Advertentie

Club van 10 Literatuur ontmoet.... schrijver Guy Prieels

op 21 maart 2017 door

We keren graag nog een keer terug naar die grijze zaterdagochtend, begin maart in boekhandel Limerick te Gent. De aanwezige leden van de Hebban Club van 10 Literatuur – We Love Lit! – zijn erg onder de indruk van dat magische zaaltje, waarin een groot aantal schrijfmachines (ook die van grootmeester W.F. Hermans) ons met argusogen begluurt.

In de loop van de namiddag ontmoeten we debutant romanschrijver Joost van Driel (1976), maar eerst komt een iets minder jonge Vlaamse auteur aan de beurt… 

Na een stevige koffie en een verleidend gebakje, gevolgd door het interessante verhaal achter de schrijfmachines, krijgen we plots een nieuwe bezoeker over de vloer. Een imponerende man met aktetas. Ook een ‘Guy’, net als ikzelf, maar dan Prieels. Deze auteur (1938) die eeuwig jong lijkt, publiceerde zijn eerste boek pas in 2007. Hij was toen al 69. Prieels heeft een fraai curriculum vitae neergezet:  kleinkunstenaar, makelaar in vastgoed en later ook kunsthandelaar. Een leuke anecdote: hij heeft vroeger opgetreden als kleinkunstenaar met zijn gitaar en met … Louis Paul Boon. Guy bracht zijn losbandige liedjes, terwijl Boon voorlas uit eigen werk.

Ooit boeken schrijven was zijn grote droom, hij heeft hem ook waar gemaakt. Eerst schreef hij zes romans; in 2016 verscheen zijn eerste misdaadroman: “De wraak van Meneer Jules”. 

In mei van dit jaar wordt boek nummer acht gepubliceerd: “Bloedbroeders”. Een schelmenroman, gebaseerd op waargebeurde feiten. “René Verstuyft, oorlogsheld, scherpschutter en deserteur, en zijn broer Rosse Mon, mooiprater en meisjesmagneet, vormen in de nasleep van de Eerste Wereldoorlog een bende die rovend en moordend door straatarm Vlaanderen trekt. Ze zaaien terreur bij iedereen die de naam heeft er warmpjes in te zitten. De tipgevers, vaak lieden die zich op hun vroegere werkgever, amoureuze rivaal of een buur willen wreken, staan klaar om in ruil voor hun aanwijzingen een deel van de buit te incasseren.” Volgens zijn uitgever een gruwelijk en spannend verhaal, maar toch erg luchtig en grappig.

Zijn romans bevatten heel wat autobiografische elementen en levenservaringen, al dan niet geromantiseerd. Somsgebaseerd op ware feiten, dan weer met verzonnen personages, of met gewijzigde namen. Het moet gezegd: Guy Prieels is bijzonder gedreven als auteur, steeds op zoek naar meer een betere documentatie en informatie. Dit is Prieels ten voeten uit.

Na een korte intro komt dan de boeiende verteller aan het woord. Zoals hij schrijft, zo vertelt hij ook: snedig, pakkend, hilarisch, meeslepend. Hij leest voor uit eerder werk en wijdt uit over de achtergrond van zijn verhalen. Over zijn ontmoetingen met belangrijke personages uit zijn boeken, over de kunstwereld, over het verlies van een kind, over zijn liefdes… Kortom, deze meesterverteller weet van wanten en kent zijn wereld! Guy Prieels heeft een bijzonder gevoel voor humor, is de gelukkige bezitter van een scherp oog voor detail, heeft iets met erotiek en romantiek.

Guy Prieels: de clubleden van We Love Lit houden u nauwgezet in de gaten!

We Love Lit-groeten! 
Guy, de ‘bananendozenbarbaar’.Reacties op: Club van 10 Literatuur ontmoet.... schrijver Guy Prieels

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Guy Prieels

Guy Prieels

Guy Prieels was kleinkunstenaar, makelaar en kunsthandelaar. In 201 verschijnt b...

Gesponsorde boeken