erg sterk. Ik won via Instagram De gelijktijdigheid der dingen van Frouke Arns. Ook dat las ik direct en ik genoot met volle teugen van dit warme boek. Het valt me op dat ik ook dat boek vijf sterren gaf. Hm, zou er een verband zijn tussen onmiddellijk lezen en met volle teugen genieten?

INE

 

4436fa4eb2594132b509f3002d6f0e96.jpgMonterosso Mon Amour van Ilja Leonard Pfeijffer en Aleksandra van Lisa Weeda, boeken die ik op dezelfde dag kocht als Kruispunt, las ik wel direct en beide boeken vond ik fan-tas-tisch. Van de stijl van Ilja moet je houden (en dat doe ik) en Aleksandra is een boek met een bijzondere opbouw dat niet bij iedereen in de smaak zal vallen (bij mij dus wel).

GIGI

 

 

a12c31d5901eb2721813b5bb68b14b28.jpgHet boek wat ik dit jaar kocht en wel direct ben gaan lezen was Dunkelblum zwijgt van Eva Menasse en daar heb ik zeker geen spijt van gehad. Het is een dikke klepper, heeft een schrijfstijl waar je even aan moet wennen en een aantal personages die je moet leren kennen, maar wanneer je dat achter de rug hebt is het alleen maar genieten. Ik ga niets vertellen over de inhoud van het boek maar zeg alleen maar: ga dit boek lezen en geniet er nog een poosje van wanneer je het boek uit hebt.

HARRIET

 

 

5da5c773e597cef78fe77b3d707b1f28.jpgBij fictie heb ik, in de loop der jaren mijzelf aangeleerd, om alleen boeken te kopen die ik direct ga lezen. Dat gebeurt zelden, want er ligt altijd meer dan genoeg op de stapel 'wil ik binnenkort gaan lezen', waardoor ik de drang om NU naar de boekhandel te fietsen, één (of meerdere) boeken te kopen, terug naar huis te gaan en dan direct te gaan lezen kwijt ben geraakt. Dit heeft jaren geduurd.

CIES

 

 

Even gedisciplineerd als Cies? Of heb je ook zo'n 'wat ben ik trots, dit heb ik direct gelezen'-boek(en)?

Of we in 2023 anders gaan boekenleven, dat lees je binnenkort... 

 

 



Reacties op: 2022: in en uit

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Eva Menasse

Eva Menasse

Eva Menasse (Wenen, 1970) studeerde geschiedenis en Duitse literatuur. Ze werkte...

Lisa Weeda

Lisa Weeda

Lisa Weeda is een Nederlands-Oekraïense schrijver, literair programmamaker, scen...

Ilja Leonard Pfeijffer

Ilja Leonard Pfeijffer

Ilja Leonard Pfeijffer (1968) schrijft romans, verhalen, gedichten, columns, ess...

Peter Terrin

Peter Terrin

Peter Terrin won in 2012 de AKO Literatuurprijs met Post mortem. De bewaker (200...

Mieke Versyp

Mieke Versyp

Mieke Versyp is huis- en productiedramaturg bij Kopergietery.

Sabien Clement

Sabien Clement

Sabien Clement studeerde illustratie en grafisch ontwerp aan het Sint Lucas inst...