Het stimuleren van de verbeeldingskracht

op 03 januari 2022 door

Kijkt u ook zo uit naar boekpresentaties of lezingen van auteurs? In Nederland kan het weer even niet. En niets is fijner dan auteurs te ontmoeten en ze vol vuur te horen vertellen over hun boek. Hopelijk kan het allemaal weer snel. Om de sfeer weer te proeven hierbij een terugblikje. Ik was op 9 oktober op het SchrijfEvent ‘BOEK10’ in Theater het Klooster in Woerden. Het event werd voor de achtste keer georganiseerd door Godijn Publishing. Het is voor schrijvers en lezers een inspirerend evenement. Je zou het het Boekenbal van Godijn kunnen noemen. Op 11 december organiseerde men voor het eerst met de naam 'Vlaams Fruit' een dergelijk event in Antwerpen. Daar werden vijf nieuwe titels gepresenteerd.

Door: Jan Stoel

Foto's: Archief GP 

5f98af8e9ad71d79d406d5c9ba5bd0e1.jpg

“Ik was vorig jaar een van de auteurs van BOEK 10,” zegt Paul Thuis, de schrijver van Thriller Krassen op aarde, een thriller over een wereld van corruptie, moord en belangenverstrengeling bij defensie die zich afspeelt tegen het decor van een militaire missie naar Afghanistan, landelijke politiek en bezuinigingen bij defensie. “Helaas was er vorig jaar slechts een online event en ben ik er dit jaar bij om het allemaal eens aan den lijve te ervaren. Het bijzondere van dit concept vind ik dat het de afsluiting is van een proces dat je met negen andere auteurs hebt doorgemaakt. Dat begint al bij het insturen van je manuscript. Er wordt kritisch gekeken of het geschikt is om te publiceren. Daarna beleef je een bijzonder moment door het ondertekenen van het contract. Vervolgens begint het redactieproces van schaven, herschrijven, contact hebben met de redacteur, de vormgeving, de keuze van het coverontwerp. Ik vind dat ik prima begeleid ben in het hele traject dat voorafging aan het publiceren van mijn thriller. Enorm inspirerend zijn de bijeenkomsten van de auteurs die geselecteerd zijn voor BOEK 10. Schrijvers die een roman, een thriller, YA, een historische roman, Fantasy schrijven of Science Fiction. Je hebt het met elkaar over schrijven, de aanpak, wat beter kan en je werkt in feite samen richting de uiteindelijke boekpresentatie. Dat heeft me zo verrijkt en het is heel wat anders dan alleen op je kamertje met een laptop aan het werk te zijn. Ik kijk met veel plezier terug op dat proces en ben blij vandaag ook weer een aantal collega’s te zien, waarvan er een zelfs nu een presentatie houdt, Mark Groenen die het heeft over magisch realisme.”

De 26-jarige Lotte van de Noort, auteur van Unsinkable liet zich interviewen, er was een workshop over vertelperspectief, een presentatie over marketing en over hoe je het schrijven van een SF-verhaal kunt aanpakken. Daarnaast was er gelegenheid te over om met auteurs persoonlijk van gedachten te wisselen over hun werk. Er werd naast de nieuwe tien boeken van BOEK10 een verhalenbundel gepresenteerd ‘Zwarte Sneeuw’ en er was de uitslag van de schrijfwedstrijd rondom het thema De man van de markt. Een aantal van de winnaars kregen bovendien een schrijfcontract aangeboden voor een paperbackboek of een e-book in het nieuwe fonds van Godijn Publishing Hip.  Zo’n bijeenkomst zou nog meer kunnen inspireren als een ‘landelijk bekend’ auteur een lezing houdt over zijn vak. Misschien iets voor volgend jaar. Maar het enthousiasme om te gaan schrijven en dat het kan leiden tot een officieel uitgegeven boek doet je als auteur enorm groeien. En een boekpresentatie in een volle zaal is toch ontzettend gaaf. EventBOEK10 is dan ook steevast een succes. En voor editie nummer 11 kunnen auteurs weer nieuwe manuscripten in sturen. Aan het werk dus en laat de verbeeldingskracht zijn werk doen.

We spraken ook met uitgeefster Elly Godijn

Hoe is uitgeverij Godijn ontstaan? Wat is de doelstelling?

