Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Even voorstellen: Tea

op 10 oktober 2019 door

Toen we nog als Literatuurclub door het leven gingen, werd er ook al gegaan en gekomen. We zijn blij dat we nu onder onze nieuwe naam Literatuur onder de Loep van start mogen gaan met het verwelkomen van enkele nieuwe mensen! Vorige week dinsdag stelde Hetty zich al voor, zondag deed Ellen dat, die ook luistert naar Prowisorix (of Prowisorio of P. of Pee) en vandaag is Tea aan de beurt.

Niets is zo hoogdrempelig dan te vertellen over jezelf, toch is het de bedoeling dat ik heel eventjes op het podium ga staan om mezelf voor te stellen zodat ik niet als vreemde eend in de bijt in deze ontzettend enthousiaste groep beschouwd word.

Dat mijn grote passie lezen is zal niemand hier verbazen, maar het is niet alleen het lezen natuurlijk, er is meer. Lang geleden, toen ik nog 'Hebbanloos' door het leven ging, las ik veel en alleen. Sinds Hebban is dat sluipenderwijs veranderd, het begon met een uitnodiging van Marijke (dank je wel!) om een boek mee te lezen met Het klassieker-genootschap (waarvan Jan Haas en ik tegenwoordig beheerder zijn). Het bloed steeg me naar het hoofd, de woorden klassiek en genootschap vond ik niet bij me passen....maar het zaadje schoot meteen wortel, dit wilde ik proberen! De eerste hindernis was genomen, meteen daarna de tweede: de eerste leesclub!

De rest is geschiedenis, vele leesclubs, feuilletons, bespreekboeken op Het klassieker-genootschap en een eigen blogspot (met vooral veel samenleesprojecten) later mag ik nu het team van de blogspot Literatuur onder de Loep versterken en reken maar dat ik er zin in heb!
Los van Hebban heb ik samen met Truusje en Roosje een recensieblog, leuk en leerzaam om te doen, de recensies verschijnen ook op Hebban.

Wanneer ik mijn gelezen-lijst bekijk is er niet zo makkelijk een genre uit te halen, het is eerder een lappendeken van allemaal aantrekkelijke titels. Eigenlijk is de overkoepelende term historie en die is gelukkig erg breed. Ik kan enorm genieten van boeken die zich afspelen in de Oudheid, niet alleen Odyssee en Ilias van Homerus (omdat die verhalen steeds weer terugkomen in de literatuur) maar ook de boeken van Stephen Fry - Mythos en Helden - en Een lied voor Achilles en Circe van Madeline Miller hebben me weten te raken. Het einde is zoek wanneer ik meer keuzes zou moeten maken, maar een paar kunnen wel. Te beginnen met Willem Elsschot, al zijn boeken zijn stuk voor stuk juweeltjes en verder A.F. Th van der Heijden en J.J. Voskuil als Nederlandstalige auteurs. Als vertaalde auteurs vind ik Iris Murdoch, Simone de Beauvoir en Thomas Mann geweldig.

De laatste tijd las ik een paar boeken die toevallig met elkaar te maken hebben:

  • Amerikanah -Chimamanda Ngozi Adichie (dankzij boekentipper Ellen IJzerman)
  • Onzichtbare man - Ralph Ellison
  • Het duister zichtbaar - William Styron (samenleesboek met Ine)

In laatstgenoemd boek vertelt Styron over de lof en de kritiek die hij kreeg na het verschijnen van zijn boek Bekentenissen van Nat Turner. Door dit toeval wil ik ook twee andere boeken van Styron lezen en zo kan een strakke planning zomaar in het water vallen.
Dit is het verrassende aan deze hobby, er zal altijd voldoende te lezen zijn en elke keer wanneer je denkt dat je honger gestild wordt liggen er alweer nieuwe exemplaren te wachten om dat gevoel weer teniet te doen.

Mijn privéleven is verweven met de leeshobby. Mijn echtgenoot houdt ook van lezen en door de boeken komen we op het spoor van interessante plaatsen. Dat kan een museum zijn, een streek, een stad of een gebouw. Verder zoeken we de graag de stilte op in de duinen of het strand wanneer het seizoen voorbij is. Ons huis staat in een dorp in West-Friesland, dat klinkt romantischer dan het is, grootschalige landbouw en uitbreiding van achterliggende dorpen zorgen voor veel verkeer. Dit is een van de redenen dat we liefhebbers zijn van Frankrijk, waar de uitgestrektheid, de rust en de cultuur ons hart gestolen heeft. Ik hoef niet meer te werken voor een werkgever, maar heb dat met (bijna altijd) heel veel plezier gedaan in de gezondheidszorg; de meeste jaren op de operatiekamer als anesthesieverpleegkundige.

Vaste plannen voor mijn bijdragen zijn er nog niet, hoewel er eentje al behoorlijk in de steigers staat en dat wordt een artikel dat hoogstwaarschijnlijk en hopelijk een vervolg gaat krijgen, hint: zet de koffers alvast klaar, want de reis gaat beginnen!

Tot contact!

TeaReacties op: Even voorstellen: Tea

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Homerus

Homerus

Homerus, ook wel Homeros, was een Griekse dichter en zanger die leefde van ...

Stephen Fry

Stephen Fry

Stephen John Fry (Londen, 24 augustus 1957) is een Engelse komiek, schrijver, ac...

Madeline Miller

Madeline Miller

Madeline Miller (1978) studeerde Latijn en oud-Grieks aan Brown University en ge...

Willem Elsschot

Willem Elsschot

Willem Elsschot (pseudoniem van Alfons De Ridder) werd geboren in een Antwerps b...

A.F.Th. van der  Heijden

A.F.Th. van der Heijden

A.F.Th. van der Heijden (1951) debuteerde in 1978 onder het pseudoniem Patrizio ...

J.J. Voskuil

J.J. Voskuil

Johannes Jacobus Voskuil publiceerde in 1963 de roman Bij nader inzien, die maar...