De uitgeverij bestaat zeven jaar en is in 2014 opgericht. GP is ontstaan na de geboorte van mijn tweede dochter. Zij kwam vijftien weken te vroeg ter wereld, slechts 770 gram. Samen zijn wij het avontuur van ons leven aangegaan. Zij heeft mij laten beseffen dat ik mijn hart moet volgen en goed naar mijn intuïtie moet luisteren. Dat heb ik gedaan. Ik heb mijn baan als boekhouder aan de wilgen gehangen en heb de juiste afslag genomen. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan en je bent geworden wie je bent door het levenspad dat je hebt bewandeld. Mijn doelstelling is om een fantastische boeken te mogen blijven uitgeven en dat GP een begrip wordt. Wij geven romans, thrillers, young adult en fantasy uit.

 

Kun je iets vertellen over de werkwijze van GP?

Ik krijg heel veel manuscripten op mijn bureau. Deze beoordeel ik grotendeels zelf, een aantal worden gelezen door een leesteam. Als een manuscript positief wordt beoordeeld, dan nodig ik de auteurs uit op kantoor om kennis met ons te maken en te kijken of er ruimte is voor publicatie. Het is belangrijk dat er een “klik” is van beide kanten. Daarna wordt het verhaal ingepland. Een heldere synopsis is voor ons een eerste stap om de kwaliteit te beoordelen.

 

Auteurs moeten bij jullie betalen om uitgegeven te worden. Dat is anders dan bij de bekende, grote uitgeverijen. Hoe komt dat?

Dit klopt niet helemaal. Bij een eerste uitgave draagt een auteur bij. Zo kunnen we nog niet zo bekende auteurs eerder een platform bieden en delen we het risico. We hebben inmiddels meerdere auteurs in ons fonds die al een aantal titels bij ons hebben gepubliceerd. Die groep wordt steeds groter.

 

Blijven auteurs GP trouw en zijn er ook schrijvers die naar grote uitgeverijen zijn doorgestroomd (is dus GP een kweekvijver?)?

Wij zijn geen kweekvijver, dit is niet onze missie. Het is juist fijn om samen met de auteurs een oeuvre op te bouwen. En dat GP leuk meedoet in de uitgeverswereld, dat hebben we hopelijk een klein beetje bewezen.

 ca8f138e6e9190b8cbcf9dacca53d616.jpg

Hoe zit het met de distributie van GP-boeken? Ik zie ze niet in alle boekhandels liggen.

De boeken zijn bij iedere boekhandel verkrijgbaar en staan ook in hun database. Echter bepaalt de boekhandel zelf welke boeken zij in de winkel neerleggen. En ik kan je zeggen: de keuze is reuze.

 

Jullie hebben nog allerlei schrijftrajecten, workshops/lezingen, zelfs een schrijfretraite. Kun je daar iets over vertellen en heb je daar genoeg mankracht voor?

Ik organiseer veel zelf, maar ik heb een onmisbaar team van toffe freelancers om mij heen met wie ik GP een gezicht geef. Het complete team vind je op onze website. https://www.godijnpublishing.nl/godijn-publishing/ons-team/

 

Auteurs hebben het over de betrokkenheid van de mensen bij je uitgeverij en met name ook over die van jou. Je leest enorm veel van de manuscripten, geeft leiding aan de uitgeverij, schrijft zelf nog en hebt ook nog een gezin. Hoe doe je dat allemaal? En vanwaar die enorme betrokkenheid?

Mijn hart en ziel zit in de uitgeverij. Ik vind het fijn om zoveel mogelijk overal bij betrokken te zijn. Het geheim? Goed plannen, prioriteiten stellen, keuzes maken en streng voor jezelf zijn.

 

En sinds oktober is er ook Hip. Kun je daar wat over zeggen?

H!P is een zusje van GP en is een E-book only uitgever. We willen graag met H!P het lezen stimuleren, de slogan is: Lezen is H!P! We publiceren hier betaalbare E-books en 1 tot 4 keer per maand komt er een E-book uit op de dinsdag. Dit is onze vaste lanceerdag. Dinsdag = lanceerdag.

e90229dc686c29fbef97e003b8461184.jpgReacties op: Het stimuleren van de verbeeldingskracht

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Gea Wolfslag

Gea Wolfslag

Auteur van Ida's nagelaten dagen uitgegeven bij Godijn Publishing.

Michiel Richards

Michiel Richards

Mijn naam is Michiel Richards en ik ben al van jongs af aan gek op verhalen. Ik ...